Disneymelodieën, in welke taal dan ook, zitten gegrift in ons collectief geheugen. Met hun project Jazz Loves Disney blaast de zeventienkoppige The Amazing Keystone Big Band uit Frankrijk Disneyklassiekers nieuw leven in. Op zaterdag 11 augustus maken de steengoede stemmen van Hugh Coltman, China Moses (dochter van Dee Dee Bridgewater!) en Myles Sanko het feest compleet. Onze eigenste Selah Sue en Fransman Ben l’Oncle Soul maken dat impressionante rijtje af. Deze avond wordt ongetwijfeld een van de meest betoverende in Jazz Middelheims geschiedenis!

Jazz Middelheim vindt plaats in Park Den Brandt in Antwerpen van 9 t.e.m. 12 augustus 2018. Tickets, waaronder meerdagenpassen, zijn te koop via www.jazzmiddelheim.be en Fnac.

So this is love, zong Selah Sue

Toen Disney Selah Sue vroeg om op het tweede album van Jazz Loves Disney de Assepoesterklassieker “So This Is Love” (“Dit is het dan”) in te zingen, twijfelde ze geen seconde. Als kersverse moeder kon ze zich perfect inleven in de onvoorwaardelijke liefde waarrond het hele lied draait. The key to all heaven is ours, want speciaal voor Disney zakt ze op 11 augustus naar Jazz Middelheim af om ons met haar miraculeuze stem te bezweren. Ben l’Oncle Soul schakelt tempogewijs een versnelling hoger en brengt onder meer Jungleboekmeezinger “I Wanna Be Like You” (“Ik ben net als jij”) op het podium. De Fransman opende al op het Montreal Jazz Festival, kent het oeuvre van Frank Sinatra vanbuiten en vult moeiteloos de Parijse Zénith. Diezelfde zaterdag treden ook het Fred Hersch Trio, Robin Verheyen Quartet, Ben Sluijs Quartet en Sylvain Rifflet aan.

Jazz Middelheim, groene oase voor muziekliefhebbers

Over 3 weken tovert Jazz Middelheim voor de 37ste keer het Antwerpse Park Den Brandt om tot een groene oase voor jazzliefhebbers die graag buiten de lijntjes kleuren. Op 9 augustus komen hiphoppers Yasiin Bey (voorheen gekend als Mos def) en Talib Kweli in hun legendarische Black Starformatie de tent in vuur en vlam zetten met het Hypnotic Brass Ensemble uit Chicago. De stoelen gaan even opzij, want op deze eerste dag met Kamasi Washington, TaxiWars, Bram Weijters’ Crazy Men en het jong geweld van Steiger, MDC III, Dijf Sanders en Nordmann, is het onmogelijk om stil te blijven zitten.

Vrijdag 10 augustus kleurt zwart-geel-rood, want de crème van de Belgische scene passeert de revue: Melanie De Biasio krijgt na haar fel bejubelde optreden in 2016 ongetwijfeld ook dit jaar weer het hele park muisstil. Philip Catherine brengt voor de eerste keer ooit de artiestenline-up van zijn legendarische LP ‘September Man’ (1974) live samen in een heuse Reunion Band. Het jazztrio De Beren Gieren won de Klaraprijs voor Beste Belgische jazz-cd met hun nieuwste ‘Dug Out Skyscrapers’ en mag op Jazz Middelheim tonen waarom. Op de Club Stage viert Brussels Jazz Orchestra zijn 25-jarig bestaan met vier uiteenlopende projecten: We Orchestrate Words (of WOW), We Have A Dream, Kaneelvingers en Footprint.

Zondag 12 augustus staat zo goed als helemaal in het teken van de saxofoon. Wanneer de ene saxofoonlegende de andere eert, krijg je het fijnste staaltje jazzgeschiedenis voorgeschoteld. Archie Shepp’s Tribute to John Coltrane is een uniek en onmisbaar concert, waarin hij bijgestaan wordt door trompettist Randy Brecker. Daarvoor palmen Steve Coleman & The Five Elements de Main Stage in. Saxofonist Coleman past voor veel van zijn tijdgenoten in hetzelfde rijtje als Charlie Parker, Ornette Coleman en ja, ook Coltrane. Saxofonist Robin Verheyen & pianist Bram De Loozenodigen Amerikaans slagwerker Joey Baron uit, jarenlange sparring partner van John Zorn, Bill Frisell & Marc Copland, uit op het podium. De Main Stage wordt geopend door Aka Moon, het Belgisch jazztrio dat ritmische geluiden uit het Oosten en Afrika integreert in hun repertoire en zo een uniek geluid produceert. 
Op de Club Stage viert het avant-gardistische Mâäk zijn twintigste verjaardag.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: