Livestream muzikale voorstelling naar 68 zorgcentra voor mensen met een beperking, woonzorgcentra en ziekenhuizen

Op 1 april 2021 brengen Lien Van de Kelder, Mauro Pawlowski, Jan De Smet, Wouter Berlaen, Ad Cominotto en Stoy Stoffelen de muzikale voorstelling “Smartschade”. 21 Cultuurhuizen slaan de handen in elkaar met 57 woonzorgcentra, 2 ziekenhuizen en 9 andere zorgcentra - voornamelijk voor volwassenen met een beperking, verspreid over Vlaanderen.

“We merken dat we met dit initiatief niet enkele minder mobiele senioren, maar ook mensen met een beperking kunnen laten genieten van een culturele voorstelling, vertelt Bart Beuten, directeur van Cultuurconnect, digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra. “Door corona zijn de activiteiten en uitstapjes ook voor hen heel beperkt. Zij kunnen op deze manier een optreden veilig bijwonen in hun eigen leefgroep. Tegelijk krijgt het cultuurcentrum de kans om kennis te maken met een nieuw publiek uit zorginstellingen, dat het anders moeilijk bereikt.”

Samenwerking tussen cultuurcentra en zorgcentra
De voorstelling vindt plaats in Gemeenschapscentrum Spikkerelle (Avelgem) en wordt in samenwerking met 21 cultuurhuizen gelivestreamd naar 68 woonzorgcentra, ziekenhuizen en zorgcentra voor mensen met een beperking in Aalst, Avelgem, Beersel, Damme, Deerlijk, Hamme, Ieper, Keerbergen, Knokke-Heist, Lier, Lokeren, Lommel, Machelen, Nazareth, Overijse, Peer, Schoten, Torhout, Vilvoorde, Zele en Zwevegem. De cultuurhuizen verzorgen de cultuurbeleving van het publiek op afstand en gebruiken hun expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving en de sfeercreatie. Zo wordt onder andere een publieksopwarmer voorzien, zijn er flyers en affiches en scheurt iemand ook de tickets bij het binnenkomen. Het cultuurcentrum ondersteunt het zorgcentrum in technische faciliteiten (zoals geluidsversterking, groot scherm, verduisterende gordijnen).

Cultuurparticipatie bij personen met een beperking en minder mobiele senioren
Heel wat bewoners van woonzorgcentra willen of kunnen de veilige omgeving van hun woonzorgcentrum niet (meer) verlaten. Ouderen zijn geïnteresseerd in wat er in de samenleving gebeurt en willen blijven genieten van culturele uitjes. Ook mensen met een beperking die in een zorgcentrum verblijven, willen zich betrokken voelen bij culturele activiteiten.

“Onze keuze is vaak beperkt tot festivals of happenings speciaal voor mensen met een beperking, vertelt Mieke Slenders, dienstverantwoordelijke van Monsheide in Peer (zorginstelling voor personen met een handicap). “We kiezen graag voor een aanbod dat een breed publiek aanspreekt maar tegelijk ook toegankelijk is voor onze bewoners - niet te moeilijk, maar ook niet te kinderlijk. Deze livestream zal heel speciaal zijn. Nu de bewoners gevaccineerd zijn gaan we in de sporthal per leefgroepbubbel genieten van de voorstelling. Het zal van op afstand de eerste keer sinds lang zijn dat ze elkaar weer zien.”

“Onze gasten kunnen momenteel nergens naartoe waar mondmaskerplicht is, zelfs uitstapjes naar de markt of de bakker vallen nu weg. Deze livestream is heel welkom om hen samen te laten genieten van de muziek en zich betrokken te voelen met het live optreden.” (Kelly Jansma, hoofdbegeleidster Sint-Oda, zorgcentrum voor mensen met een beperking, Lommel)

Smartschade (Lien Van De Kelder, Jan De Smet, Mauro Pawlowski e.a.)
Smartschade neemt een diepe duik in de schaamteloze onderbuik van het Nederlandstalige lied: smachtelijke smartliederen en liederlijke levenslessen, precieuse parels en slempige slapstick. Een juiste beschrijving is hiervoor nog niet uitgevonden, maar wordt al wel gespeeld door een even waanzinnig als wonderlijk sextet. Met “Gedeelde Smart” werden reeds prachtige verdoken liedjes blootgelegd. Deze voorstelling verwarmde kille theaterzalen en veroorzaakte hier en daar een hoge bloeddruk of liet menig hart sneller slaan… In twee speelseizoenen werd een ruim en enthousiast publiek bereikt. Smartschade gaat nog iets verder en graaft nog dieper in de schatkist. In de rangen vinden we nu ook nieuwkomer Mauro Pawlowski, connoisseur van velerlei muziekjes. Een wonderbaarlijke maar ijzersterke aanwinst bij een al indrukwekkende bezetting.

Het livestreamaanbod van Cultuurconnect
Cultuurconnect (digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra) speelt als initiatiefnemer in op die behoefte met een livestreamaanbod voor Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen naar zorginstellingen en ziekenhuizen in Vlaanderen. Cultuur- en gemeenschapscentra kunnen hierop intekenen. Ze krijgen daarbij de nodige ondersteuning en begeleiding. Cultuurconnect deelt de kennis en ervaring uit eerdere experimenten om het publiek zo goed mogelijk te bedienen.

Het vraagt een grote financiële en tijdsinvestering voor cultuurhuizen om een livestream alleen te organiseren. Door deel te nemen aan het livestreamaanbod van Cultuurconnect, wordt dit haalbaar. De organisatie ontzorgt cultuurhuizen en ondersteunt hen in coördinatie en begeleiding. "Na een aantal experimenten rolt Cultuurconnect sinds 2 jaar dit livestreamaanbod uit op Vlaamse schaal. Het is een vorm van sociale digitale innovatie waardoor minder mobiel publiek in Vlaamse zorginstellingen toch deel kan uitmaken van het live publiek en de band met het lokale cultuurcentrum behoudt of versterkt." Bart Beuten, directeur Cultuurconnect.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: