Vorige week was Sabaton op Graspop Metal Meeting. Ze waren de hoofdact op het hoofdpodium van de eerste dag van deze grootste metal meeting in België. Sinds 2012 is hun line-up nogal drastisch veranderd. Vier leden van de band zijn opgestapt en alleen zanger Joakim Brodén en bassist Pär Sundström bleven over. Maar zij zochten naar nieuwe bandleden en haddan ze snel gevonden. In mei heeft Sabaton een nieuwe studio album genaamd 'Heroes' uitgebracht. Frontview Magazine had de kans om te spreken met Pär Sundström op Graspop.

FVM: Sabaton heeft een nieuwe line-up sinds 2012. Jullie hebben nu een nieuwe album 'Heroes' uit met deze nieuwe line-up. Hoe was dat? Voelde het als nieuw?

Pär Sundström: Het was boeiend om deze plaat op te nemen. Omdat iedereen zoveel energie had deze keer. Dat was geweldig, maar in het algemeen niet zo veel veranderd. Ik was, samen met Joakim, in de band vanaf het begin en wij deden altijd alles. We schreven samen liedjes en we deden al het werk, dus er was niet zo veel verschil, maar wel een stuk leuker en het ging soepeler en gemakkelijker. Toen we de nieuwe bandleden rekruteerden waren we op zoek naar zeer getalenteerde muzikanten en die hebben we gevonden. Dus dat maakte het een stuk makkelijker om alles op te nemen.

FVM: Het album is uit sinds mei. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

Pär: Zeer goed, zeer goed! Ik zou niet zeggen dat we het al helemaal weten, maar ik denk dat dit veruit onze meest populaire album zal worden. Fans hebben altijd behoefte aan een beetje tijd, om naar de liedjes te luisteren , om ze te leren kennen. We moeten ze ook een paar keer live spelen voor alles perfect is, maar de mensen vinden het nieuwe album zeer goed.

FVM: We zagen jullie show gisteravond. Jullie hadden een tank op het podium, was dat een echte?

Pär: (lacht) Euh, het ziet eruit als een echte, dat kun je wel zeggen. Ik bedoel, een lange tijd geleden had ik dit idee al en maakte er de schetsen al voor. Het duurde tot nu voordat we het konden gebruiken.

FVM: De liedjes van Sabaton zijn altijd oorlog gerelateerd, de meeste van de tijd dat de Tweede Wereldoorlog. We hoorden dat jullie een bezoek brachten aan Bastogne?

Pär: Ja, we waren er twee weken geleden. We kwamen er vorig jaar al eens kort, we waren toen op doorreis maar we wisten dat we moesten terug komen. En nu hadden we deze twee dagen, na het spelen in Engeland en voor we naar Duitsland gingen, en we dachten "Ok, wat kunnen we deze twee dagen doen?" We bekeken onze route op de kaart en zagen Bastogne op de weg en dat was perfect.

FVM: Wat vonden jullie ervan?

Pär: Ik vond het erg boeiend. We hadden een gids daar. Een gids die een specialist was van de Tweede Wereldoorlog in dat gebied. Dus het was erg boeiend voor ons.

FVM: Doen jullie je eigen onderzoek voor de liedjes?

Pär: Meestal ja, maar we hebben de hulp van verschillende bronnen om alle informatie te vinden, maar we doen veel onderzoek, ja.

FVM: Hier in België hebben we nu een aantal vieringen / herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog. Het is nu 100 jaar geleden. Is dat iets om jullie te inspireren voor nieuwe nummers? Of zullen jullie bij WWII blijven?

Pär: Voor ons WWII is interessanter om vele redenen, maar een daarvan is dat er meer feiten over zijn. Toen het WWI was, werd er niet zoveel gedocumenteerd. Er was geen filmmateriaal, een heleboel dingen waren niet hetzelfde. WWII is zeer goed gedocumenteerd, je kunt enkele mensen volgen, ... daar houden we meer van. We kunnen ons houden aan feiten in plaats van ons af te vragen hoe het zou kunnen geweest zijn.

FVM: Was er iets in het bijzonder dat maakte jullie kozen voor dit thema? Een passie voor oorlog?

Pär: Nou, we moeten over iets zingen. We willen niet over ons eigen leven te zingen. We willen niet over onze gedachten of iets dergelijks zingen. We wilden verhalen vertellen en we vertellen dit verhaal, want we vinden het erg interessant en geschiedenis is spannender dan fictie. Het is zo simpel als dat, denk ik.

FVM: Jullie hebben hier de afgelopen 3 uur handtekingen aan de fans uitgedeeld. Nemen jullie altijd zoveel tijd voor de fans?

Pär: Als we kunnen, ik bedoel, als de tijd het toelaat. Soms moeten we naar een andere plaats, naar een andere plaats om te spelen of we moeten interviews doen of hebben we andere verplichtingen te doen, maar als dat niet het geval is ... Ik bedoel, in plaats van gewoon zitten en wachten of gewoon zitten in de kleedkamer of iets, willen we onze fans graag ontmoeten.

FVM: Bedankt voor dit interview en veel succes met de rest van jullie toer en veel plezier!

Pär: Dank je wel!

Voor de rest van de zomer zal Sabaton nog spelen in Europa, maar daarna vertrekken ze richting Zuid-en Noord-Amerika. In de winter komen ze terug naar Europa en zullen ze België en Nederland opnieuw bezoeken. Zij staan in 013 in Tilburg (NL) op zondag 11 januari en in de Lotto Arena in Antwerpen (B) op vrijdag 13 februari 2015.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Sabaton
Datum: 
13 februari 2015
Locatie: 
Lotto Arena Antwerpen
Meer informatie
Meer over