Na de eerder uitgebrachte single 'Hoe je leven moet' brengen Roos Rebergen & SunSunSun Orchestra vandaag een tweede track en het bijbehorende gedicht 'Dichtbij/Ik zal het houden' uit. Daarnaast kondigt de band de release van hun debuutalbum aan, dat op 18 oktober 2024 verschijnt op Buffel Records.

DICHTBIJ/IK ZAL HET HOUDEN

Op 'Dichtbij/Ik zal het houden' opent Roos Rebergen met het beklijvende gedichtIk zal het houden’. In dit gedicht doet ze een belofte over hoe ze de komst van haar eerste kind wenst aan te pakken. De muziek vloeit naadloos over in 'Dichtbij', een nummer dat verscheen op het bejubelde 'Lucky' uit 2020 en door SunSunSun Orchestra is herwerkt.

Het resultaat is een indrukwekkend arrangement voor een nummer dat zich goed leent voor strijkers en stem. 'Dichtbij' gaat over de eerste dagen na de geboorte van haar eerste kind. "De dagen waarin je kind zo dichtbij je huid en zo overweldigend nabij in je geest is. Elk ander begrip van afstand komt in een nieuw perspectief te staan."

LIVE

ROOS REBERGEN & SUNSUNSUN ORCHESTRA

Winter 2023. Roos Rebergen heeft net een tweede kind gekregen als ze met haar band Roosbeef op tour gaat om hun vijfde album ‘Zomer in Nederland’ voor te stellen.

Vlak voor de tour wordt echter duidelijk dat Tom Pintens, één van de kernleden, te ziek is om nog mee te kunnen gaan. Roos wil hem niet vervangen, dus ze besluiten alle arrangementen te herdenken naar een kleinere bezetting. Voor als hij weer beter wordt. Dan kan hij weer mee.

Tijdens de tour beseft Roos hoe enorm ze van spelen houdt, hoe muziek voor haar een ontsnapping is uit de realiteit. Hoe ze – wanneer ze speelt – alles vergeet wat ze liever niet wil weten.

Die winter vormt voor Roos een spagaat tussen intens gelukkige momenten, en de realiteit die alsmaar dichterbij komt. Tom gaat achteruit en Roos, wiens leven altijd heeft samen gehangen met haar band Roosbeef, heeft geen idee hoe ze zich straks zal moeten verhouden tot een leven zonder Tom. Wie is zij? Wie is Roosbeef?

Op een mooie lentedag neemt ze Tom mee naar buiten voor een wandeling. Hij straalt die dag in zijn rolstoel en Roos schaamt zich over de vragen waar ze mee worstelt. Ze schaamt zich dat ze niet enkel over hem heeft nagedacht, maar ook over zichzelf en wat zij dan zou moeten zonder hem?

Nadat ze zijn aangekomen bij een café, besluit ze haar schaamte voor lief te nemen en beginnen ze te praten over het leven en hoe dat er dan uit moet zien. “Waarom zet je je toch zo vast,” vraagt Tom. “Dingen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Ze kunnen naast elkaar bestaan. Begin eens met zoeken waar je nu, op dit moment, zin in hebt.”

Niet veel later belt Roos met Tim Vandenbergh, de bezieler van SunSunSun Orchestra. Misschien moeten ze samen eens een plaat maken. Gewoon, omdat Roos daar zin in heeft. En zo geschiedde. Samen gingen Roos en Tim door het oeuvre van Roosbeef en selecteerden ze nummers die zich goed lenen voor strijkers en stem. Nummers waar Tim zich in zou kunnen uitleven. Het resultaat? Stuk voor stuk unieke, nieuwe arrangementen.

Op 18 oktober verschijnt het eerste langspeelalbum van Roos Rebergen en SunSunSun Orchestra. Met de composities op deze plaat zullen ze een reeks shows verzorgen in België en Nederland, tussen november 2024 en februari 2025.

SunSunSun Orchestra is het strijkensemble met Tim Vandenbergh die naast concerten en studiowerk (voor o.a. Tamino, John Cale, Einstürzende Neubauten, Het Zesde Metaal) betoverende stukken brengt die zich bewegen tussen klassiek en experimenteel. Door een jarenlange samenwerking ontwikkelde dit kwintet haar eigen geluid met focus op klankkleur, groove en ritmiek. Tim Vandenbergh schreef compleet nieuwe arrangementen voor het oeuvre van Roosbeef. De nummers die hij koos, leenden zich het best voor strijkers.

Roos Rebergen is bekend van de band Roosbeef. Ze bracht met deze band vijf succesvolle studioalbums uit en treedt al meer dan tien jaar op in België en Nederland. Daarnaast werkte ze samen met Torre Florim van De Staat als De Speeldoos, en schreef ze de dichtbundel 'Ik ben al elf jaar geen zestien meer'

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over