Door een genetische aandoening wordt Karl Meesters vanaf zijn 18 langzaam blind. Vandaag, 20 jaar later, creëert hij met rien à voir concerten met onvergetelijke klankervaringen en steunt hij jongeren met visuele beperkingen. In een nieuwe concertreeks van het Vlaams Radiokoor vertelt Karl zijn levensverhaal. Hij deelt het podium met het Radiokoor dat zijn verhaal omzet in a capella muziek.

In de concertreeks ‘rien à voir’ vertelt Karl Meesters over zijn tocht vol vallen en opstaan. Van de eerste flitsen in zijn rechteroog, over de laatste keer een boek dichtklappen, tot het niet meer herkennen van zijn vrienden op een feest. Maar ook over het besef dat er nog vier andere zintuigen zijn, en vooral hoe muziek zijn manier is om schoonheid te blijven zien. Het Vlaams Radiokoor vult aan waar woorden tekortschieten: de vocale werken van Ólafur Arnalds, Arvo Pärt, Gustav Mahler en Eric Whitacre vertalen de gevoelens die bevreemdend, chaotisch, donker maar ook puur, hoopgevend en inspirerend zijn. Centraal staat de passie voor muziek én de geluidskwaliteit.

"Samenwerken met het Vlaams Radiokoor is voor ons een droom die werkelijkheid wordt en geeft ons een unieke kans om één van de meest emotionele klanken, namelijk het geluid van een koor, te kunnen gebruiken om onze boodschap over te brengen," zegt Meesters.

Dankzij een uitgebreid netwerk kon Meesters rien à voir opstarten, een non-profitorganisatie die hoogstaande muziekevenementen brengt, geld inzamelt en de gemeenschap van blinden en slechtzienden bij het grote publiek onder de aandacht brengt. Na de officiële start met onder andere drummer Lander Gyselinck, bassiste Anneleen Boehme en pianist Bram Delooze eerder dit jaar, vond rien à voir een gedroomde partner in het Vlaams Radiokoor en muziekdirecteur Bart Van Reyn.

“De kunst om intens te luisteren tijdens een concert: we vergeten het soms in deze visuele wereld. Onlangs dirigeerde ik een concert waar we het publiek vroegen om de ogen te sluiten. Iedereen deed het, eerst onwennig, maar er hing een elektrische sfeer in de ruimte. Tranen vloeiden. Die vergeten kunst herstellen, die diepe emoties tot leven brengen, dat is een streven dat we delen met Karl en rien à voir,” vertelt Bart Van Reyn.

De concertreeks ‘rien à voir’ trapt af op 26 september in Flagey te Brussel en zal te horen zijn in Brugge (26 okt), Lier (9 nov) en Antwerpen (17 nov). Meer info en tickets via www.vlaamsradiokoor.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over