Op maandag 8 januari 2018 legt Sergio Herman de hoogzwangere Tine Embrechts - intussen bevallen van een wolk van een baby - en haar mama Griet in de watten. “Mijn mama is een echte keukenprinses”, vertelt Tine. “Ze kookt heel graag, veel en lekker. Wij zijn een familie van Bourgondiërs, dus het is geweldig om haar nu op deze manier te verrassen.” Samen met Sergio graaft Tine niet alleen in haar culinair verleden, maar blikt ze ook terug op haar jeugd.

Tijdens de zoektocht naar het perfecte menu leren de twee elkaar beter kennen. “Ik heb het gevoel dat ik jou al heel goed ken, omdat ik je elke dag hoor op de voice mail van mijn man”, grapt Tine. Sergio weet de imitaties van Guga Baúl in Tegen De Sterren Op best te smaken. “Hij doet dat goed. Ik vind het wel humor”, zegt hij na het horen van Guga’s voice mail. Ook Tines 'vieze goestingskes' ontsnappen niet aan Sergio’s aandacht. “Ik eet sinds mijn zwangerschap elke dag droge worstjes”, biecht Tine op. Tijdens hun boodschappentocht stilt Sergio Tines honger met een bezoek aan de frituur én een lading droge worsten.

Tijdens haar jeugd was Tine altijd ‘one of the guys’, omdat ze opgroeide naast twee oudere broers. En dat geldt ook voor haar mama Griet, die zelf uit een nest van jongens komt. “Er moest niet flauw gedaan worden”, zegt Tine. “Ik had heel hard gehoopt dat ik nu een meisje zou krijgen, maar ergens vind ik het bij mij passen dat ik vier zonen zal hebben. Zo ben ik het gewoon.” Tine blikt ook terug op haar jeugd en de steun die ze altijd van haar mama kreeg. “Op mijn 13debegon mijn kin ineens te groeien. Ik werd vaak nageroepen op straat. Dat was heftig. Ik dacht toen: van mijn uiterlijk moet ik het niet echt hebben, dus ik zal mij op een andere manier moeten wapenen. Dan ben ik taal en humor beginnen gebruiken als verdedigingsmechanisme. Dat heeft me mondiger gemaakt.

Omdat mama Griet een enorme bloemenliefhebber is, neemt Sergio Tine mee naar een bloemenkwekerij om eetbare bloemen te plukken waarmee hij het feestmaal op punt wil stellen. Tines mama is ook een grote wokfanaat. En dat inspireert Sergio om een oosters gerecht op tafel te toveren uit de wok die Griet al decennialang gebruikt om te koken voor haar gezin.

LA MAMMA OP VTMKOKEN.BE

Wie de recepten van Sergio Herman zelf eens wil maken voor zijn of haar mama of gewoonweg voor zichzelf, kan terecht op vtmkoken.be. Na elke aflevering komen de recepten integraal online met tekst, video en foto. Duidelijk en helder uitgelegd, zodat je ze thuis helemaal zelf kan bereiden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: