Ruim 60 procent van de Belgen vindt dat de dotaties van prins Laurent en prinses Astrid moeten verdwijnen. Dat blijkt uit een grootschalige, nationale enquête van iVOX. Uit dat onderzoek, in opdracht van het VTM-programma Royalty, blijkt dat veel mensen vinden dat een aantal leden van de Koninklijke familie dus géén dotatie toekomt.

De koning en de kroonprins
De meeste Belgen vinden dat koning Albert (91,7%) en prins Filip (85,2%) een dotatie mogen hebben, al zou die voor veel bevraagden (Albert 41,4% en Filip 49,8%) gerust wat kleiner mogen zijn. De meeste Franstaligen willen de dotatie van Albert wél op het huidige niveau behouden (67,9%).

Fabiola, Laurent en Astrid
Ruim de helft van de bevraagden vindt dat Fabiola (51,3%) en zeker prinses Astrid (61,7%) en prins Laurent (63,4%) helemaal geen dotatie hoeven krijgen. De Vlamingen zijn nog veel duidelijker: De dotatie van Fabiola (53%), Astrid (68,3%) en Laurent (70,9%) mag volgens hen geschrapt worden. De Belg vindt wel dat de leden van de koninklijke familie vergoed mogen worden voor de publieke taken die ze uitvoeren (57,5% ), zowel in het noorden als in het zuiden van het land.

Het verdere onderzoek over de dotaties en de vraag naar de ideale job voor de prinsen of prinsessen komt op zondag 20 januari 2013 in Royalty aan bod.

Het onderzoek werd gevoerd door iVox. 1000 Belgen werden ondervraagd, waarvan de helft Vlamingen en de helft Walen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: