Sonic Highways is een reeks muzikale documentaires van HBO waarin Dave Grohl van Foo Fighters op zoek gaat naar het muzikale erfgoed en de culturele context van de acht Amerikaanse steden waarin de band hun nieuwe, gelijknamige album hebben opgenomen. Het gaat meer bepaald over Chicago, Austin, Nashville, Los Angeles, Seattle, New Orleans, Washington D.C. en New York. De reeks gaat vandaag in wereldpremière bij HBO en is bij OP12 te zien vanaf maandag 20 oktober om 22.45 u. en op Canvas vanaf zondag 26 oktober om 21.35 u.

Dave Grohl besloot Sonic Highways te maken na het succes van zijn documentaire Sound City, over de gelijknamige studio in Los Angeles. Hij werd daarbij geïnspireerd door het feit dat Foo Fighters hun nieuwe album opnamen in acht verschillende steden, verspreid over heel de Verenigde Staten. “Na Sound City realiseerde ik me dat de combinatie van muziek en documentaires goed werkt omdat de verhalen de songs achtergrond en diepgang geven, wat de emotionele connectie sterker maakt. Dus dacht ik: ik ga dat nog eens doen, maar in plaats van een studio binnen te wandelen en het verhaal ervan te vertellen, ga ik door Amerika reizen en dát verhaal te vertellen”.

Tegelijk volgt de reeks de totstandkoming van 'Sonic Highways', het achtste album van Foo Fighters. De afleveringen spelen zich af in de acht steden waar Foo Fighters de plaat opnamen. Dat gebeurde in studio’s als Electrical Audio in Chicago, Rancho de Luna in Californië en Inner Ear Studios in Washington DC. Elke aflevering bevat interviews met artiesten die in die studio’s hebben opgenomen, onder meer Ian MacKaye van Minor Threat en Fugazi, Paul Stanley van Kiss, Joe Walsh van The Eagles, Nancy Wilson van Heart, Rick Nielsen van Cheap Trick, Zac Brown en Gary Clark, Jr.

De band probeerde de vibe van de steden ook telkens te vangen in een nummer. 'Sonic Highways' is zo de soundtrack geworden van de specifieke culturele en muzikale geschiedenis van die acht steden, én van heel Amerika, van de blues tot hiphop en punk.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: