Dat de Zweedse power metalband Sabaton behoorlijk populair is bewijst de snel uitverkochte show in de 013. De band bracht afgelopen jaar reeds haar 7e studio album uit, getiteld “Heroes”. Hun tournee kreeg dan ook de gepaste titel “Heroes on tour”. Gewapend met een heel arsenaal aan Engelse en Zweedse nummers zullen zij vanavond strijd leveren in de Jupiler Zaal.

Om het publiek alvast op te warmen en in de juiste sfeer te brengen heeft Sabaton wel 2 support acts mee op tour genomen. De eerste band Battle Beast komt uit Finland en is een female fronted power metalband. Maar dit wil zeker niet zeggen dat de mannen van de band zich op de achtergrond houden. De drummer maakt als eerste zijn opwachting op het podium door in blote torso boven op zijn drumstel het publiek te begroeten. Het publiek geeft meteen een daverend applaus en de sfeer is gezet. De zangeres toont in de meeste nummers haar krachtige ruwe stem, maar laat ook horen dat ze zacht kan klinken. Met hun energieke stijl krijgt Battle Beast het publiek vlot mee. Na 6 nummers zit hun set er dan helaas al op.

Kort daarna wordt er plaats gemaakt voor het Nederlandse Delain. Opnieuw een female fronted band, dit maal uit het symfonische metalgenre. De band vindt het duidelijk heerlijk om een thuismatch te mogen spelen en gooien zich vanaf het eerste nummer volledig. Het publiek pikt deze energie meteen op en doet enthousiast mee. Na elk nummer wordt er een kort babbeltje gedaan met het publiek. En als we Charlotte Wessels, de zangeres van de band, mogen geloven was het publiek in Tilburg “Te Gek”. En aan de reactie van het publiek te zien dachten zij net hetzelfde over Delain.

Daarna werd het podium in gereedheid gebracht voor Sabaton. De tank kwam te voorschijn en hierop stond het drumstel al klaar. Als het licht in de zaal uitgaat, reageert het publiek enthousiast. Plots klinkt de “Final Countdown” van Europe door de luidsprekers. Nadien wordt de tank ‘opgestart’ en op de tonen van “The March to war” verschijnen de muzikanten. Joakim Brodén, de zanger, verwelkomt het publiek alvorens het podium te bestormen en het 1e nummer “Ghost Division” aan te vatten. Het publiek is dolenthousiast en er vormt zich al snel een moshpit. De volgende nummers “To Hell and Back” en “Carolus Rex” worden even enthousiast meegezongen door een uitzinning publiek. Na deze 3 nummers wordt en door het publiek luidkeels “SABATON” gescandeerd tot de zanger hen onderbreekt. Ze zijn zeer sterk onder de indruk van het warme onthaal dat ze hier krijgen en dat op een zondag avond. En dit zullen ze nog enkele keren tijdens de show herhalen.

Dat Sabaton graag dicht bij zijn fans staat en hun mening belangrijk vindt, tonen ze tijdens deze tour door op bepaalde momenten tijdens de show het publiek te laten beslissen over de setlist. Om te voorkomen dat het volledige chaos zou worden, sturen ze deze beslissing door telkens 2 keuze mogelijkheden aan te bieden. Zo bijvoorbeeld bij het nummer “Gott mit uns”. De zaal kon kiezen uit de Engelse of Zweedse versie en na een korte stemming werd het de Zweedse. Het mag duidelijk zijn dat Sabaton met gemak de 013 veroverde. Ze lieten het publiek niet achter zonder tijdens de bisnummers het dak er af te blazen met onder andere “Primo Victoria”. (Sanne Goetschalckx)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Sabaton
Locatie: 
013
Meer over