Kim Gijsbrechts

Het afgelopen weekend waren alle nieuwssites en social media in de ban van het vierdaagse festival Rock Werchter. En dat is niet verwonderlijk. Dat het festival sinds lange tijd niet is uitverkocht, was niet merkbaar op het terrein zelf. Integendeel. Zondag vroege namiddag hadden heel wat mensen al plaats genomen op de verdwijnende grasvelden in de weide. Het is dan ook aangenaam vertoeven op Rock Werchter. Buiten de indrukwekkende line-up biedt Rock Werchter tal van andere bezigheden.

Natuurlijk is dat niet de reden waarom je naar een festival gaat, hoofdprioriteit blijft wel die line-up. Ook zondag was deze op z’n allerminst indrukwekkend te noemen met optredens van internationale headliners Yungblud, Parkway Drive, Greta Van Fleet en Muse, maar ook Nederlandse en Belgische talenten De Staat en Balthazar.

Met Lewis Capaldi in The Barn starten we vandaag ons muzikaal avontuur. De 22 jarige Schotse singer-songwriter draait het publiek moeiteloos om zijn vinger. Hevig zwetend, maar vol enthousiasme zingt de jongeman de longen van zijn lijf. Enkele kleine handgebaren zijn voldoende om het publiek aan het juichen te brengen. Zeker wanneer hij zijn set afsluit met zijn grootste hit ‘Someone you loved’.

Van romantiek ten top naar ‘some next level craziness’ op de Main Stage. Want ook daar staat weer een jonge muzikant klaar om alles van zich te geven. En met alles bedoel ik dan ook alles.
Gekleed in een zwarte kanten vrouwenjurk (!) gooit Yungblud zich volledig in zijn muziek. Alles moet eraan geloven. Boxen, gitaren, etc. worden kapot geslagen of gegooid. En het nummer ‘Anarchist’ wordt opgedragen aan fucking Donald Trump. Ondanks het nog vroege uur op de dag, namelijk 15u10, verzamelt er zich al heel wat volk aan de Main Stage. Mosh pit(je)s, Wall of Death worden er gevormd, - die misschien eerder op een knuffelsessie lijken - en zanger Dominic Harrison laat iedereen bouncen, hartjes maken en elkaar vastpakken. Het was er boenk op!

Net als Parkway Drive, waar al vanaf het begin Mosh Pits werden gevormd. De Australische heavy metal groep is misschien een eerder uitzonderlijke keuze voor Rock Werchter. En al zou ik hen persoonlijk eerder in The Barn of KluB C geplaatst, kennen de heren duidelijk succes. Als er dan ook nog een ware vuurlinie bij aan de pas komt, hitten de gemoederen helemaal op. Een groot contrast met de eveneens Australische Dean Lewis die zich te groot toont voor KLuB C. Wat een stem.

Greta Van Fleet is de voorlaatste act van deze afsluitavond van Werchter. De vier jonge gasten uit Michigan, waarvan vocalist, gitarist en bassist broers zijn, brengen als het waren een Woodstock vibe naar Werchter. De aparte kleding, zwart-wit beelden op de schermen gooien ons terug in de tijd en zanger Josh Kiszka verbluft ons met zijn indrukwekkende stem.

En dan is het zover. Muse! Na reeds vorig jaar het genot te hebben gehad om de heren aan het werk te zien op het Duitse Rock Am Ring, sta ik te poppelen om hen weer te mogen aanschouwen.
De Engelse Rock groep is hun tijd namelijk ver vooruit en is hun muzikale performance al subliem, maken ze van hun shows steeds een digitaal kunstwerk. Zo ook vanavond. Net als Pink maakt hun optreden in Werchter deel uit van hun tour, The Simulation Theory World Tour. En alles wordt uit de kast gehaald om te verbluffen. Lichtgevende zonnebrillen, shirts, als menselijke attributen, muzikanten en figuranten vullen het podium. Naar het einde van de set verschijnt er zelfs een gigantische, eng uitziend, opblaasbaar figuur die over het podium heen uitrijst. Bij het nummer ‘Victorious’ lijkt de hele weide mee te zingen en het optreden is alles wat je ervan kunt verlangen. Al eindigt het wel een halfuur te vroeger! Spijtig ook van de onindrukwekkende geluidloze ‘vuurwerkshow’ op het einde, maar dat zijn details.

En bij deze zit het er dan ook op. Vier dagen Werchter en bijhorende camping eisen zijn tol en de vermoeidheid neemt over. Maar het was het het volledig waard. De goedgekozen locatie, het lekkere eten/drinken, de vele activiteiten, de relaxte atmosfeer en natuurlijk de fantastische artiesten maakten van Rock Werchter 2019 ‘de bom”. Hopelijk mogen we er volgend jaar weer bij zijn!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Rock Werchter
Datum: 
30-06-2019
Locatie: 
Werchter
Meer over