Vandaag duikt Radio 2 even terug in de tijd met De Top 60 van de Jaren 60. Radio 2 zou De Grootste Familie niet zijn om dit niet met iedereen op gepaste wijze te vieren. Daarom koos het radionet uit het rijke archief van de VRT drie legendarische Vlaamse televisieseries waar in de jaren 60 massaal naar gekeken werd. Vanaf vandaag kan iedereen nostalgisch terugblikken op de sixties en genieten van Beschuldigde, sta op (1964 tot 1980), Johan en de Alverman (1965) en Magesien (1968 tot 1972) op VRT NU. Die laatste wordt trouwens voor het eerst van onder het stof gehaald. Magesienwas het eerste satirische televisieprogramma op de Vlaamse televisie. De komische bijdragen werden geleverd door Walter Capiau, Jan Van Rompaey, Fred Janssen, Johny Voners, Luk Saffloer en Jan Vanderstraeten. Radio 2 biedt het iconische programma nu voor het eerst online aan.

Cathérine Vandoorne polste voor De Madammen alvast bij advocaat en assisenpleiter Jef Vermassen naar de impact van Beschuldigde, sta op op de keuze voor zijn eigen loopbaan destijds.

Jef Vermassen: "Er zijn een paar elementen in mijn leven die me de stap hebben doen zetten naar rechtenstudies en nadien naar de advocatuur. Eén daarvan was die reeks Beschuldigde, sta op. Daarin werd in die tijd nog gepleit door Mijnheer De Man, die advocaat was aan de balie van Brussel en die schitterend pleitte... Hij deed dat ook met hart en ziel. Daar zag je die gloed van een pleidooi en ook de impact van een pleidooi en dat sprak mij aan en ja, door Beschuldigde, sta op onder meer heb ik de beslissing genomen om advocaat te worden."

Beschuldigde, sta op

Beschuldigde, sta op was een Vlaamse advocatenserie van 1964 tot 1980. In de serie werden fictieve en authentieke assisenprocessen nagespeeld.

Johan en de Alverman

Johan en de Alverman was een Vlaamse jeugdtelevisieserie uit 1965 met Jef Cassiers als de Alverman en Frank Aendenboom als Johan Claeszoons, een jonge dokter. Johan ontmoette in het Nekkersbos een vreemd mannetje dat nauwelijks kan praten, de Alverman, en ze worden vrienden. De Alverman werd door Koning Alberik uit de wereld Avalon verbannen naar de wereld van de mensen als straf voor zijn nieuwsgierigheid. Hij mag pas terug naar zijn volk als hij iets kan meebrengen wat van nut kan zijn voor het hele volk van Avalon. Zijn magische fluit en zijn toverring Fafifoerniek komen bij zijn avonturen goed van pas.

Magesien

Magesien was het eerste satirische televisieprogramma op de Vlaamse televisie. Het liep van 1968 tot 1972. De grappen kwamen onder meer van Walter Capiau, Jan Van Rompaey en Johny Voners.

Beschuldigde, sta op, Johan en de Alverman en Magesien vanaf nu op VRT NU.

De Top 60 van de Jaren 60: op donderdag 21 mei van 12.00 tot 16.00 uur op Radio 2.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over