Roofman is het indieproject rondom songwriter Thijs van der Meulen. Vanuit zijn thuisbasis in het bos zoekt hij samenwerkingen met verschillende internationale muzikanten, om zo het meeste uit iedere track te halen. Debuutsingle Slot Machine / VLT’s werd opgenomen met Canadese muzikant Micah Erenberg (The Secret Beach) en is 10 december verschenen op het Duitse label Clouds Hill.

Thijs van der Meulen (1993) groeit op in de bossen van Ermelo op de Veluwe. “Als je opgroeit in een klein dorp hang je vaak op dezelfde plekken rond met dezelfde mensen” zo vertelt hij. “Slot Machine / VLT’s gaat over een periode in mijn tienerjaren. Keer op keer vonden mijn vrienden en ik – destijds allemaal vrijgezel – onszelf terug in de hoek van dezelfde kroeg, stiekem hopend dat we eens een nieuw iemand tegen het lijf zouden lopen.”

Het geïnspireerd raken door nieuwe mensen in je leven blijkt cruciaal te zijn in de ontwikkeling van Roofman. Na het behalen van de finale van de Grote Prijs van Nederland in 2015 en het uitbrengen van een album in Paradiso in 2017 gaat in 2018 Backgammon – de rockband die Thijs als tiener begin – uit elkaar. Met de missie om zijn visie te verbreden bracht hij de afgelopen jaren door met het schrijven, reizen en spelen met artiesten uit alle uithoeken van de wereld. Het leren kennen van muzikanten met verschillende achtergronden en songwriting-technieken heeft een impuls gegeven aan zijn creativiteit, waardoor hij zichzelf in de nieuwe muziek volledig tot uiting kan laten komen.

Eind 2019 betreedt ‘Roofman’ voor het eerst het podium, als toursupport van Amerikaanse songwriter Noah Guthrie, gevolgd door een optreden als support voor Engelse songwriter Matt Perriment in Paradiso Noord in januari 2020. Thijs vindt zijn productiviteit in de rust van de isolatie van de eerste lockdown. In de luwte schrijft hij track na track en neemt stapels demo’s op. In de zomer van 2020 doet hij een korte tour met zijn “Covid-proof family band,” waarna hij begint aan het voorbereiden van het Roofman-debuutalbum.

Roofman is getekend bij Duitse platenmaatschappij Clouds Hill (o.a. The Mars Volta, Peter Doherty), met als thuisbasis de gerenommeerde Clouds Hill studio’s in Hamburg waar eerder artiesten als The Killers, Peter Doherty en The Whitest Boy Alive platen opnamen. Hier is ook spontaan de single Slot Machine / VLT’s opgenomen met Canadese muzikant Micah Erenberg (The Secret Beach); in slechts een paar uur namen de twee het nummer op tijdens de tour van The Secret Beach in oktober 2021.

The Secret Beach is het nieuwe project van Canadese songwriter Micah Erenberg, die eerder op o.a. Reeperbahn Festival, The Great Escape en Left of the Dial speelde. Debuut Songs From The Secret Beach werd opgenomen in een huisje op het Canadese platteland en is gemixt door producer Rob Schnapf (Elliott Smith, Beck, Kurt Vile) in LA. Het album, dat een brug slaat tussen DIY folk en aanstekelijke indierock, wordt in 2022 verwacht.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over