Els Verhaeren

De tweede dag van de 10de verjaardag van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival begon een beetje triest, want al sinds een uur of twee ’s nachts was het in Kortrijk beginnen regenen waardoor het terrein er maar drassig bij lag. Maar een echte metalhead laat zich daar natuurlijk niet door doen en dus waren er toch al wat festivalganger afgezakt naar de Prison stage voor Rage. Ze hadden het publiek al direct mee. Met hun afsluiter “Higher Than The Sky” werd er luid meegezongen en kregen we nog een kort intermezzo van Dio's “Holy Diver” .

King Hiss mocht daarna de Swamp openen. De band is in 2011 opgericht en sindsdien gaat het alleen maar de goede richting uit. Ze stonden ook al op Graspop Metal Meeting en zaterdag ook op Alcatraz, waar ze veel mensen richting de Swamp wisten te lokken. Sweet Savage mocht de Prison stage innemen en deed dat met o.m. “Whiskey In A Jar” van Thin Lizzy. Voor het dromerige psychedelische werk kon het publiek terecht bij Monkey3 in de Swamp.

Death Angel stond al voor de vierde keer op het Alcatraz Hard Rock & Metal festival en kreeg heel wat fans tot aan de Prison stage. Daar konden de mensen ondertussen onder een stralend zonnetje genieten van de muziek. Het was ook, zo goed als, gestopt met regenen wat de festivalbeleving alleen maar ten goede kwam. Wat die festivalbeleving betreft doet Alcatraz altijd iets meer zijn best. Decors in het thema dat heeft altijd een pluspuntje.

Waar Alcatraz altijd nog het festival was waar je maar één podium had en dus tijdens soundcheck rustig met vrienden en kennissen kon babbelen, was het dit jaar ook een heen en weer geloop van het ene podium naar het andere. Op zich goed omdat je meer bands kan zien, maar één podium had zijn charmes en we hopen stiekem dat ze volgend jaar terug naar die format gaan.

Maar dit jaar was het dus dubbel genieten van o.m. ook Last In Line. Zij brachten o.m. “The Devil In Me” van hun debuutalbum “Heavy Crown”. Verschillende bandleden van Last In Line werkten mee aan Dio’s album “Holy Diver”, dus ook hier kon die song niet ontbreken. Maar het bleef natuurlijk niet bij dat ene nummer. We kregen ook nog “Rainbow In The Dirk”. Zanger Andrew Freeman bracht de nummers ook heel goed. Een echte aanrader om je richting een concert/festival te begeven. Bassist Phil Soussan verwees nog even naar de overleden Jimmy Bain, wiens plaats hij had overgenomen.

Voor Iced Earth was er ook weer veel volk afgezakt naar de Prison stage. De vijfkoppige band gaf het beste van zichzelf met nummers als “Pure Evil”. Het Alcatraz publiek had er zin in. De mannen brachten ook nog nummers zoals “The Hunter” en eindigden met “Watching Over Me”. De Swamp gaf nog onderdak aan o.m. Brant Bjork en Obituary. De Prison stage trok dan weer volk voor o.m. Testament.

Heel het weekend zagen we de burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne, rondlopen op het festival, maar zaterdag had hij toch een belangrijke rol. Er waren namelijk een drietal koppels die gingen trouwen op Alcatraz.

Mensen die het iets rustiger aan wilden doen konden even tot aan El Presidio gaan. De rockbar waar je je even kon neer zetten maar waar ook toffe muziek werd gedraaid, van Europe tot Annihalator. En waar je iedereen ook enthousiast hoorde meezingen op nummers als “All Right Now” van Free of “Love In An Elevator” van Aerosmith. Maar het waren niet alleen de oude nummers die het in El Presidio goed deden, ook de jongere generatie van Alestorm heeft iedereen nummers als “Kielhauled” leren kennen.

Als de avond begon te vallen was het de beurt aan Venom. Frontman Cronos, ondertussen 55 jaar, wist er nog een goeie lap op te geven samen met de rest van de band. Hun show werd voorzien van het nodige vuurwerk. De Swamp werd daarna opgevuld met fans van Abbath. Deze gesminkte mannen zorgden voor memorabele taferelen.

Headliner van Alcatraz Hard Rock en Metal Festival op zaterdag was Saxon. Na een AC-DC intro “Long way to the Top (If you wanna Rock and roll)” kregen we o.m. “Let Me Feel The Power”. De Britse heavy metal band bestaat al sinds 1976, dus ze hebben een heel repertoire om nummers uit te kiezen. Onder meer “Power And The Glory” en “Solid Ball of Rock” passeerden de revue, maar op het bekendste nummer “Wheels of Steel” moesten we wachten tot het einde. Wie wilde kon daarna nog naar de aftershow van Wolves In The Throne Room, maar velen trokken al richting tent om te rusten voor dag 3.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over