Op zaterdag 25 mei katapulteert Radio 2 zijn luisteraars een hele dag terug naar de jaren 90. Nog één keer presenteren Dirk Somers en Luc Verschueren hun legendarische talkshow, Ochtendkuren met Somers & Verschueren. Ook andere toppers van toen keren terug: De zoete inval, sinds februari terug te horen op Radio 2, beleefde zijn hoogdagen in de jaren 90. Net als Radio Rijswijck met Rino Ver Eecke, nu nethoofd van MNM. Vroege vogels met Christel Van Dijck schiet de dag op gang en ook De Vlaamse Top 10 met Erik Baeyens en de Radio 2 Top 30 met Guy De Vynck horen de luisteraars nog eens terug.

Luisteraars die heimwee hebben naar de radioprogramma’s van de nineties kruisen zaterdag 25 mei met stip aan in hun agenda. Radio 2 blaast enkele populaire programma’s van toen nieuw leven in, of hijst de toenmalige presentatoren terug aan boord.

De vrolijke Limburgse fruitboer Firmin
Dirk Somers en Luc Verschueren presenteren nog één keertje hun legendarische ontbijtshow Ochtendkuren met Somers & Verschueren, live tussen 8 en 10 uur vanuit het Casino van Middelkerke. Met alle vaste ingrediënten van toen, inclusief de sappige Limburgse fruitboer Firmin Vandeput uit Vrolingen.

Armand Schreurs, die aan de figuur van Firmin gestalte gaf, ziet het helemaal zitten: “ De fruitboer was een Limburger met een grote mond die iedereen en alles van antwoord diende in een uitvergroot Limburgs accent. In een tijd dat het bon ton was Limburgergrappen de wereld in te sturen, was dit zeer dankbaar voor mij. Firmin sleurde er ook andere figuren bij in zijn replieken: zijn vrouw Irma en dochter Wendy bijvoorbeeld, of zijn buurman, de groene leraar Hendrickx waarmee hij ruzie kreeg. Het was een fijne manier om wat er die week leefde in Vlaanderen op een humoristische manier onder de aandacht te brengen en om sommigen er goed van langs te geven.”

Armand Schreurs was ook de man van de telefoongrappen, waarbij hij luisteraars stevig bij de neus nam.

Dirk Somers herinnert zich nog goed de begindagen in 1990: “Luc en ik volgden radiolegende Jos Ghysen op, die toen stopte met zijn ontbijtprogramma Te bed of niet te bed. Ik werkte al met Luc samen en Jos zag in ons zijn opvolgers om als duo een brede talkshow op zaterdagochtend te presenteren. Geen eenvoudige opdracht, maar het lukte ons toch om het luisterpubliek te behouden. In die tijd was er nog weinig concurrentie van andere zenders en haalden we soms 1,7 miljoen luisteraars. We zonden van overal uit, ook in het buitenland. We nodigden ook als eerste radioprogramma een vaste weerman uit, Frank Deboosere. Later deden ons velen dat na.”

Op 28 februari 2004 werd na 14 jaar samenwerking de laatste Ochtendkuren uitgezonden.

Radio Rijswijck met de leukste popmuziek
Ook Radio Rijswijck herrijst op 25 mei nog één keer. Dit programma van Radio 2 Antwerpen werd gepresenteerd door Paul De Meulder en vanaf 1993 door Rino Ver Eecke, huidig nethoofd van MNM.

Het was een muziekprogramma met de hits van het moment en vroeger, gekozen door Etienne Smet. Kenmerkend voor het programma waren de Carmen-jingles ‘Duw eens op dat knoppeke’, het spelletje ‘De artiestenrekening’ en ‘De Kiosk’, waarin de Vlaamse showbizz gevolgd werd.

In de zomer trok het programma rond in Vlaanderen met de Radio Rijswijck Artiestentoer, waarbij heel wat artiesten op het podium stonden.

Luc Appermont en De zoete inval
Sinds 9 februari is Luc Appermont opnieuw te horen op Radio 2 met zijn succesprogramma uit de jaren 90, De zoete inval. Op 25 mei kent het programma zijn finale.

Ook in de eigentijdse versie zoeken bekende Vlamingen antwoorden op verrassende vragen, aangereikt door luisteraars, andere BV’s of opgemerkte figuren uit de actualiteit. Het panel bestaat uit een goede mix van jong talent, vaste humorwaarden en sterke persoonlijkheden, zoals Jan Verheyen, Bert Kruismans en Margriet Hermans.

En ook nog: Vroege vogels, De Vlaamse Top 10 en De Radio 2 Top 30
Ook het muziekprogramma Vroege vogels horen de luisteraars nog eens terug op 25 mei.
Erik Baeyens was de presentator van De Vlaamse Top 10 in de jaren 90. In 1998 werd hij vervangen door Dieter Troubleyn. De Vlaamse Top 10 was een studioprogramma met het overzicht van de tien populairste Nederlandstalige Vlaamse liedjes.

De Vlaamse Top 10 is sinds september 2012 opnieuw een apart programma. Op zaterdag 25 mei brengt Erik Baeyens een overzicht van de grootste Nederlandstalige hits uit de Vlaamse Top 10 van de jaren 90.

Ook die andere hitlijst, de Radio 2 Top 30, bestaat al lang. Eén van de voorgangers van huidig presentatrice Caren Meynen is Guy De Vynck (van 1990 tot 1998). Hij was de derde presentator van de Top 30.

Momenteel werkt Guy bij de NMBS, maar hij keert met plezier even terug naar zijn eerste grote liefde, de radio: “Ik was pas 14 jaar toen ik met radio begon, eerst bij de vrije radiozenders en de studentenradio, daarna bij de toenmalige BRT 2. Na Koffers en co kwam de Radio 2 Top 30. Een zalige tijd.”

Op 25 mei kiezen de luisteraars hun 30 favoriete hits uit de jaren 90 en praat Guy met veel enthousiasme nog eens alles aan elkaar.

Memorabel is de eerste live-uitzending van Guy. Hij stond in de file op de E40 op weg naar de kust. De snelweg was afgesloten door een protestactie van varkensboeren. Omdat er toen nog geen GSM’s waren, wist de productieploeg niet waar Guy zat. Omdat hij ook de plaatjes van de Top 30 bij zich had, hebben ze het eerste uur van de Top 30 opgevuld met muziek dat daar toen aanwezig was en vooral muziek van Ruth McKenny.

Herbeleef een zaterdag van de jaren 90, op zaterdag 25 mei van 6 tot 17 uur

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: