De coronabarometer kleurt eindelijk geel en dat vieren wij met de aankondiging van de eerste lading namen voor deze zomer!

Binnenkort volgen nog heel wat namen, maar we kunnen al een eerste tip van de sluier oplichten. Tijdens Festival Dranouter 2022 komen niemand minder dan Rodrigo Y Gabriela langs en ook Intergalactic Lovers mogen niet op de affiche ontbreken! Fans van SX kunnen de band nog voor een van de laatste keren aan het werk zien, in akoestische vorm, voor het duo er voor onbepaalde tijd de stekker uittrekt. De Oekraiense eurosongsensatie Go_A komt een muzikaal statement maken, Guido Belcanto is eindelijk nog eens van de partij en met Turfu en Fleuves krijgen we twee eigenzinnige roots-dance acts uit Frankrijk.

Nog tot en met 20 maart loopt de vroegboekactie waarmee bezoekers € 12 korting kunnen scoren op een weekendticket. Dat aanbod valt duidelijk in de smaak. Met de start van de lente kondigen we heel wat nieuwe namen aan en start ook de reguliere ticketverkoop.

Vuurwerk. Dat zullen we te zien krijgen op de mainstage met dit Mexicaans akoestisch gitaarduo op het podium. Rodrigo Sanchez en Gabriela Quintero spelen sneller dan hun schaduw en hun muziek verenigt vele genres, van metal tot jazz tot traditionele mariachi en flamenco. Dat gecombineerd met hun feilloze speeltechniek en met een toewijding en passie die van de snaren spat, maakt van elk concert een unieke beleving. De fijnbesnaarde gitaarvirtuozen blinken uit in welluidende hooks en ontwapenende melodielijnen. Zowel eigen werk als verrassende covers staan op de playlist.

In 2020 won hun zesde studioalbum ‘Mettavolution’ een Grammy voor beste hedendaagse instrumentale album. Sinds hun debuut in 1997 heeft het artiestenpaar de wereld rondgereisd. Wie zich hun vorige passage, nu meer dan 10 jaar geleden, op Festival Dranouter herinnert, weet dat dit concert onder de categorie “niet te missen” valt.

Intergalactic Lovers groeiden de voorbije jaren uit tot één van de toppers in de Belpop en staan nu weer helemaal in de spotlights! Bijna vijf jaar na de release van hun derde album 'Exhale' zijn de Lovers helemaal klaar om het volgende hoofdstuk aan te vatten in hun intergalactisch liefdesverhaal met hun nieuwe plaat 'Liquid Love'. De nieuwe muziek klinkt vertrouwd en verrassend tegelijk. Meer dan ooit lonkt het viertal naar de dansvloer en introduceren ze een pak elektronische invloeden. Hun typerende aanstekelijke melodieën en de innemende zang van Lara Chedraoui verbinden alles met elkaar. Dit is een expeditie naar nieuw muzikaal gebied, maar met een rugzak vol heerlijke indie popsongs. Ga mee met hen op ontdekking!

De Kortrijkse pop noir band rond Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet trekken in 2022 zowel letterlijk als figuurlijk de stekker eruit. Na een loopbaan van meer dan 10 jaar, besluiten ze SX “on hold” te zetten voor een onbepaalde tijd. Maar dit doen ze niet zonder eerst uitgebreid afscheid te nemen van het publiek.

Na het gouden debuutalbum Arche (2012) en wonderbaarlijke opvolgers Alphabet (2016) en Eros (2018) toont SX zich nu in een uitzonderlijk pure “akoestische” vorm. 'SX Unplugged' is een bijzondere live metamorfose van hun gekende repertoire én nieuwe muziek. Stefanie en Benjamin werken hiervoor samen met topmuzikanten Tijl Pyrins (SX), Tom Coghe (Goose) en Tom Pintens (Tamino, Het Zesde metaal). Met magische nummers als 'Black Video', ‘Gold', ‘Hurts’, 'Designed / Desire' en een ijzersterke live reputatie die ze door het betreden van de grootste nationale- en vele internationale podia wisten op te bouwen, staat SX gelijk aan het onderduiken in een wereld, een avontuur, een unieke ervaring. En dit voor de allerlaatste keer…

Afgelopen jaar gooide Go_A hoge ogen tijdens het Eurovisie Songfestival met hun unieke mix van Oekraïense traditionele muziek verpakt in een elektronisch geluid. ‘Shum’ werd een wereldwijde hit en is het eerste Oekraïense nummer ooit dat de Billboard top 200 bereikte.

De huidige politieke situatie in hun thuisland zorgt er echter voor dat hun muziek nu uitgroeit tot de soundtrack van het verzet tegen geweld en bezetting. Ze zijn vastberaden te blijven toeren doorheen de hele wereld om het publiek bewust te maken van het onrecht en de hachelijke situatie in Oekraïne. Dit beloofd een emotioneel beladen concert te worden waar verzet en hoop hand in hand zullen gaan.

Met 35 jaar ervaring, 15 platen en zo’n 300 liederen op zijn actief, is Guido Belcanto één van de boegbeelden van het Vlaamse lied. De lockdown en gedwongen terugtrekking uit het openbare leven, gaf zijn creatieve geest nieuwe vleugels. Hij begon zowaar liedjes te schrijven aan de lopende band, in een roes die hem niet meer gegeven was sinds de tijd van volslagen onbekendheid. Hij schreef 20 nieuwe songs op twee maanden tijd.

In ‘In de kronkels van mijn geest’ horen en zien we Belcanto zoals we hem kennen: als onze ware zanger van het levenslied, de troubadour van de gebroken harten die de onvolmaaktheid van het leven en de liefde bezingt met groot mededogen en een verzachtende en troostende humor.

Zelf noemt het Franse Turfu hun muziek techno folk en dat dekt perfect de lading! Met accordeon melodieën geworteld in de traditionele muziek en voortgestuwd door de stevige drumbeat krijgt het geheel een electro saus waar al menig dansvloer mee in lichterlaaie werd gezet. Live komen daar nog eens blitse outfits, uitzinnige dansmoves en hopen energie bij. Folkbal muziek anno 2022, quoi? Deze jongens zijn helemaal klaar om de Dranouter in te pakken!

Fleuves is een atypisch trad trio van klarinet, een Fender Rhodes orgel en bas. Hun vertrekpunt zijn de opzwepende ritmes en melodieën uit de Bretoense volksmuziek, maar ze doen er heel eigenzinnig hun ding mee. Door jazz en electro mee te nemen in hun mix, zorgen ze voor een tegelijk dansbaar en opzwepend als intieme en breekbare sound. Een stroom van muzikale impressies die je dansend laat zweven over de weide en waar je nooit genoeg van krijgt!

Festival Dranouter vindt plaats op 5-6-7 augustus 2022, mét enkele nieuwigheden. Ook de jaarlijkse startavond van Festival Dranouter op donderdag met verrassende straattheateracts en ekele DJ's zal er een beetje anders uitzien. Volg Festival Dranouter op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de laatste weetjes!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: