Vorige vrijdag (20 mei), dag op dag zeven jaar nadat Adam Lambert voor het eerst met Queen optrad tijdens de finale van American Idol, staat hij als huidige frontman van de legendarische band op het podium van een uitverkocht Rock in Rio Lisboa 2016. Queen + Adam Lambert gaven er de aftrap voor hun Summer Festival Tour. En hoe!

Al vanaf de eerste noten van de 'Flash' intro gaat het publiek uit de bol en is het duidelijk dat er hier een stevig feestje met bijna 75.000 genodigden ingezet wordt. 'Fat Bottomed Girls', 'Another One Bites The Dust', 'Don't Stop Me Now', 'I Want To Break Free', 'Crazy Little Thing Called Love', 'Bohemian Rhapsody', 'Show Must Go On', ... de éne hit volgt de andere op en het hele concert is één grote singalong.

Adam Lambert heeft zich het Queen repertoire eigen gemaakt en schittert in zijn rol als frontman. Zijn stembereik is al even legendarisch als de band zelf. Lambert vult het podium en bespeelt het publiek met het grootste gemak maar maakt ook meteen duidelijk: "There's only one Freddie Mercury" en dit is zijn manier om Freddie te eren en de songs opnieuw tot leven te brengen.

Lambert is een podiumbeest, een showman pur sang die moeiteloos switcht van stoere rockstar, naar frivole glamrock diva en ogenschijnlijke boy next door. Van de vijf kostuumwissels is de meest opmerkelijke toch wel een jasje van iriserende zwart-groene haneveren. Lambert is er duidelijk mee in zijn nopjes en wil weten wat het publiek ervan vindt. De meerderheid is het met hem eens, maar tot groot amusement van Lambert blijkt een fan op de eerste rij er toch duidelijk anders over te denken.

Na 'Somebody To Love' is het de beurt aan Brian May om op de voorgrond te treden. Vooraleer hij de vocals overneemt, ruilt hij zijn gitaar even in voor zijn nieuwste gadget, een stereoscopic movie selfie stick waarmee hij het publiek wil vereeuwigen. De vraag naar zoveel mogelijk licht wordt beantwoord met tienduizenden GSM-lichtjes en je ziet het hele Parque da Bela Vista, waar Rock in Rio Lisboa doorgaat, oplichten tot zover je kan zien. Een adembenemend zicht!

Het eerste kippenvelmoment van de avond komt er als Brian May 'Love Of My Life' inzet en het publiek het prompt van hem overneemt. Wanneer Freddie Mercury halverwege de song op het grote, centrale podiumscherm verschijnt en zo zijn deel van de vocals opneemt en een massale singalong dirigeert, is dit voor vele fans een heel emotioneel moment. De song eindigt dan ook met een oorverdovend applaus. Net zoals bij 'Who Wants To Live Forever' later op de avond, waarmee Lambert het meest fragiele moment van het concert oplevert.

Roger Taylor komt een eerste keer van achter zijn drums om Brian May op het middenpodium te vervoegen voor 'Days Of Our Lives'. Dit is het enige moment dat we de nog actieve leden van de originele Queen bezetting samen aan de vocals horen met op het grote scherm beelden uit vervlogen Queen tijden. Nostalgie troef!

'Under Pressure' met zowel Roger Taylor als Adam Lambert aan de zang is dan weer een knipoog naar David Bowie die het nummer mee schreef en ook even op het grote scherm verschijnt.

Dat Roger Taylor en Brian May ook tot de beste muzikanten ter wereld behoren, bewijzen hun solo's. Vader en zoon, Roger en Rufus Tiger Taylor, laten tijdens de drum battle een sterk staaltje drummen horen en halen beurtelings het beste in elkaar naar boven. Ook de gitaarsolo van Brian May laat niemand onberoerd. Het wordt muisstil tijdens het trage deel om vervolgens in luid applaus los te barsten als May aan de uptempo riffs begint.

Lambert gaat nog het publiek in voor een sneltempo meet & greet wanneer 'Radio Gaga' en 'We Will Rock You' een meer dan indrukwekkend zicht opleveren als alle 75.000 aanwezigen synchroon aan het kenmerkende handengeklap beginnen. Het bijna 2 uur durende spektakel is een show die je niet mag missen en binnenkort ook onze kant uitkomt.

Queen + Adam Lambert kan je live aan het werk zien op woensdag 15 juni in Paleis 12 in Brussel. Tickets voor het unieke indoor concert kan je hier bestellen en in afwachting kan je alvast de sfeer opsnuiven in ons Queen + Adam Lambert fotoalbum. (Wendy Andries)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: