De Zomer is van Mechelen pakt ook in 2021 uit met een rijk gevuld programma. Zeven evenementen zorgen dit jaar voor een affiche met meer dan 50 optredens. De komende maanden kan je in Mechelen dus weer volop genieten van muziek, comedy, film, theater, literatuur en … zomer! Eén van de blikvangers: Maanrock in het park van 26 tot en met 29 augustus. Voor de eerste keer vier dagen Maanrock dus!

“Door corona staan we vandaag allemaal gulzig in de zomer en daar spelen we met De Zomer is van Mechelen met veel plezier op in”, zegt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest, de organisator van De Zomer is van Mechelen. “Eerder kondigden we daarom al aan dat er met Botaniek Live een nieuwe concertreeks bijkwam, en dat BROEK en Predikheerlijke zomer als nieuwe vaste waarden aan De Zomer is van Mechelen werden toegevoegd. Nu kan ik bevestigen dat ook andere succesformules terugkeren, met een creatieve twist die perfect aansluit bij de zomer van 2021.”

Maanrock in het park
Onder meer Maanrock krijgt dit jaar een extra speciale editie. Van 26 tot en met 29 augustus trekt het festival naar de vele parken die onze stad rijk is, om daar vier dagen lang optredens in een groene setting te brengen. Kristof Calvo: “Het wordt dus echt een unieke editie van Maanrock. Een editie die je niet wilt missen. Daarom zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk Mechelaars van Maanrock in het park kunnen genieten.”

Mechels muziek- en productietalent mag zeker niet ontbreken op Maanrock in het park. Mechelen Feest slaat daarom de handen in elkaar met onder meer het Mechelse collectief De Koer. "De Koer is is een samenwerking tussen drie Mechelse organisaties: Metadrome, Lunar en Kurabu", vertelt Mats Walschaers van De Koer. "Samen brengen we alternatieve en underground elektronische muziek naar onze Dijlestad. Tijdens Maanrock in het park doen we dat in het Tinelpark."

Ook deze sterkhouders zijn terug
Goede zomergewoonten zijn er om stilaan opnieuw op te pikken en dus keert ook Mechelen Zingt terug. Ook dat vindt dit jaar plaats in het prachtige decor van de Kruidtuin. Daar zet het publiek op 11 juli een zangstonde in waar de aanwezige vogels alleen maar jaloers op kunnen zijn. Nieuw is wel dat je dit jaar vooraf een plek moet reserveren.

“Mechelen Zingt en ook Maanrock in het park en Parkpop blijven volledig gratis”, verzekert Kristof Calvo, “maar we werken deze keer wel met een reservatiesysteem om onze festivals veilig te kunnen organiseren. De reservaties gaan binnenkort open. Voor Parkpop is dat bijvoorbeeld op 28 juni." Welke artiest op Parkpop speelt, dat wordt namelijk telkens de vrijdag vooraf bekendgemaakt. Reserveren voor Parkpop kan dan telkens de maandag voor het gratis concert op donderdag, en dat via dezomerisvanmechelen.be.

Kristof Calvo: “De setting van Parkpop is misschien iets anders dan andere jaren, maar deze line-up bewijst dat het festival niet aan kwaliteit moet inboeten. Bezoekers zullen nog altijd bands kunnen ontdekken en herontdekken in de Kruidtuin, en zullen er het weekend nog altijd goed kunnen inzetten, al vanaf donderdagavond. De Parkpopconcerten eindigen dit jaar wel om 22u, zodat de druk op de buurt en het park niet te groot wordt. Op die manier willen we ook de lokale horeca ondersteunen, die de bezoekers die willen napraten daarna kan ontvangen.”

Horeca ondersteunen
Mechelen Feest ondersteunt de Mechelse horecazaken deze zomer ook op andere manieren. Zo lanceert het een tweede editie van Terrassen onder de toren, na een succesvolle eerste reeks vorig jaar. Tijdens Terrassen onder de toren, elke zondag tussen 14 en 18u in juli en augustus, is er muzikale randanimatie op de Grote Markt, de IJzerenleen, de Vismarkt en de Korenmarkt.

"De Zomer is van Mechelen zorgt hiermee - en met de rest van het programma - voor extra bezoekers. We zijn blij dan we die bezoekers dan ook extra terrasstoelen kunnen aanbieden. Wij voorzien dus extra grote terrassen op zon- en feestdagen, ook op 21 juli", zegt Christian Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen.

Het Mechelse horeca-aanbod wordt deze zomer ook aangevuld met enkele zomerbars van Mechelse ondernemers. Op de Wollemarkt kan je je van 3 juli tot en met 19 september onderdompelen in de Cubaanse sfeer en dat in Cu’Bar, een rum- en sigarenbar waarvoor heel wat Mechelse ondernemingen samenwerken. Op 26 juni opent Terrazza, aan de Dijleterrassen ter hoogte van hogeschool Thomas More aan de Zandpoortvest. Daar kan je tot eind augustus nog meer dan anders genieten van een zonovergoten rustig plekje aan het water. Met vrienden, een achtergrondmuziekje en tal van lekkere wijnen en cocktails. Terrazza is een initiatief van Rawberry Group, de organisator van onder meer Aper’eau Mechelen en Under The Stars.

"Vorige zomer viel plots alles weg, dus gingen we over nieuwe concepten nadenken", vertelt Kristof Schippers van Rawberry Group. "We zijn heel blij dat we nu deze zomerbar kunnen organiseren op een prachtige locatie aan het water. Zo willen we de sfeer van de zomerbars uit Milaan naar hier brengen."

Torenaccenten als afsluiter themajaar Onze Toren
De Terrassen onder de toren zijn naast een opsteker voor de Mechelse horeca ook een ode aan de Sint-Romboutstoren. Deze zomer zetten we immers het themajaar Onze Toren een laatste keer in de kijker. Ook de beiaardconcerten krijgen daarom opnieuw een belangrijke plaats in het programma van De Zomer is van Mechelen, net als een beiaardkamp voor kinderen later deze zomer.

Het themajaar afronden doen we op Autovrije zondag, op 19 september. “Dan lanceren we een torenwandeling, die daarna in het vaste aanbod van Visit Mechelen wordt opgenomen. We hebben die dag ook nog enkele andere torenverrassingen in petto”, zegt Kristof Calvo. “Onze Toren verdient het om een ereplaats te krijgen binnen De Zomer is van Mechelen. De toren is tenslotte van alle Mechelaars, net zoals de zomer. We hopen dan ook dat veel Mechelaars deze zomer samen met ons vieren. Ik kan het hen alleen maar aanraden.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: