Jeaninne (Daisy Thys) runt al jaren het café "Den Anker". Op het eerste zicht lijkt het een doodgewoon havencafé'tje maar toch is het niet echt zo. Ze organiseert elke week een quiz om de ambiance er wat in te brengen. Gezien ze veel beter is als Ben Crabbé, maakt ze zelf haar vragen, maar daardoor zijn ze niet altijd even simpel om te antwoorden. Albert (Theo van Baarle), een gepensioneerde dokwerker, slaagt er maar niet in om veel punten te scoren. Hij zou zo graag de schoolmeestersploeg "Leerkrachtig" eens verslaan. Zijn zoon Mark (Marc Verbruggen) is een ex-para die maar geen werk kan vinden. Als hij hoort dat er met het quizzen geld te verdienen valt, schiet hij direct in actie om een ploeg bijeen te zoeken. Hij neemt de lokale drugsdealer Wout mee op in zijn team. Wout (Jerry Verhaert) is ook de bevoorrader van Albert die wiet gebruikt als middel tegen de pijn die hij heeft van zijn multiple sclerose. Maar drie is nog niet genoeg... Mark leert in het café Melissa (Chris Mathieu) kennen. Ze is een echte zakenvrouw die wel van quizzen houdt en daar bovenop Mark wel ziet zitten. Gezien deze twee argumenten besluit ze zich aan te sluiten bij het quizploegje. Zullen ze erin slagen om de quiz te winnen en zo de prijs in de wacht te slepen? Zal Melissa erin slagen de getrouwde Mark voor zich te winnen?

Maar het prijzengeld is niet genoeg om van te leven, dus zoekt Mark voort. Wout biedt hem enkele malen een job aan, na een paar weigeringen voor andere jobs besluit Mark deze toch maar aan te nemen. Hij moet junkie Cathy (Ianthe Beye) bang maken zodat ze een pak geld terug aan Wout geeft. Jammer genoeg voor Mark plooit Cathy niet zo snel als hij zou willen. Hij vraagt dan maar aan Bas, een smokkelaar, om een pistool mee te pakken uit Roemenië. Zal Mark erin slagen het geld terug te eisen en zo een 'vaste job' bij Wout te bemachtigen?

Op al deze vragen kan je het antwoord vinden door naar 'de Cafékwis' te gaan kijken! Het stuk is misschien niet meteen een typische EWT-komedie, toch niet als je het met de vorige stukken vergelijkt, maar weet het publiek wel te smaken. Het is een iets zwaarder stuk dan anders dat het publiek ook niet constant aan het lachen brengt, maar is dat erg? Het brengt thema's aan bod als 'leven met een ziekte', 'euthanasie', 'drugsverslaving', enz... Door de droge humor, of woordspelingen slagen ze er af en toe wel eens in het publiek aan het lachen te brengen. Zeker Daisy Thys als de cafébazin. De manier waarop ze haar vragen stelt, de vragen op zich en de verhalen over haar 7 ex-mannen doen het publiek toch wel in een lachbui schieten. Wout de drugsdealer is ook een wannebe comedian, doch bereiken zijn moppen niet het gewenste effect. Vader en zoon slagen er toch ook in met hun gesprekjes het publiek te ontroeren. Het theaterstuk heeft verschillende ingrediënten voor een gezellige ontspannen avond. Regisseur Frank de Kaey maakte hiermee een smaakvol stuk. Ga dus zeker eens een kijkje nemen!

Wat zeker ook nog een dikke pluim verdiende was het decor! Dit werd op een mooie wijze in elkaar gestoken. Je zag eigenlijk vier ruimtes op het podium. Het grootste was uiteraard het café. Maar de inkom van het café lieten ze zien door een eenvoudig luikje in de wand. Dit gaf een gezellig en sfeervol effectje. Ook hadden we in een klein hoekje de living van Albert. In deze knusse ruimten konden we de intieme gesprekjes tussen vader en zoon volgen. Maar helemaal bovenaan lag de matras in het junkiekot. Iante moest als haar personage heel de tijd onder de dekens stil liggen, een niet zo gemakkelijke opdracht zo lang aan een stuk.

Kortom kunnen we afsluiten met dat het van iedereen een prachtige prestatie was en dat het zeker een kijkje waard is. Je kan nog gaan kijken tot en met 17 april 2016 in het EWT-theater in Deurne.

Tickets en info: www.ewt.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: