Raìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Naast een vast repertoire van wereldberoemde Cubaanse nummers zoals El Chan Chan en Yolanda (waar het publiek absoluut niet zonder kan!), komen zij ieder seizoen met een verrassend nieuw repertoire van bekende Cubaanse en eigen composities.

Laat u zich meeslepen door de muzikale klanken van Cuba! Op dit heerlijke Caribische eiland werden in de afgelopen eeuwen de invloeden van de Spaanse (snaar)muziek vermengd met de ritmische slaginstrumenten van de Afrikaanse slaven. Resultaat: geweldige dansbare muziek, vol passie en emotie!

De naam Raìces Cubanas betekent ‘Roots of Cuba’. De groep, o.l.v. Raúl Rafael Fernandez Torres , bestaat uit zes Cubaanse muzikanten die, zoals de naam van de band al vermeldt, teruggaat naar het Cuba van vroeger. Hun talent werd opgemerkt en in de ogen van de Cubaan werden zij beschouwd als één van de beste vertolkers van puur traditionele Cubaanse muziek. De 6-koppige band heeft inmiddels met hun aanstekelijke muziek op veel podia in de wereld voor een waar spektakel gezorgd. Geen wonder, want de leden van de band hebben allen aan het conservatorium gestudeerd. De combinatie van zang, gitaar, piano, conga’s , contrabas, en diverse percussie-instrumenten zoals timbales zullen u ook weten te verleiden!

Muziekstijlen zoals salsa, son, bolero, tumbao, guaracha en latin-jazz zullen de revue passeren. Na de voorstelling gaat het feest nog even door in het theatercafé/foyer, met een korte akoestische set van Raìces Cubanas. Voor het publiek een leuk moment om kennis te maken met deze enthousiaste musici.

Zie voor een voorproefje op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=NCwrbgh398w

Charanga

Raìces Cubanas is een zogenaamde Charanga band. In Spanje kenmerken Charanga bands zich door het spelen van populaire, feestelijke muziek, vaak ook wel een straatloop orkest. Maar in Cuba wordt een Charanga band anders gezien.

Deze orkesten spelen vaak de lichtere muziek, zonder de kopersectie, maar met een combinatie van dwarsfluit, piano, percussie (timbales, bongo's en conga'), bas en gitaar. De Cubaanse Charanga bands speelden veel traditionele danzón muziek. Raices Cubanas (wat ‘Cuban Roots’ betekent ofwel ‘de wortels van Cuba’) speelt een combinatie van traditionele charanga nummers, en ook bekende nummers zoals Chan Chan, het romantische Yolanda, Latin Jazz On Broadway en meezinger Guantanamera.

Het orkest staat onder leiding van Raúl Rafael Fernandez Torres. Hij heeft veel op de Cubaanse televisie opgetreden en is met een Cubaanse band werkzaam geweest in Monte Carlo. Hij heeft daar onder andere gespeeld met George Benson, Dona Summer, The Manhattan Transfer en Fats Domino. Maar ook met Ibrahim Ferrer van de Buena Vista Social Club en de wereldberoemde Cubaanse band Los Van Van.

Zijn zoon Andy Fernandez Gonzales speelt ook in de band. De achternaam doet ons vreemd aan, maar Cubanen hebben altijd na de achternaam van de vader, de achternaam van de moeder staan. Het orkest heeft in 2011 een nieuwe CD uitgebracht, The Best Of Raìces Cubanas.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Raěces Cubanas
Datum: 
Vanaf 7 januari 2015
Locatie: 
Diverse Nederlandse theaters
Meer over