Els Verhaeren

Een nieuwe dag op Rock Am Ring 2017. Na het abrupte einde op vrijdagavond (evacuatie o.w.v. terreurdreiging) is het Duitse publiek terug klaar voor een nieuwe dag vol rock ‘n’ roll. De organisatie had het jammer genoeg (o.m. om logistieke redenen) niet geregeld gekregen om het optreden van Rammstein te verhuizen naar zaterdag, maar het onderbroken optreden van Broilers zou wel nog een vervolg krijgen.

Starten deed RAR op zaterdag met Lower Than Atlantis. De Engelse band kreeg al wat beweging in het publiek, maar het publiek werd pas echt wakker voor het Duitse Donots. Het hoeft niet meer gezegd worden waarom het RAR publiek zo massaal reageerden wanneer de band ook ‘We’re Not Gonna Take It’ van Twisted Sister begon te spelen. Toen iedereen wat later stond te wachten op Sum 41 en de Beastie Boys door de boxen galmden, werd ‘You Gotta Fight For You’re Right To Party’ heel erg luid meegezongen. En dat ging natuurlijk verder als de Canadese punkrockband op het podium verscheen en ‘The Hell Song’ brachten. Het RAR publiek was zeer enthousiast en verspreid over heel het volk (tot zelfs achteraan) ontstonden geregeld moshpits. Zanger Deryck Whibley vroeg er om en hij kreeg met momenten een 20-tal moshpits te zien, kleinere en grotere. De band bracht nummers zoals ‘Fake My Own Death’ en ‘Motivation’, maar ook een punkversie van Queen’s ‘We Will Rock You’. Als de mannen ‘Into The Deep’ en ‘Fat Lip’ ging het publiek helemaal uit zijn dak. Een groot verschil met de volgende op de line-up Wirtz. Bij de Duitse singer-songwriter waren de reacties beperkter.

Het RAR publiek had duidelijk zijn energie gespaard voor een 2de set van Broilers. Ze waren massaal afgezakt naar het hoofdpodium. Duizenden handen gingen de lucht in op nummers als ‘33rpm’. Als bij Sum 41 al veel moshpits en circlepits waren, dan waren er bij Broilers nog meer. Het publiek had duidelijk zin in een “anti-terreur” feestje. Wie meer zin had in wat metalcore zakte af naar de

Motionless In White - 8
© Edwin Houdevelt

Alternastage voor Motionless In White of ging voor een portie rap naar Crater Stage voor 187 Strassenbande. Maar wij hadden het gevoel dat vooral echt ‘party on’ was bij Broilers. Er werd volop gedanst en circlepits werden alsmaar groter en groter, zalig om te zien.

Wat we hier op Rock Am Ring wel alle jaren zien én horen, en bij ons in België eigenlijk nog nooit, is dat het publiek niet zo zot is van de VIP’s die vanop het balkon de optredens aan het hoofdpodium mogen volgen. Meermaals per dag hoor je groepjes “scheiße bühne” scanderen. Gisteren had Ivan Moody het al voor mekaar gekregen dat gans het publiek deze leuze riep richting tribune, maar ook vandaag kreeg Broilers zanger Sammy Amara het publiek zover. Een heel grappig fenomeen dat het groepsgevoel voor het podium enorm vergroot.

Toen het podium in gereedheid werd gebracht voor de volgende act, kreeg RAR bezoek van Joko und Klaas. Deze twee mannen zijn zeer bekend in Duitsland en laten elkaar vaak wat uitdagingen ondergaan. Op Rock Am Ring mocht er eentje gaan crowdsurfen. Ondertussen werden ze nog vergezeld Palina Rojinski en ontstond er de omvangrijkste sing-a-long die we ooit mochten aanschouwen. ‘Angels’ van Robbie Williams werd zo luid mee gezongen dat ze het kilometers ver moeten gehoord hebben.

Beatsteaks - 15
© Edwin Houdevelt

Daarna was het de beurt aan Beatsteaks. Wederom een Duitse punkrockband, maar deze band bracht voornamelijk Engelstalige nummers. Het Duitse publiek deed hun reputatie weer alle eer aan en liet zich horen en zien. Die mensen weten wat feesten en ambiance maken is. Of het nu een ‘shalalala’ meezingen is of de tekst op nummers als ‘Let Me In’, ze houden zich absoluut niet in. Ook al ken je de band niet die speelt, de energie die boven komt vanuit dat publiek is gewoonweg aanstekelijk. En laat ons nu net hier op de Nürburgring het beste plekje daarvoor krijgen. Van boven op de paddock hadden we een overzicht over het ganse publiek aan de Volcano stage. Het geluid van klappende handen of meezingende mensen, het komt je tegemoet en je kan niet anders dan die energie overnemen. Van de eerste persoon voor het podium tot de 70.000ste achteraan, op RAR doen ze allemaal mee. Begrijpelijk dat artiesten die ook zo’n overzicht hebben vanop hun podium hiervan een kick krijgen.

Voor ons zijn sommige Duitse bands vaak niet of weinig bekend, maar des te groter kunnen ze zijn in Duitsland. Zo ook voor Die Toten Hosen. Bij ons stelt deze band niet zo veel voor, maar op Rock Am Ring zetten ze de boel even goed op stelten, zelfs in de gietende regen. En daarmee kunnen we wel concluderen dat (zonder noodweer of terreurdreiging) Rock Am Ring tot de grootste festivals van Europa hoort én zeker ook tot de meest sfeervolle.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: