Ergens halfweg de jaren 90 raakte Jaune Toujours-frontman Piet Maris in zigeunermiddens verzeild, waarna hij op- en afreisde naar Roma in Slovakije, Dat veldwerk vormde de grondslag van Mec Yek: met de muzikanten van Jaune Toujours werd het repertoire daarna stevig aangepakt, wars van om het even welke traditie. Bij de bisnummers aan het eind van een winters café-optreden in Gent sprongen twee jonge Romani zangeressen – Katia en Milka Pohlodkova - mee het podium op, om daarna nooit meer weg te gaan. De zigeunerspin-off van Jaune Toujours heet Mec Yek!

Net zoals het muzikale parcours van Mec Yek zit ook hun muziek vol verrassingen. Na SuperDiverCity van een aantal jaar geleden komen ze nu met een nieuw album ‘Taisa’, wat ‘morgen’ betekent. Het ‘mañana’ van de Roma, zeg maar.
En het Covid-jaar 2020 zal bepalend blijken voor de sound van het nieuwe repertoire. Mec Yek ging voor een lichte, makkelijk verhuisbare set-up met percussie, zodat er Corona-veilig kon worden gerepeteerd op de meest uiteenlopende plaatsen: kort op de bal, in openlucht of in grote binnenruimtes, met de nodige afstand. Het merendeel van de opnames gebeurden trouwens ook op die manier, in de concertzaal van de VK in Molenbeek. Voor het repertoire zelf gingen Katia en Milka terug naar hun jeugd in Kosice in Slovakije, naar een demo met liedjes die ze samen met hun broers maakten. Maar er zijn ook eigengereide arrangementen van traditonele Roma-liederen. Er wordt gezongen in het Romanes, maar af en toe ook in het Russisch en zelfs een klein beetje in het Nederlands. Met een breed muzikaal palet, van tarantella over ska tot eilandenblues. Maar tegen alle verwachtingen in: Mec Yek is een zigeunergroep zonder viool.

"Sako Ratshi" (Radio Edit) by Roma & Gadzje Music Band 'MEC YEK'

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over