Ook op zondag maakte Rock Am Ring zich op voor een derde dag vol muziek. Op de planning stonden o.m. System Of A Down, Prophets of Rage, Alter Bridge, Jake Bugg en Macklemore & Ryan Lewis. Dag drie, dus dan duurt het altijd wel even voor iedereen weer goed op gang komt. Maar dan hadden we buiten Frank Carter & The Rattlesnakes gerekend. Hij mocht de Craterstage openen en zette iedereen direct in beweging. Een circlepit rond Frank zelf, of zelfs eentje tot ver langs de security omheining van het licht en geluid, de man kreeg het allemaal voor elkaar. Memorabel was ook zijn aankondiging van het nummer ‘Lullaby’. “This one’s for my daughter, she’s this tall (reikt tot aan zijn knie) and this much of an asswhole (reikt tot boven zijn hoofd)”, deed menig mensen lachen.

Volgens de eerste planning zou Kaiser Franz Josef openen op Crater stage, maar die mocht Volcano stage gaan openen. Op die manier had RAR een plaatsje vrijgemaakt voor Marteria. Zij zouden vrijdagnacht spelen, maar dat kon jammer genoeg niet door gaan. Maar ze zijn dus gebleven en daarom stonden ze zondag toch nog op het RAR programma.

Met de Amerikaanse metalcore band Code Orange ging het er op de Volcano stage redelijk stevig aan toe. Tijdens het optreden van het Franse Gojira kwam er al wat meer volk naar de Volcano Stage. Maar ook Henning Wehland zorgde voor een Duits feestje aan de Crater stage met zijn ‘Die Letzte An Der Bar’ show. Het publiek had zich deze dag dus wat verspreid over heel het festivalterrein.

Het Rock Am Ring publiek was daarom misschien iets minder talrijk aanwezig voor het hoofdpodium. Ze lieten wel zien dat ze ‘Ready To Rock’ waren tijdens het concert van de Australische hardrockband Airbourne. Zanger Joel O'Keeffe verdween traditiegetrouw ook even in het publiek om tussen blok 1 en 2 verder te spelen. De Duitsers bleven echter trouw aan hun eigen artiesten en daarom had zich aan Craterstage een grote groep fans verzameld om naar Marteria te kijken. Maar Duitse rap en hiphop was niet echt ons ding, dus ging onze aandacht al snel terug naar Alter Bridge op Volcano Stage. Myles Kennedy en zijn kompanen hebben een nieuw album “The Last Hero” uit maar brachten daar maar een paar nummers van. Het RAR publiek liet zien dat ze in waren voor een rustig nummer als ‘Blackbird’ waarbij we veel rijen van links naar recht zagen wiegen. ‘Metalingus’ liet hen wel terug wat meer rocken.

Prophets Of Rage - 19
© Edwin Houdevelt

Daarna waren we vooral nieuwsgierig naar Prophets of Rage. Deze band bestaat uit voormalige bandleden van Rage Against The Machine, Audioslave, Public Enemy en Cypress Hill. Dat beloofde dus veel goeds. RAR kreeg wel even af te rekenen met een regenbui, maar die duurde gelukkig niet te lang. Als we even dachten dat de Duitsers niet goed wakker geworden waren op zondag, dan waren ze dat absoluut ineens wel toen Prophets of Rage aan hun set begonnen. Het stond weer heerlijk vol aan het hoofdpodium en wat een geluid maakten ze weer!? Al die oude nummers van die verschillende bands, het bracht wat herinneringen boven bij veel mensen. Veel nummers zijn momenteel wel actueel, ‘Take The Power Back’, ‘Bombtrack’… er kwam veel reactie op. Als ze aan een hiphop medley begonnen, dan ging het publiek helemaal uit de bol. Soms zag je groepjes streetdancen, maar er werd vooral ook heel luid meegezongen als ze o.m. ‘Insane In The Brain’ of ‘Jump Around’ brachten. Het publiek ging er helemaal voor. Zaterdag waren er veel mosh/circlepits, vandaag waren er nog meer. Of zullen we het nostalgisch gewijs “pogoën” noemen, want zoveel jaar terug noemden we dat nog zo. Prophets Of Rage kreeg ook even gezelschap van Serj Tankian (zanger van System of a Down). Hij kwam meezingen op ‘Like A Stone’ van Audioslave en samen brachten ze zo een ode aan de recent overleden Chris Cornell. “Dangerous times call for dangerous songs, and this one’s by far the most dangerous one!”, daarmee kondigde B-RealKilling In The Name’ aan. En toen ging iedereen echt totaal uit de bol. Niemand stond stil en iedereen zong heel luid mee. Misschien wel het meest memorabele moment van Rock Am Ring 2017!

System Of  A Down - 10
© Edwin Houdevelt

Maar het feestje was dan zeker nog niet gedaan. System Of A Down mocht het feestje aan de Volcano stage afronden. En dat deden ze op een geweldige manier. Meer dan anderhalf uur vuurden de vier mannen de ene hit na de andere af. SOAD heeft heel veel verschillende ritmes in hun nummers en dat maakte dat het publiek de ene keer geweldig stond de dansen, de andere keer te headbangen of er werden grote circlepits gecreëerd. Zangers Serj Tankian en Daron Malakian kunnen soms van die rare geluidjes maken en dat geeft de set soms een grappige touch. Songs als ‘Chop Suey!’ en ‘Toxicity’ werden misschien het luidst meegezongen, maar eigenlijk waren het allemaal bekende nummers die het Duitse publiek heel erg konden bekoren. Met deze geweldige set van SOAD werd Rock Am Rock afgesloten met een knaller en zal editie 2017 ook muzikaal herinnerd worden en niet enkel van de mogelijke terreurdreiging. Festivalgangers die nog niet genoeg hadden konden nog gaan genieten van Macklemore & Ryan Lewis, maar er vertrok al heel wat volk terug richting camping/huis.

Wij onthouden vooral ook dat Rock Am Ring volgend jaar terug zal doorgaan op de Nürburgring van 1 tot en met 3 juni 2018!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: