De afgelopen weken verschenen er al enkele berichten op de sociale media. Enkele mensen hadden Marilyn Monroe gespot in Antwerpen. Maar wat doet ze hier en hoe komt het dat ze nog leeft? Judas Theaterproducties zocht het voor je uit. Met Goodbye Norma Jean brengen ze het verhaal van de laatste avond van Marilyn Monroe oftewel Norma Jeane Baker. Heel de wereld was in rouw na haar dood, maar voor zij die dit nog steeds zijn, niet getreurd! De komende weken kan je haar gaan bewonderen in de Rode Zaal van het Fakkeltheater.

Een jonge journalist, of zeg maar fan, Henri belt op een avond in 1988 aan bij een klein appartementje ergens in een stad in Europa. Jane Edwards opent de deur maar is verbaasd als ze hoort dat de jongeman haar grootste geheim ontdekt heeft. In ruil voor het verhaal belooft hij te zwijgen. Ze aanvaardt zijn voorstel en begint te vertellen over haar leven. Ze gebruikt hiervoor de cassette die ze gemaakt had op de dag van haar zogenaamde dood, gericht aan haar psychiater. Ze vertelt hoe ze van Norma Jeane Baker veranderde in Marilyn Monroe, hoe haar roem steeds groter werd, maar ook hoe hij haar langzaam ten onder bracht. Tot ze uiteindelijk toevlucht zocht in de enige persoon die ze echt kon vertrouwen: Norma Jeane Baker. Hoe die avond juist verlopen is vertellen we echter nog niet. Dat houden we als verrassing voor de curieuze kijker die een bezoekje brengt aan het Fakkeltheater.

Ann Van den Broeck mocht het icoon Marilyn Monroe vertolken. Op geheel elegante wijze sloeg ze erin een breekbare en verslaafde Marilyn voor te stellen. Maar langs de andere kant zagen we het icoon dat jaren geleden Hollywood en de gehele wereld beetje bij beetje veroverde. De tweestrijd waar ze mee zat werd perfect vertolkt waardoor je automatisch meeleefde in het verhaal. Anne Mie Gils speelde Norma Jeane Baker/Jane Edwards. Naast Norma Jeane speelde ze ook Gladys de moeder van Marilyn. Anne Mie zorgde zeker voor de nodige portie humor. De droge humor van de moeder gemengd met een ietwat stroever bloemenmeisje brachten de zaal wel vaker aan het lachen. Verder vertolkte ze ook samen met Michiel De Meyer de reporters die het verhaal de nodige voetnoten bezorgden. Deze laatste nam de rol van de ietwat zenuwachtige fan Henri op zich. De verlegenheid in dat personage stond in schril contrast met zijn andere personage Bobby, één van de zovele minnaars van Marilyn. Dat Anne Mie en Ann de pannen van het dak konden zingen was al langer geweten, maar ook Michiel wist zijn mannetje wel te staan tussen deze twee toppers van formaat! Ook zijn trompet speelkunsten gingen niet onopgemerkt voorbij. Dit trio maakte van Goodbye Norma Jeane een parel van een voorstelling. Hun prachtige stemmen laten ons zweven op een rollercoaster van emoties die als een sneltrein door het leven van Marilyn raast.

Goodbye Norma Jeane is een intieme voorstelling die af en toe zorgt voor kippenvel. Alle drie de acteurs weten op de juiste moment de gevoelige snaar te raken en zorgen voor een volledige stilte in de zaal. Maar niet te veel getreurd, er is ook nog plaats voor humor en een streepje muziek. Goodbye, Norma Jeane bevat alle elementen om er een uitmuntende musical van te maken en dat deden ze ook! Onder de regie van Martin Michel, het script en de liedteksten van Allard Blom en de muziek van Sam Verhoeven ontpopte deze nieuwe musical zich als een prachtige vlinder. Het decor was sober en elegant. Een mooie witte vleugelpiano stond in het midden van het podium te pronken. De pianist (Thomas Vanhauwaert) netjes verstopt achter de pupiter, maar gelukkig waren zijn vingers aanwezig genoeg om de een na andere mooie klank tevoorschijn te toveren. Links het salon van Norma Jeane Baker, rechts de hotelkamer/woonst van Marilyn Monroe.

We kunnen wel besluiten dat deze musical één van de ‘must-sees’ is van 2017. Een ontroerend verhaal dat je tegelijkertijd een glimlach op het gezicht tovert. Goodbye, Norma Jeane speelt nog tot en met 5 maart in de rode zaal van het fakkeltheater. Boek snel je tickets als je een glimp van Marilyn wilt opvangen!

Meer informatie en tickets kan je vinden op www.fakkeltheater.be of www.judas.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: