Timothy Vos

Na een geslaagde eerste GMM dag, belooft deze tweede dag brutaal te worden. Met Testament, Amon Amarth, Children Of Bodom en Slayer mogen we ons verwachten aan de meest ruwe gitaarriffs en de luidste drumsolo's. De weergoden zijn de metalfans alvast goed gezind, een aangename 23°C op de weide in Dessel maakt de sfeer eens zo goed.

Het startschot voor vandaag komt van Like A Storm, die de mainstage openen met een didgeridoo en de weide klaarmaken voor de indrukwekkende passage aan bands vandaag, want laat ons er niet flauw over doen, Graspop weet elk jaar de beste namen te strikken en barst stillaan uit zijn voegen. Zo bijkt ook op de camping, waar het om dit middaguur reeds drummen is om nog een plaatsje te vinden voor de tenten.

Helaas moeten we vaststellen dat Testament, ooit gederfde opvolger van The Big Four Of Trash Metal, een teleurstellende show speelt. Weinig interactie met het publiek en een gekende setlist maken van dit optreden een domper. Maar goed dat er meerdere podia zijn en zo gaan we eens langs in het Classic Rock Cafe waar de heren van Lukazz vandaag 3 maal mogen optreden. Met een goed gevulde tent geven deze rockers het beste van zichzelf. Correcte riffs, goede zang en fijne nummerkeuze maken dat deze coverband zijn bekendheid verworven heeft bij het GMM publiek.

Op de Jupiler Stage is Municipal Waste ondertussen aan het spelen en deze zijn duidelijk geliefd bij het publiek. Deze band is duidelijk zijn sound uit de underground metalscene nog niet verloren, hetgeen Testament niet deed bij het publiek, doen Municipal Waste wel.

Anthrax mag voor de 7e keer op het podium van Graspop staan en weten dan ook dat ze het publiek moeten inpakken met de nummers uit de oudere albums. Zowel het publiek als de band hebben hier duidelijk plezier in, zeker zanger Joey Belladonna, die glundert op het podium.

Wanneer Children Of Bodom een vol Marquee op stelten zet, ontdekken we de verrassing van de dag: Fever 333 op de Jupiler Stage. Wat een bom aan energie in deze band, die duidelijke inspiratie bij RATM haalt. Deze nog jonge band mogen we binnen een aantal jaar hopelijk verwelkomen op de Main Stage.

Met Lynyrd Skynyrd gaan we ondertussen rustig de avonduren in. En ondanks de rustigere stijl tussen al deze Metal bands, staat de weide voor de Main Stage toch behoorlijk vol. Ondertussen zijn ook de Confederate Flags zichtbaar, zowel op de weide als op het podium. Met Simple Man en Sweet Home Alabama is het publiek volop mee en brengt het optreden een gezappige sfeer met zich mee. Wanneer Free Bird als bis nummer gespeeld wordt met een gitaarsolo om u tegen te zeggen, is deze band zeker geen foute keuze door de organisatie.

Tijd voor de headliners van vandaag. Within Temptation is geen onbekende op deze weide in Dessel. Met een volledig nieuwe show brengen ze zowel oudere als nieuwere nummers, maar met de akoestische versie van Ice Queen slaan ze toch wel even de bal mis. Al zorgen de zuivere en zeer hoge noten van Den Adel snel opnieuw voor de nodige sfeer. Afsluiten met Mad World en Mother Earth maken de show compleet.

En dan tijd voor het afscheid van 1 van de iconen op Graspop, luid, luider, Slayer. En dit maken ze wederom waar. Met een vrij simpele show, maar met net genoeg vuureffecten zetten ze het podium in vuur en vlam. De band heeft er zin in en vlammen door hun repertoire aan nummers, de korte pauzes die er af en toe tussenvallen, staat Tom Araya met een brede grijns het publiek aan te kijken om er dan weer in te vliegen. Wanneer Raining Blood en South of Heaven starten voel je dat het GMM publiek Slayer in zijn hart heeft gesloten en neemt dan ook op gepaste wijze afscheid van deze topband.

Ondertussen zit het Classic Rock Cafe lekker vol en kan deze festivaldag afgesloten worden met de nodige klassiekers.

Tijd voor dag drie waar Disturbed, Lamb of God en Slipknot de stenen uit de Desselse Heide mogen vlammen!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Graspop 2019
Datum: 
21/06/2019
Locatie: 
Dessel
Meer over