Het afgelopen weekend waren alle nieuwssites en social media in de ban van het driedaagse festival Rock Am Ring. En dat is niet verwonderlijk. Dat het festival dit jaar opmerkelijk minder tickets heeft verkocht, is met name te wijten aan de ongelukkige gebeurtenissen van de vorige jaren. Het slechte weer, de terroristische dreiging van vorig jaar zorgen voor een tegenvallende verkoop van 71.400 tickets. Als was niet direct voelbaar op het terrein zelf. Integendeel. Het terrein werd het afgelopen weekend volledig ingenomen voor de diverse hoofdacts. In de namiddag was het wel merkbaar rustiger. Al heeft de strakke organisatie daar vast ook mee te maken. Een dikke thumbs-up voor deze organisatie van RAR. Ondanks het massaal aanwezige publiek, verliep alles op rolletjes. Dankzij die indeling in verschillende pleinen met aparte ingang, alsook het afbakenen van de inloop op het dichtste plein bij de main stage, is het nergens een gedram geweest. Ook het leeglopen van het festival verliep vlekkeloos met telkens een geluidsopname die afgespeeld werd na het afsluiten van een optreden. En met maar een 12 akkefietjes op en rondom het festival heeft de politie amper moeten ingrijpen. Ook de pers werd volop verwend met een uitgebreide persruimte volledig uitgerust met de nodige stopcontacten, wifi en andere voorzieningen. En door de indrukwekkende waslijst van zowel Duitse als internationale artiesten is het interessant festival voor iedereen.

Als opener vandaag was het geen Duitse band, maar wel de Britse alternatieve rockband Nothing But Thieves. Deze band draaiden geen hoofden om. De volgende groep PVRIS, met multitalent Lynn Gunn (zang, gitaar, drum) deed dat wel. Alsook eerste grote headliner Good Charlotte, opgericht door tweelingbroers Joel en Benji. Deze heren hebben dan ook al een hele tracklijst achter de rug. Ze zijn al 22 jaar actief in de muziekwereld. Toch had het gros van het publiek de broers nog niet aan het werk gezien. Tijd om daar snel verandering in te brengen. Dat de broers heel wat podiumervaring hebben, is duidelijk te merken. Zanger Joel Madden bespeelt het gigantische publiek als de beste, als komt het soms ietwat te gemaakt over. Misschien omdat de heren zelf onder de indruk zijn van de grootte van de massa. “Damn, what a big ass crowd for Good Charlotte”. En inderdaad. Het aantal mensen alleen is al om impressed te zijn, maar om deze in synergie alles te zien geven op jouw muziek. Dat moet een godsgeschenk zijn. Madden betrekt de volledige massa. “Everyone in the front turn around to see everyone in the back, and now wave to each other.”

Als Joel vervolgens vraagt of ze een song mogen spelen van hun nieuwe record dat uitkomt in september, roept het publiek volmondig ja. Wat wil een artiest nog meer horen. ‘Actual Pain’ wordt enthousiast ontvangen en de eerste mensen beginnen te crowdsurfen. Nog snel tijd voor een luchtig grapje “Can you sing High, when you’re high?” en hun grootste hit ‘Lifestyles of the Rick & Famous’ en hun optreden is geslaagd.

Veel tijd om stil te staan is er niet, als Rise Against al klaarstaat voor hun set. En wat een aangename verrassing. Deze punk rock band van Chicago (zoals ze zelf meermaals trots laten horen) krijgt het hele terrein in beweging. Nog nooit heb ik zoveel Mosh Pits zien vormen. Vocalist Tim McIlrath roept zelfs iemand on stage omdat zingen, gitaarspelen en tellen teveel voor hem blijkt. De jonge fan telt een goede 19 moshpits, maar dat is veruit te weinig. Oftewel kon onze jonge gast niet goed tellen oftewel was hij zo onder de indruk van het gehele gebeuren. Laten we het op het laatste houden. Na wat stevigere nummers zoals ‘The Violence’ en ‘Help Is on the Way’ waarop er volop wordt gecrowdsurft, shockeert McIlrath met het rustigere ‘People Live Here’ en het aangrijpende ‘Hero of War’. Bij dit laatste nummer raak ik geëmotioneerd. Des te meer als de man naast mij, en zijn zoon, in tranen uitbarsten naar het einde van het nummer. Hij herhaalt vriendelijk wat er gezongen wordt en drukt me op het hart de diepere betekenis van de teksten van Rise Against. ‘Hero of War’ heeft na vandaag voor altijd een plaatsje op mijn favorite songs lijstje veroverd.

En ook vandaag weer zijn de artiesten vol lof over hun concullega’s. Zo roept de leadzanger van Rise against “Give it up for the Foo Fighters. They are an amazing band and they have an amazing crew and family around them.” En dat doen we ook, vol enthousiasme.

De act waar iedereen al heel de dag op zit te wachten: de Foo Fighters. Na een schitterende set vorig jaar op Rock Werchter, zijn de verwachtingen hooggestemd. Hoe kan het ook anders. Dat was echter buiten Dave Grohl zijn dochtertje gerekend. Deze lieve schattebout die alsmaar te graag kusjes van haar vader krijgt, had haar ziektekiemen doorgegeven aan Grohl. Gevolg. De gehele set struggelde Dave duidelijk hoorbaar met zijn stem. Dat deze sympathieke voorman zijn hoofd niet snel laat hangen, is al langer bekend, maar toch wil Grohl dit graag extra benadrukken. “I’m the guy that.broke his leg and finished the show. I’m not gonna give up. But i need you to.sing with me!” En zo gevraagd, zo gedaan. Gedurende de hele set werd er volop enthousiast mee gezongen en geneuriet. De Duitse fans lieten Grohl’s krakerige stem duidelijk niet aan hun hart komen. Integendeel het feestje werd alleen maar steviger! Al bleek zijn leuze “We have a lot of fuckings songs. We’re going to play them till they tell us to stop!” iets te optimistisch. Dankzij het begrip en steun van het Duitse publiek alsook zijn mede bandleden, of volgens Dave ‘family of brothers’, slaagde Grohl er toch in om een om een indrukwekkende set van wel 19 songs neer te zetten. Respect! Hopelijk is zijn stem wat genezen tegen volgende week maandag 11 juni voor zijn optreden in het Sportpaleis in Antwerpen.

Dit goed georganiseerde driedaagse festival met tal van topartiesten verspreid over drie podia heeft mijn hart alvast veroverd. Misschien volgend jaar het jouwe ook. De eerste headliner is reeds bekend, Duitse punkband Die Ärtze. Volgend jaar exclusief te zien op Rock Am Ring. Vergeet dus zeker niet je tickets te bestellen via http://www.rock-am-ring.com/tickets.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Rock Am Ring
Datum: 
03-06-2018
Locatie: 
Nürburgring, Duitsland
Meer over