Op dinsdagavond 5 november reikte de VRT voor de derde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Dit jaar koos de jury voor San F. Yezerskiy, pseudoniem van Sander Vanhellemont.

In 2011 reikte de VRT voor de eerste keer een Grote Prijs Jan Wauters uit voor een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”. San F. Yezerskiy werd in 2011 ook al genomineerd. Op verzoek van Jans weduwe, Thérèse Wauters, moet de prijs gezien worden als een aanmoediging, eerder als een bekroning van hun carrière.

Thérèse Wauters motiveerde de keuze van de jury als volgt: "Sander is iemand die excelleert in het gebruik van het Nederlands op verschillende plekken, in teksten voor kranten, tijdschriften en internet, maar ook voor radioprogramma's en zelfs op plekken waar de gemiddelde taalgebruiker niet zo let op zijn woorden. Op een plek zoals Twitter bijvoorbeeld, waar je in 140 tekens al een mening kunt hebben. Ooit schreef onze winnaar over zijn collega’s genomineerden: " Het is zo'n mooi lijstje dat ik me gegeneerd zou voelen als ik won. Dat neemt niet weg dat het iets doet, genomineerd worden voor een prijs die genoemd is naar een van mijn grootste helden."”

Sander Vanhellemont heeft een schilderij van Belgisch kunstenaar Bart Slangen gekregen. De andere genomineerden van dit jaar waren Annelies Van Herck (VRT), Tom De Cock (MNM), Bart Stouten (Klara) en Celia Ledoux (columniste).

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters. De andere juryleden zijn G. Schoeters (winnares 2012), Heidi Lenaerts (programmamaker), Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Tom Naegels (auteur), Ruud Hendrickx (taaladviseur) en Clem Robyns (programmamaker). De Grote Prijs Jan Wauters werd uitgereikt op de boekenbeurs in Antwerpen in het kader van de VRT-taaldag.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: