Na 2 dagen spetterende optredens is Rock Werchter toe aan zijn laatste dagje festivalpret. En ook vandaag stelt het weer ons niet teleur. The sun is shining, the weather is weet. Ideaal dus voor een dagje relaxen op de weide, want na 2 dagen treedt de vermoeidheid wel in. Dit is ook goed merkbaar op het terrein. Was de weide de vorige dagen redelijk goed gevuld tegen de middag aan, is het nu opmerkelijk rustig. Vele festivalgangers liggen/ zitten dan ook nog op de camping zoekend naar schaduw. De hitte is niet te harden en de temperatuur stijgt tot 40°. Ondanks de waterkanons, het gratis drinkwater, de ruime keuze aan ijsjes is het nog puffen op de weide. Het goede moment om het dus waat rustig aan te doen. Met dit vooruitzicht begin ik dan ook aan deze derde festivaldag.

Als ik de weide kom opgelopen is Vlaanderens trots Tourist LeMC volop bezig aan zijn set in The Barn. The Barn is reeds proppesvol, maar ook de weide aan het buitenscherm is volledig gevuld. Zoekend naar een beschikbaar plekje in de schaduw slaan we de rapper gade. En hij stelt ons niet teleur. Bij ‘Koning Liefde’ zingt niet alleen de volledige Barn, maar ook al het volk op de weide enthousiast mee. De saxofonist die mee on stage staat is de kers op de taart. Van Vlaamse Kleinkunst naar Amerikaanse melancholie. Stonden Bear’s Dean enkele jaren geleden nog op een kleiner podium ingepland in de vroege namiddag op het Nederlandse Lowlands. Staat de band nu volledig tot zijn recht op de Main Stage op Werchter in de vroege avond. Ideaal om even tot ontspanning te komen. Want niet snel daarna is hiphopper Macklemore al aan de beurt. Vergezeld door o.a. een geslaagde trompetist en de extravagante singer-songwriter Eric Nally. Tijd om de beenjes te strekken, want ondanks de immenselijke hitte, is het onmogelijk om stil te blijven staan. Al zijn gigantische hits, Thriftshop, Willy Wonka, Glorious, etc. komen aan bod. Allemaal mooi aan elkaar gepraat door Ben Haggerty, zoals alleen hij dat kan. Hij heeft dan ook, in zijn woorden, “the best job in the world’. Wat een feest.

Veel tijd om te rusten is er niet. Florence + The Machine komt eraan en volledig Werchter lijkt zich te begeven naar de Main Stage. Buiten een goed gevulde KluB C waar Clean Bandit alles aan het geven is voor wat lijkt het met namere jongere Werchter publiek - één gil ‘Belgium’ is genoeg om iedereen aan het schreeuwen te krijgen – lijkt de rest van Werchter te graviteren naar de Main Stage. Dit terwijl ‘Gorillaz’ frontman Damon Albarn, ‘The Clash’ bassist Paul Simon en ‘The Verve’ gitarist Simon Tong met hun band The Good, Tha Bad & The Queen in the Barn staan. Bij aanvang van hun set is the Barn voor nog geen derde gevuld. Wat een zonde!

Maar met Florence op de Main Stage misschien niet zo verwonderlijk. Haar muziek is over de hele weide volop te horen. En haar nummers dringen tot in het diepste van je beenderen door. Wat een stem, wat een dynamiek. Lopend van links naar rechts door het publiek, in het publiek, tegen het publiek. Tot bloedens toe, of toch alleszins haar knie. Dat de vrouwen domineren op Rock Werchter 2019 is geen understatement. Met optredens van Pink, Kylie en nu Florence is het girlpower ten top. Afsluiten doen we de dag met Mumford & Sons. Door de hitte gedurende de dag is het ook ’s nachts nog aangenaam meezwieren op de verleidelijke melodieën van de groep. En bij aanvang van het nummer ‘Believe’ gaat de weide los tot aan de ingang toe, want zo ver heeft het publiek zich verzameld. Tijd voor de afterparty!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Datum: 
29/06/2019
Locatie: 
Werchter
Meer over