Zaterdagavond was het vernieuwd Gents volkstoneel op bezoek in theater Elckerlyc. Het stuk werd dan ook in het sappige Gents gespeeld. "Vergeet het!" is een tragikomedie waar ze momenteel met toeren. Het vertelt het verhaal over Didier, een ambassadeur in rust, die zijn oude dagen verslijt in een rolstoel. Daarom krijgt hij ook huishoudhulp. Zijn jonge verzorgster Esmeralda weet wel weg met zijn kuren en laat niet met haar voeten spelen. Uren kan ze naar zijn verhalen luisteren, ze kan met zijn grappen lachen, maar toch maakt ze zich vaak ongerust. Didier is de laatste tijd nogal vergeetachtig en lijkt soms in een vorig decennium te leven. Hij denkt veel terug aan de tijd dat hij met zijn beste vriend Ivo in Parijs woonde om daar grote kunstenaars te worden. Helaas was hun verhaal van korte duur en moesten ze snel terug naar België keren. Voor Didier was het al te laat, de liefde van zijn leven, Katrien, was hij aan een ander verloren.

Het stuk speelt zich af vlak na Ivo's dood. De kunstenaar zijn werkjes zijn ondertussen veel waard en dat gaat niet bij iedereen onopgemerkt voorbij. Het gerucht gaat dat Ivo zijn laatste werken in bewaring had gegeven bij zijn beste maat Didier. Een hele oude maat van Didier duikt dan ook plots op met zijn vrouw Katrien. Thomas handelt in antiek en denkt zijn slag even snel te slaan. Het koppel komt plots om de twee dagen op bezoek, maar dat vindt Esmeralda verdacht. Maar Didier ziet nergens graten in en houdt iedereen wat voor het zotteke. Maar houdt hij zichzelf ook niet een beetje voor de gek? Af en toe zien we de geest van Ivo opduiken en denkt Didier dan ook echt met hem te praten. Door de vragen van Esmeralda komen we steeds meer over het verleden te weten. Maar komen Thomas en Katrien er ook achter waar de schilderijen zijn? Dat houden we als een verrassing voor de mensen die het stuk willen gaan bekijken...

Jo van Damme had veel inspiratie voor het stuk te schrijven, maar liet het decor ombouwen toch aan de acteurs zelf over. Zo zat er een zekere dynamiek in het stuk. Het stuk werd op de gepaste tijden even onderbroken door een streepje Franse muziek. Didier Schellingerhout zorgt voor de gepaste begeleiding bij de liedjes. De acteurs zingen alleen of in koor en maken er een gezellige sfeer van. Bob de Moor speelde zeer overtuigend de oude vergeetachtige man en vond het stiekem ook wel leuk om iedereen zo voor de gek te houden denk ik. Dat straalde zijn personage alleszins uit. Tanya Zabarylo zong de pannen van het dak en bracht een pittige verzorgster als personage tot stand. Tania Van der Sanden laat met haar mimiek duidelijk de tweestrijd in zichzelf zien, houdt ze van Didier of van Thomas? Voor het publiek was het alvast zo klaar als een klontje. Dirk Buyse kreeg twee rollen voor zijn rekening. Hij speelde zowel de overleden Ivo als Thomas die opzoek was naar het nalatenschap van Ivo. Jammer genoeg konden de personages niet in elkaars hoofd kijken want dan was het zaakje al snel opgelost geweest.

Als je het stuk ook eens wilt zien, kijk dan snel op de afspeellijsten van de culturele centra in je buurt en wie weet komen ze daar ook wel langs.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Locatie: 
Theater Elckerlyc, Antwerpen
Meer over