Vorige week doken er in Rijker dan je Denkt? een bouillonkom op met een waarde van 30.000 euro, een bronzen panter die volgens de expert in de vakliteratuur moet worden opgenomen en tal van voorwerpen met een uniek verhaal. Gemiddeld 731.000 kijkers volgden het programma, goed voor een marktaandeel van 25,8 % (VVA 18-54 – alle cijfers Live+2).

Op maandag 21 januari 2013 strijkt Rijker dan je Denkt? neer in het Historium in Brugge. Opnieuw zijn heel wat mensen op de invitatie ingegaan om hun objecten en curiosa naar waarde te laten schatten door de experten. Staf Coppens laat zich samen met de eigenaars verrassen én gaat op zoek naar de verhalen achter de voorwerpen.

Is er een Picasso gevonden?
Karl Marcelis, expert schilderkunst, heeft het heel druk in Brugge. Hij krijgt twee jongedames bij zich, die een jachtstilleven met eclatante kleuren hebben meegebracht. Thuis hebben ze nog twee, even grote werken hangen van dezelfde kunstenaar. De jongedames hebben ook een afspraak met Christophe Bernaerts, expert toegepaste kunst, om het bronzen beeld met koperen pot dat ze uit de living van hun ouders hebben meegenomen te laten taxeren. Het zou wel eens kunnen dat zij, met alles wat ze bij hebben, de jackpot hebben gewonnen…

Karl Marcelis schat ook een doek waaraan een familiegeschiedenis is verbonden én een klein schilderijtje mogelijk uit de 17de eeuw dat ooit een huwelijksgeschenk is geweest. En dan krijgt hij een dame bij zich, die vijfendertig jaar geleden op een veiling een werk van Picasso en een pentekening van Chagall heeft gekocht. Gaat het om authentieke werken of niet? Karl Marcelis doet de schattingen en Staf Coppens concentreert zich op de verhalen.

Marc Felix, expert tribale kunsten, schat een bijzonder houtsnijwerk en toont zijn favoriete object
De kijker maakt in de 3de aflevering van Rijker dan je Denkt? kennis met Marc Felix, expert tribale kunsten met specialisatie Afrika. Hij is een internationale grootheid, die wereldwijd gevraagd wordt voor expertises en al meer dan 20 belangrijke boeken en naslagwerken heeft geschreven.

Marc Felix taxeert een houtsnijwerkje uit Indonesië. Voor eigenaar Martin heeft het zeker een sentimentele waarde, maar hij is ook benieuwd naar het verhaal achter het stuk én naar het prijskaartje. Marc Felix is onmiddellijk geïntrigeerd, want het gaat om een uiterst zeldzame en bijzondere afbeelding. Daarnaast toont de expert het favoriete stuk uit zijn eigen collectie. Dat het object uit Congo komt, hoeft niet te verbazen.

Over prenten en boeken
Bij expert boeken en prenten Elias Leytens komen enkele opvallende bezoekers langs: een dame met een volledige foto- en prentenverzameling rond Winston Churchill, twee dames met een boek vol naaktfoto’s en pin ups. Volgens hen ‘het allereerste in zijn soort’ en hopelijk gegeerd door verzamelaars en dus waardevol.

Ook in Rijker dan je Denkt?
Verder zijn er nog art nouveau glaskunst waaraan een mooi prijskaartje hangt, een interessant bronzen beeldje, stijgbeugels voor paarden, … en een geheimzinnig houten koffertje. Wordt het mysterie van het koffertje ontrafeld? U ziet het in de 3de aflevering van Rijker dan je Denkt? op maandag 21 januari 2013.

Rijker dan je denkt vanavond om 21.20 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: