met o.a. Agnes Obel, Michael Kiwanuka, Gabriel Rios en project TaxiWars met Tom Barman en Robin Verheyen

.

Vandaag werden Agnes Obel, Michael Kiwanuka, Gabriel Rios, BadBadNotGood en Dez Mona aan het programma van Gent Jazz Festival 2014 toegevoegd. TaxiWars brengt op 11 juli het resultaat van een dwarse en intensieve samenwerking tussen dEUS frontman Tom Barman en de Belgische saxofonist Robin Verheyen. Met de versterking van Jon Batiste and Stay Human, Dans Dans, Aufgang en Few Bits is nu ook het programma van de Garden Stage compleet.

Nieuwe namen voor Gent Jazz Festival

De Deense Agnes Obel maakte in 2011, aan het begin van haar internationale carrière, een opmerkelijke passage als opener op Gent Jazz Festival. De organisatie is dan ook bijzonder trots dat deze schitterende singer-songwriter, die inmiddels uitgroeide tot een ster en uitstekende live muzikante, op 18 juli bovenaan de affiche prijkt.

Michael Kiwanuka brak drie jaar gelden door met de nummers “Tell Me a Tale” en “Home Again”. Hij brengt schitterende nummers in sobere bezetting waar zijn warme stemtimbre en intense vertolking nog beter tot hun recht komen.

Reeds tien jaar vormen zanger Gregory Frateur en bassist Nicolas Rombouts Dez Mona. Deze groep komt naar Gent Jazz Festival met haar inmiddels welbekende mix van rock, jazz, klassiek, gospel, tango en chanson.

Op de slotdag van Gent Jazz Festival maakt Gabriel Rios het programma volledig. Rios, de Puerto Ricaan met Gentse roots, groeide de laatste jaren uit tot een gedreven en intense artiest zonder muzikale oogkleppen. Hij laat een jaar lang elke maand één nummer los op de wereld, in oktober zal de plaat volledig uit zijn. Zijn concert wordt zonder twijfel een hartverwarmende thuismatch.

Met TaxiWars zorgt Gent Jazz Festival voor een unieke samenwerking die zeker van zich zal laten spreken. Op vraag van het festival gingen dEUS frontman Tom Barman en de Belgische saxofonist Robin Verheyen een dwarse en intensieve samenwerking aan met als resultaat TaxiWars. Een clash van losse ideeën en jams vonden hun weg tot wat TaxiWars geworden is. JazzNotJazz, Spoken Word, Songs, Rap, Parlando, you name it. Come again, Blakey vs Gainsbourg? MC 900 ft Jesus meets Miles? Deze heren zorgen voor vuurwerk.

BadBadNotGood is een trio jonge Canadezen die zonder verpinken songs van Flying Lotus, Nas, Kanye West, Odd Future of Joy Division verscheuren en als opgefokte, elektronische jazzversies weer uitbraken. Een ijzersterke live band met grote affiniteit voor jazz en hip hop.

Garden Stage: meer dan een klein broertje van het hoofdpodium

De Garden Stage kreeg met Jon Batiste stevige versterking. Deze zanger en pianovirtuoos is een volbloed performer die met zijn band Stay Human een aanstekelijke mengeling van New Orleans jazz, gospel en blues brengt, geactualiseerd met bebop loopjes en funk licks.

Van garagejazz, psychedelische blues en extatische film noir soundtracks tot spacey rock-‘n-roll: de labels die Dans Dans opgekleefd krijgt illustreren hun eclectische aanpak. De band van Bert Dockx, Frederik Lyenn Jacques en Steven Cassiers haalt de mosterd bij onder meer Sun Ra, Nick Drake, Sonny Rollins, Tom Waits, Ennio Morricone, Charles Mingus en Ornette Comean. Vooral live dansen ze op het scherp van de snee met veel avontuurlijke improvisatie.

Few Bits, de vijfkoppige band rond singer-songwriter Karolien Van Ransbeeck, leverde vorig jaar een debuut af dat de nationale media én muziekscene even stil deed worden. Daarna volgde een storm van superlatieven en jubelkreten. Few Bits is puntgave muziek, gebracht met veel overtuiging. Sferisch, soms ingetogen en intiem maar de muziek barst ook geregeld uit haar voegen. Een band die ook live zeer stevig in zijn schoenen staat.

Aufgang is de energie van een rockband, de trance van elektro en techno, en de vrijheid en ruimte van de improvisatie. Dit wordt gebracht door een duo dat zichzelf de missie gaf om de grenzen tussen klassiek en jazz te doorbreken. De basis wordt gelegd door de piano overgoten met drums en synthesizers.

De Garden Stage werd vorig jaar nog wat voorzichtig geïntroduceerd maar dit jaar ten volle benut met vier concerten per dag. Hier vinden de bezoekers meer muzikale ontdekking en muzikanten ruimte voor exploratie en dialoog met het publiek. Aan dit podium kunnen festivalgangers genieten van Black Flower, de band van Nathan Daems, Zara McFarlane, trompettist Avishai Cohen met ‘Triveni’, De Beren Gieren, Jon Batiste and Stay Human, Julia Holter, Aufgang en Dans Dans. Op de slotdag van het festival brengt de Garden Stage een feestelijk eerbetoon aan de vorig jaar overleden René De Wever getiteld: GoDeviLLe Remembered.

Overzicht artiesten Gent Jazz Festival 2014

Eerder werd reeds een groot deel van het programma aangekondigd met heel wat internationale toppers uit het jazzrek. Onder meer Chick Corea & Stanley Clarke Duet, Ibrahim Maalouf ‘Illusions’, Dave Holland ‘Prism’, Mehliana feat. Brad Mehldau en Mark Guiliana, Joshua Redman Quartet with Aaron Goldberg, Reuben Rogers & Gregory Hutchinson en het bijzondere kwartet met Manu Katché, Richard Bona, Eric Legnini en Stefano Di Battista.

Gent Jazz Festival brengt meer dan doorgewinterde sterren. Ook het kruim van de jongere generatie speelt een prominente rol in het programma. Zo zijn er bijvoorbeeld: Hiromi: The Trio Project, Darcy James Argue’s Secret Society, Tigran Shadow Theater, BadBadNotGood en Plaistow en uit eigen land 3|4 Peace, LABtrio, OakTree en het conservatoriumproject Graaf onder leiding van Tineke Postma.

Aan deze reeks is nu ook het speciaal voor Gent Jazz Festival gecreëerde project TaxiWars toegevoegd. Een van de strafste Belgische jazzmusici, Robin Verheyen, gaat voluit de confrontatie aan met het boegbeeld van onze rock scene én jazzfanaat Tom Barman.

Deze editie telt ook heel wat bijzondere vocalisten uit verschillende genres: Charles Bradley & His Extraordinaires, Bobby McFerrin: spirityouall, Melanie De Biasio, José James, Zara McFarlane, Kellylee Evans, Delv!s en niet in het minst de pas aangekondigde Agnes Obel, Michael Kiwanuka, Gabriel Rios en Dez Mona.

Op 17 juli zoekt Gent Jazz Festival het spanningsveld op met minimalistische en zelfs klassieke muziek. Die dag staat immers de Italiaanse pianist Ludovico Einaudi op het podium en ook de ondoorgrondelijke Ólafur Arnalds brengt die dag zijn bloedmooie filmische muziek.

Lunchconcerten in restaurant Lof

Gent Jazz Festival organiseert ook lunchconcerten in Lof, het restaurant van Sandton Grand Hotel Reylof Gent, het festivalhotel in de Hoogstraat te Gent. Daar zijn onder meer Linus met Ruben Machtelinckx & Thomas Jillings, Bart Maris & Stijn Bettens, Bram Weijters & Koen Nys, Carlo Nardozza & Michel Bisceglia, Guillaume Vierset, Yannick Peeters & Steven Delannoye te zien. Aan dat programma zal nog één groep worden toegevoegd.

Open call SABAM & Jeugd en Muziek Jazz Award

SABAM en Jeugd en Muziek reiken voor de vierde keer samen een Award ter waarde van € 5.000 uit aan een jonge beloftevolle jazzmusicus als bekroning en aanmoediging van zijn/haar werk. Vorige winnaars van de Award waren o.a. Lander Gyselinck (2012), Janos Bruneel (2010) en Robin Verheyen (2008).

Jonge jazzmusici, die op 1 januari 2014 nog geen 27 waren en minstens 3 jaar actief zijn in het lokale muziekleven, worden uitgenodigd om hun portfolio in te zenden. De laureaat stippelt in overleg met Jeugd en Muziek een traject uit om de bijhorende geldprijs zo nuttig mogelijk te gebruiken. SABAM en Jeugd en Muziek willen hiermee een significante bijdrage leveren aan de verdere uitbouw van de carrière van de bekroonde muzikant.

De jurering vindt plaats in juni en op donderdag 10 juli wordt de Award samen met de SABAM Jazz Award plechtig uitgereikt tijdens het Gent Jazz Festival. Muzikanten worden van harte uitgenodigd zich in te schrijven t.e.m. 11 mei 2014 via info@jeugdenmuziek.be. Er wordt een CV (max 2 A4) en een bondige motivatiebrief verwacht.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Gent Jazz Festival
Datum: 
Van 10 tot 19 juli 2014
Locatie: 
Bijlokesite, Gent

Reservatie:

Meer over