De Nederlandse harpist Remy van Kesteren brengt zijn eigen unieke soundtrack uit voor de Oscar-genomineerde film ‘The Red Turtle’. De film, die de 'Un Certain Regard - Special Jury Prize' won op Filmfestival de Cannes, werd geregisseerd en geschreven door de Nederlandse Oscar winnende regisseur Michael Dudok de Wit, die ook het artwork voor de release maakte. De soundtrack wordt op 30 oktober uitgebracht op het Nederlandse indie label Snowstar Records, dat bekend staat om kwalitatieve muziek van bands als I am Oak, Kim Janssen, Jack Poels en Donna Blue.

Ter viering van deze aankondiging wordt vandaag de eerste single ‘april’uitgebracht, welke nu overal te beluisteren is. Het album, Remy van Kesteren's eerste harp solo album, wordt uitgebracht op gelimiteerd rood vinyl en bevat liner notes en schetsen uit het storyboard van de film door De Wit. Het album is nu te pre-orderen in de Snowstar Records webshop. Op 1 november is de première van de live-uitvoering, met vertoning van de film, tijdens LIFF in Leiden.

Harpist Remy van Kesteren staat bekend om het creëren van zijn eigen wereld met zijn composities; een mix van neoklassieke minimale, alternatieve elektronische muziek met jazz- en wereldinvloeden, waarbij de grenzen tussen genres vervagen. Hij studeerde o.a. aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. Van Kesteren heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Nederlandse Muziekprijs. Zijn vele prijzen leidden tot concerten over de hele wereld.
Van Kesteren over het maken van een soundtrack: “Het leek altijd een aanlokkelijk perspectief dat ik wilde verkennen. Maar in plaats van te wachten tot een regisseur en film me zouden vinden, besloot ik een film te kiezen die al gemaakt was en die me geïnspireerd had, en om daar een live score voor te maken. Michael die toestemming gaf om een rescore voor zijn film te maken, was het begin van een stroom van creativiteit en nieuwe muziek. Hij begreep dat ik het niet om het opnieuw maken van de muziek ging, maar om het verder onderzoeken van de relatie tussen film en muziek en te kijken waar de inspiratie voortkomend uit deze film mij en de muziek zou brengen.”

The Red Turtle’ werd uitgebracht in 2016 en werd zeer goed ontvangen met een Oscar-nominatie voor ‘Best Animated Feature Film of the Year’ en het winnen van de 'Un Certain Regard - Special Jury Prize' op Filmfestival de Cannes. De film werd uitgebracht door de legendarische Studio Ghibli (bekend van 'Spirited Away', 'Ponyo') en geregisseerd door de Nederlandse animator, regisseur en illustrator Michael Dudok de Wit, die ook een Academy Award voor Best Animated Short Film won voor 'Vader en dochter' (2000). Daarmee is hij een van de acht Nederlandse Oscarwinnaars in de geschiedenis. Het artwork voor zowel deze nieuwe soundtrack als de eerste single is door De Wit zelf gemaakt. Hij schrijft in de liner notes van het album: “Remy had een prachtig idee. Voor zijn muziekscore koos hij ervoor om zich te concentreren op de natuur, op de verschillende krachten die de natuur op ons uitoefent: water, vuur, aarde en lucht. Zijn idee sprak me meteen aan. Toen Remy me de eerste vier fragmenten van zijn partituur stuurde, vond ik ze simpelweg geweldig. Ik heb zo'n bewondering voor zijn talent.”

De nieuwe single ‘april’ is nu beschikbaar op Spotify, iTunes, Apple Music, Deezer en Bandcamp. Pre-order het album in the Snowstar Records webshop.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: