Sabaton is geen onbekende meer voor het publiek van de 013 in Tilburg. Begin 2015 brachten de heren hier ook reeds een bezoek met hun show ‘Heroes on Tour’. Dit werd een onvergetelijke avond waarbij de zanger eindigde met zijn broek op zijn hoofd. Dit jaar keren ze terug, nog steeds met hun show ‘Heroes on Tour’, maar wel met andere support acts. Benieuwd of ze de 013, die weer uitverkocht is, weer op zijn grondvesten kunnen doen daveren.

De mannen van Sabaton staan er voor gekend om stevige support acts te voorzien en dat is deze keer zeker niet anders. De eerste band die zich op het podium mag wagen is het Zweedse Bloodbound. Net zoals de hoofdact kunnen zij ondergebracht worden in de powermetal. De fans van Sabaton lijken deze act dan ook wel te smaken. Er wordt enthousiast meegedaan. Hier en daar ontstaat er zelfs een kleine moshpit. Hun setlist had gerust een beetje langer mogen zijn.

De tweede support act van de avond, niemand minder dan Alestorm, hoort thuis in de categorie ‘Pirate metal’. Met nummers als Drink, Keelhauled en Rum is het niet moeilijk om je een dronken piraat te voelen. De grote opblaas badeend die in het midden van het podium werd geplaatst, bewijst nog eens extra dat metal niet altijd zwaarmoedig en donker is. De eend is later tijdens de show gaan crowsurfen, tot grote vreugde van het publiek. De mannen van Alestorm zorgden in ieder geval voor een stevig feestje. Van begin tot eind werd er gedansen en meegezongen. Een kleine wall of death en enkele moshpits maakten de opwarming voor Sabaton compleet.

Wanneer de melodie van ‘The Final Countdown’ door de luidsprekers galmt, weet iedereen dat het tijd is voor de main act van de avond: Sabaton. Tijdens ‘The March to War’ verschijnen de muzikanten op het podium. Wanneer ze ‘Ghost Division’ inzetten verschijnt ook de zanger. De zaal barst meteen los, er wordt stevig meegezongen en er ontsaan ook al kleine moshpits.

Dat het publiek een grote rol speelt in het verloop van de avond wordt duidelijk na het 3e nummer. De band wil het publiek aanspreken, maar heel de zaal roept “Broek uit, op je hoofd!” Joakim heeft de grap snel door en hij belooft om toch zeker 90% van de show met zijn broek aan te spelen. Als één van de gitaristen het deuntje van “Swedish Pagans” speelt, begint heel de zaal spontaan mee te doen. De band besluit dan om heel het nummer te spelen.

Sabaton weet ons ook te vertellen dat het deze week exact 10 jaar geleden is dat ze voor het eerst in Nederland op het podium hebben gestaan. Dit maakt de avond voor hen ook extra speciaal. De setlist werd hiervoor ook aangepast en nummers als “Hellrider” en “Midway” die zelden worden gespeeld, hebben nu wel hun plekje gekregen.

De avond vliegt voorbij en voor we het goed en wel beseffen is het al tijd voor de bisnummers. Voor het aanvatten van “Primo Victoria” besluit Joakim op het verzoek van de zaal in te gaan en ook deze keer zijn broek uit te trekken. Maar voor degene die dachten een boxershort in legermotief te zien, was het toch een kleine teleurstelling. Hij was zo slim geweest om een 2e broek onderaan te trekken. Maar dit kon het feestje niet verpesten. Op “Metal Crüe” werd er nog 1 keer alles gegeven. Samen met de fans kijken we nu al weer uit naar de volgende doortocht van Sabaton.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over