Er rust geen vloek op het cijfer 13, want dit weekend én komende zaterdag 31 maart 2018 vinden opnieuw tienduizenden muziekliefhebbers de weg naar de Hasseltse Ethias Arena voor de 13de editie van Het Schlagerfestival. De moeder van alle schlagerfestivals pakt opnieuw uit met een verrassend sterke, unieke line-up. “Elk jaar zoeken we naar artiesten die nog nooit eerder op de affiche stonden, maar die perfect passen in ons verhaal. Dit jaar doen we dat met Cocojr., die uitpakt met zijn Dinky Toys-hits, Ingeborg die ‘Gratitude’ deelt met het publiek én dé Italiaanse superster Umberto Tozzi die ze zot gaat maken met zijn ‘Gloria’. Tel daarbij de gevestigde waarden die nooit ontgoochelen (Willy Sommers, De Romeo’s, Sam Gooris, Bart Kaëll én De Romeo’s), trompettist Ryan Ricks, partyband Swoop en radiopresentator Kürt Rogiers, en dan weet je waarom dit een topeditie is die je moet meemaken”, zegt Flor Boey namens de organisatie. Wie zin heeft om te komen schlageren, kan dat nog nu zondag 25 maart, want voor de middagvoorstelling van 15.00 uur zijn er nog tickets te koop aan de kassa. Nu zondag is Radio 2 te gast op het festival. Tussen 13.00 en 16.00 uur hoor je Marc Pinte rechtstreeks met ‘Tussen Pot en Pinte’. Meer info over het festival vind je op www.hetschlagerfestival.be

Doorheen de jaren hebben we een trouwe band opgebouwd met onze bezoekers. Voor velen is Het Schlagerfestival in Hasselt een vaste afspraak geworden, die ze niet willen missen. De laatste jaren is het festival uitgegroeid tot een groepsgebeuren en de verkleedpartijen horen er inmiddels bij”, zeggen de festivalorganisatoren op de startdag van hun 4-daagse festival.

Kürt Rogiers

Na een stevige opwarming door partyband Swoop, zijn de tienduizenden feestvierders er helemaal klaar voor. Het licht gaat uit, de spot gaat aan en schijnt op trompettist Ryan Ricks, die na vijf jaar inactiviteit de spits afbijt met een heerlijke ‘Il Silencio’ solo. Monden vallen open van verbazing wanneer het publiek kennismaakt met het indrukwekkende podium. “We hebben er veel tijd en moeite ingestoken, maar het is opnieuw een verrassend pareltje geworden”, zegt een trotse productieleider achter de schermen. Als Ricks de intro speelt van ‘Marijke’ en vervolgens Sam Gooris zijn opwachting maakt, zijn we vertrokken voor anderhalf uur ‘volle gas’. Naast het decor, de productie en de live band, onderscheidt Het Schlagerfestival zich ook in communicatie. “Dit jaar draaide de campagne rond Boxy en Roxy, twee radioboxen die het volume op 10 zetten, wanneer het ging over Het Schlagerfestival. Met een knipoog naar onze campagne, keerde onze gastheer Kürt Rogiers terug naar zijn oude liefde: de radio. Als een volleerd radiopresentator duikt hij op het podium en tussen het publiek op, vanwaar hij de artiesten aankondigt. De mensen eten uit zijn hand. Het is heerlijk om hem bezig te zien.

Umberto Tozzi

Met het volume op 10 en de ambiancekraan volledig open, maken De Romeo’s na Sam Gooris hun opwachting. Het trio viert dit jaar hun 15-jarig bestaan, maar als je hen bezig ziet, zou je denken dat het hun eerste optreden is, want met zoveel goesting en drive genieten de heren van hun Hasseltse doortocht.

Binnenkort bewijst hij in ‘Liefde voor muziek’ dat hij een veelzijdige, multigetallenteerde artiest is, maar voor het zo ver is, pakte Cocojr. met zijn Dinky Toys-hits sterk uit op Het Schlagerfestival: ‘My Day Will Come’, ‘The Sweetest Hangover’ en uiteraard ‘I Can’t Keep My Hands Of You’, werden luidkeels meegezongen door de massa.

Amper verdwenen met zijn bandana om het hoofd, was het tijd voor de top act van het eerste deel: Umberto Tozzi. De Italiaanse superster, goed voor 80 miljoen verkochte cd’s, pakte het publiek moeiteloos in met de tegelplakker ‘Ti Amo’, zijn Songfestival-hit ‘Gente di Mare’ en uiteraard zijn onsterfelijke klassieker ‘Gloria’. Tijdens de pauze werd dat nummer nog luidkeels meegezongen aan de togen, de toiletten en in de gangen.

Gratitude

De hongerigen en dorstigen kwamen voldoende aan hun trekken, dus kon het 2de deel beginnen met Ryan Ricks en partyformatie Swoop, die uitpakten met een Abba-medley. En dan was het tijd voor Willy Sommers: “Hasselt, da’s magie. Ik krijg altijd de krop in de keel als ik zie hoe de mensen meezingen en het applaus. Ja, dat ontroert mij. Keer op keer ben ik gepakt door de emoties”, en vervolgens trakteerde Sommers zijn fans op o.a. ‘7 anjers, 7 rozen’, ‘Als een leeuw in een kooi’ en ‘Laat de zon in je hart’. De polonaise deinde uit, het was tijd voor een rustmomentje met Ingeborg. “We zijn al jaren aan het proberen om haar naar Hasselt te krijgen en we zijn blij dat het dit jaar eindelijk gelukt is”, zei Kürt Rogiers. Veel muziekliefhebbers waren blij dat ze nog eens konden meezingen met ‘Als dat gebeurt’ en ‘Door de wind’. Ingeborg maakte zelfs tijd voor een ‘Gratitude’-momentje, wat het jonge publiek bijzonder kon appreciëren. “Ik vond dit fantastisch. Zo’n immense massa. Jongens, dat is genieten”, zei Ingeborg na afloop enthousiast.

Christoff

Het Schlagerfestival trok alle registers open en stuurde Bart Kaëll naar het podium, die met ‘Mooi weer vandaag’ meteen zorgde voor veel sfeer. Het publiek zeilde mee met Bart en genoot collectief toen hij ‘De Marie-Louise’ inzette. Dankbaar nam Christoff over met ‘Een ster’. “Vorig jaar moest ik het festival missen, maar dit jaar wou ik er absoluut weer bij zijn omdat het zo fijn is”, zei hij. Christoff scoorde met ‘7 Zonden’, ‘Sweet Caroline’ en de afsluiter ‘Omdat ie zo mooi is’. Alle artiesten kwamen nog een keer terug tijdens het slotlied: ‘Thank You For The Music’. In de zaal viel het doek, maar in de gangen ging het feestje nog even verder tijdens de afterparty. “We hebben genoten en volgend jaar komen we zeker terug”, klonk het bij de bezoekers die met stip vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 maart 2019 noteerden in hun agenda.

Voor de middagvoorstelling van Het Schlagerfestival 2018, nu zondagmiddag 25 maart, zijn er nog tickets te koop aan de kassa. Zondag maakt Radio 2 ook een live uitzending. Tussen 13.00 en 16.00 uur hoor je Marc Pinte met ‘Tussen Pot en Pinte’, rechtstreeks vanuit Hasselt. Een aanrader voor wie onderweg is, wie het festival het voorbije weekend meemaakte, of wie nieuwsgierig en benieuwd is hoe het er backstage aan toegaat

Meer info over Het Schlagerfestival vind je op www.hetschlagerfestival.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: