Geen filmfestival zonder sterren, geen Filmfestival Oostende zonder enkele mooie dames op de rode loper. Dit jaar mag Oostende zowel de Nederlandse Renée Soutendijk als de Canadese Evelyne Brochu, en de Belgen Veerle Baetens en Chris Lomme verwelkomen. Zaterdagmiddag 10 september komt Chris Lomme langs om een ere-award in ontvangst te nemen voor haar indrukwekkende carrière. De eerste festival-zaterdag wordt afgesloten met actrice Veerle Baetens, die na de voorstelling van haar nieuwe Franse serie Au-Delà des murs om 22u30 nog even langs komt. Donderdag 15 september wordt Renée Soutendijk met de nodige elan ontvangen en wordt ze vereeuwigd met een ster op de dijk. Zaterdag 17 september is het de beurt aan de Canadese Evelyne Brochu, die de hoofdrol speelt in de slotfilm Le passé devant nous van Nathalie Teirlinck maar o.a. door haar rol in de Sci-fi – reeks Orphan Black een hele grote fanclub kreeg!

Een van Nederlands grootste talenten is ongetwijfeld Renée Soutendijk. De voorbije decennia heeft deze actrice al vaak bewezen wat voor knap staaltje acteerwerk ze kan leveren. Ze is dan ook niet voor niets een van de favoriete actrices van Paul Verhoeven, die haar in de jaren tachtig met de cultfilm ‘Spetters’ bombardeerde tot een van dé femmes fatales van de Lage Landen. Velen zullen haar kennen van de Belgisch - Nederlandse film ‘De Zevende Hemel’ waarin ze naast de zijde van Urbanus en Peter Van den Begin stond. Renée speelde naast films ook mee in tal van televisieseries en vertolkt nu o.a. één van de hoofdrollen in de populaire Nederlandse crimi Moordvrouwen. Tijdens deze tiende editie krijgt Soutendijk een ster op de Walk of Fame en een Outstanding Achievement Award. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de tragische filmklassieker ‘Van de Koele Meren des Doods’ (van Nouchka van Brakel) uit 1982 terug vertoond, waarin Renée Soutendijk schittert als Hetty.

Dank zij de nauwe samenwerking met het filmfestival van Utrecht, staat die donderdagavond ook in het teken van de Nederlandse film met o.a. de vertoning van de Nederlandse film ‘De Helleveeg’ van regisseur André van Duren. De film is gebaseerd op diens gelijknamig boek van A.F.Th. van der Heijden.

Chris Lomme behoort met haar 77 lentes tot de crème de la crème van de actieve oudere topactrices van Vlaanderen. Geen dag te vroeg om haar carrière dus te huldigen. Op zaterdagnamiddag krijgt ze een Lifetime - Achievement award. Veerle Baetens werkt momenteel ook geregeld in het buitenland, en één van de projecten waar ze een bijzonder knappe vertolking weet neer te zetten, is de Franse mini-serie Au-Delà des Murs van Hervé Hadmar, die eerder ook al Les Témoins maakte. De driedelige mini-serie kan heel exclusief op het festival vertoond worden dank zij de nauwe samenwerking met Telenet. Het is een beklijvende thriller over een vrouw die gevangen raakt in een verlaten huis dat ze geërfd heeft. Gaandeweg merkt dat ze er niet alleen woont. Fantastische cinematografische televisie die je van begin tot eind meesleept.

Evelyne Brochu is een internationaal gerenommeerde Canadese actrice die een innemende vertolking geeft aan het hoofdpersonage in de slotfilm Le passé devant nous van Nathalie Teirlinck. Voor het grote publiek is ze bekend dank zij haar rol in de televisie-reeks Orphan Black. La Brochu kijkt alvast heel erg uit om in Oostende te gast te zijn, en uit de vlotte ticketverkoop blijkt ook dat een heleboel fans haar graag verwelkomen!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: