Vanaf zondag 29 maart 2015 starten de wervelende liveshows van So You Think You Can Dance. Voor het eerst beoordeelt de jury de top 20 in Vlaanderen, want de liveshows gaan door in de AED studio’s in Lint. Vooraleer het zover is, mag VTM-chef Sofie Dumont jurylid Ish Aït Hamou een week lang culinair voorbereiden op de liveshows. Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 maart 2015 roert hij immers mee in de potten in De Keuken van Sofie.

Regisseur, schrijver, danser, choreograaf,... Ish mag ongetwijfeld een creatieve duizendpoot genoemd worden, maar is die creativiteit ook terug te vinden in de keuken? Aangezien Ish nog thuis woont, wordt hij vooral verwend met de creatieve lekkernijen van zijn mama. Deze zijn vaak Marokkaans geïnspireerd en daarom gaat Sofie voor een authentieke couscous met lamsschenkel, groenten en saffraan op maandag 23 maart. Ish heeft voor de gelegenheid de schotel meegebracht waarin zijn moeder altijd couscous serveert. En de geur van de bereiding zegt al genoeg voor Ish: “Ik denk dat die couscous een bootcampticket krijgt.”

Naar goede gewoonte maakt Sofie op dinsdag 24 maart een gerecht met ingrediënten die haar souschef niet lust. Weinigen zullen het begrijpen, maar Ish is géén fan van chocolademousse. Hij vindt het veel te veel chocolade in één gerecht. Sofie probeert hem toch te overtuigen en maakt eenvoudige pannenkoekjes met fijne griesmeelbloem. De chocolademousse maakt ze luchtig door de gesmolten chocolade voorzichtig te mengen met vers geklopt slagroom. Om het nog meer op smaak te brengen voor het sympathieke jurylid, geeft Sofie er ook verse muntthee bij.

Op woensdag 25 maart maakt Sofie het favoriete gerecht van Ish. Hij houdt enorm van pasta en zou heel graag van onze chef-kok leren hoe je vis klaarmaakt met een passend en licht sausje. Sofie stelt een gefileerde hondshaai, de vis van het jaar, voor. Met het resultaat krijgt Sofie waar ze stiekem op gehoopt had: Ish maakt van culinair genot spontaan een vreugdedansje in haar keuken. Tussen het kokerellen door vraagt Sofie de sportieve kant van Ish. Hij vertelt dat hij aan crossfit doet en verbaast Sofie met zijn motivatie: “Ik doe het zodat ik nadien in mijn bed frietjes kan eten,” lacht Ish.

Jurylid Ish moet niet lang nadenken over de bestemming voor een culinaire reis. Hij wil graag op reis naar Marokko, het land waar zijn roots liggen. Naast couscous is een ander typisch Marokkaans gerecht een tajine van kip, die hij samen met Sofie maakt op donderdag 26 maart. Ish heeft naast de kookpot van zijn moeder ook een tajine of stenen stoofpot met mutsvormig deksel bij, waarin Sofie de kip aankleurt. Door de typische vorm van de tajine worden de ingrediënten langzaamaan gestoofd. Ish begint er spontaan van te huilen… al kan dat ook met de straffe uien te maken hebben.

Op vrijdag 27 maart moet Sofie alweer afscheid nemen van haar souschef. Hoewel Ish geen chocolademousse mocht, is hij toch een zoetekauw die houdt van alle desserts met roomijs. Sofie maakt vanilleroomijs met een baklava, een taart die bestaat uit verschillende lagen fijn filodeeg waar ze een vulling tussen smeert van amandelcrème en fijngehakte pistachenoten. Ish is aangenaam verrast, vooral omdat hij merkt dat lekkere desserten maken niet ingewikkeld hoeft te zijn. Hij is dolenthousiast over deze lekkere afsluiter van een geweldige kookweek.

De keuken van sofie, elke weekdag bij VTM:

  • Op maandag 23/03: Op Grootmoeders wijze - Couscous met lamsschenkel, saffraan en groenten.
  • Op dinsdag 24/03: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Chocolademousse met 1.000 gaatjes pannenkoek en muntthee.
  • Op woensdag 25/03: Lievelingsgerecht - Pasta met hondshaai, paddenstoelen en citroensausje.
  • Op donderdag 26/03: Op reis - Tajine met kip, witte kool, knolselder en zoete aardappelen.
  • Op vrijdag 27/03: Zoete zonde - Baklava met vanilleroomijs.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: