Het programma van het 40e Film Fest Gent is officieel voorgesteld. Van 8 tot 19 oktober biedt Film Fest Gent opnieuw een waaier aan uiteenlopende films van nieuwe talenten en gevestigde waarden. Er is uiteraard ruimte voor  filmmuziekconcerten, maar ook voor debat tijdens onze ‘Director’s Talks’, waarvoor onder andere Paul Schrader naar Gent afzakt. Daarnaast: heel wat American Indie-films en een focus op Martin Scorsese, bestaande uit een expo, een concert met bijhorende CD, filmvertoningen, een nieuw boek van Patrick Duynslaegher en een educatief project. We zetten de hoogtepunten van het programma nog even op een rij.

Openingsfilm
De 40e editie van Film Fest Gent opent op dinsdag 8 oktober met de meeslepende onderzoeksthriller ‘The Fifth Estate’ van Bill Condon met de Britse acteur Benedict Cumberbatch in de rol van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Deze openingsfilm zal zowel in Kinepolis als in Capitole te zien zijn op 8 oktober. (Voor meer info over de openingsfilm, klik hier)

Officiële Selectie: Competitie
Dit jaar dingen dertien films mee naar de hoofdprijs in de officiële competitie. Het gaat om ‘Ain’t Them Bodies Saints’ van David Lowery, ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’ van Hélène Cattet en Bruno Forzani, ‘Harmony Lessons’ van Emir Balgazin, ‘I Am The Same, I Am Another’ van Caroline Strubbe, ‘The Immigrant’ van James Gray, ‘L’Inconnu du lac’ van Alain Guiraudie, ‘In The Name Of’ van Malgoska Szumowska, ‘Kill Your Darlings’ van John Krokidas,‘Like Father, Like Son’ van Hirokazu Koreeda, ‘The Missing Picture’ van Rithy Panh, ‘The Selfish Giant’van Clio Barnard, ‘Suzanne’ van Katell Quillévéré en‘A Touch of Sin’ van Jia Zhang-ke. De jury die de films zal beoordelen bestaat uit de Belgische cineaste Fien Troch, muzikant en componist John Parish, de Hongaarse regisseur István Szabó, de Argentijnse componist Gustavo Santaolalla, de Iraans-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi en de Franse regisseur Denis Dercourt. 

Belgische Films
In totaal staan er vier Belgische films op het programma. Caroline Strubbe keert terug naar Film Fest Gent met ‘I Am the Same, I Am An Other’, haar follow-up van ‘Lost Persons Area’. Twee debuutfilms bevestigen de diversiteit van de nieuwe Vlaamse auteursfilm: ‘82 Dagen in April’ van Bart Van den Bempt en ‘Drift’ van Benny Vandendriessche & Dirk Hendrikx. Uit Franstalig België is er ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’, de nieuwe geraffineerde giallo-hommage van het duo Hélène Cattet en Bruno Forzani. (Voor meer info over de Belgische films, klik hier)

Ook in onze kortfilmsecties is heel wat Belgisch werk te bekijken. Er is uiteraard de Belgische Studentenkortfilmcompetitie, maar ook in onze Europese kortfilmparcours zitten Belgische inzendingen, waaronder ‘Dood van een schaduw’(Tom Van Avermaet), ‘Houses with small windows’(Bülent Öztürk) en ‘Tokyo Giants’ (Nicolas Provost).

Gala’s & Previews
Eerder was al aangekondigd dat ‘Behind The Candelabra’ deze feesteditie van het festival sluit. Daarnaast was al bekend dat er speciale voorstellingen komen van ‘Gravity’, ‘Lovelace’ en ‘Don Jon’, in aanwezigheid van regisseur en acteur Joseph Gordon-Levitt.

Er staat ook nieuw werk van onder andere Roman Polanski, Jean-Pierre Jeunet en de broers Coen op het programma. Daar komen vandaag dus een resem nieuwe namen bij, waaronder die van Philippe Claudel (‘Avant l’Hiver’), Cédric Klapisch (‘Casse-tête chinois’) en Sean Baker (‘Starlet’). 

Filmmuziek
Uiteraard draait een groot deel van Film Fest Gent nog steeds om filmmuziek, met de internationaal gewaardeerde World Soundtrack Awards & Concertals orgelpunt. Op 19 oktober presenteren we u de 13e editie in het Gentse Kuipke, met op het programma o.m. Alexandre Desplat en Riz Ortolani. Na de jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze filmmuziekprijzen brengt het Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé een opmerkelijke selectie uit het uitgebreide oeuvre van deze grote filmcomponisten. De muziek wordt begeleid door filmfragmenten.

Doorgewinterde filmmuziekliefhebbers kunnen op zaterdag 19 oktober een heuse WSA-marathon doen, die onder andere een vertoning van de documentaire ‘Brossé’ en een meet & greet met enkele componisten.Naar aanleiding van de 40e editie van Film Fest Gent wordt overigens een concert georganiseerd om die verjaardag op gepaste wijze te vieren.Veertig bevriende componisten componeerden elk 1 minuut muziek, die op woensdag 16 oktober in de Handelsbeurs door 28 solisten van het Brussels Philharmonic zal worden gespeeld. Er staan daarnaast nog heel wat andere concerten op het programma, waaronder een vertoning van ‘7th Heaven’ met live muziek door Kevin Toma.

Focus op Martin Scorsese
Naast film en muziek hebben we ook aandacht voor grote namen in de filmwereld. Dit jaar focust het filmfestival op de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese. De expo, georganiseerd door de Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen, Berlijn gunt een inkijk in de carrière en het werk van één van ’s werelds grootste nog levende cineasten. Ze loopt van 11 oktober 2013 tot 26 januari 2014 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. In het verlengde van deze tentoonstelling loopt in het MIAT een retrospectieve met enkele films uit het rijke oeuvre van Martin Scorsese. Daarnaast worden in KASKcinema verschillende films van Scorsese vertoond in het kader van One Shot Cinema.

Op vrijdag 17 oktober vindt het ‘Scoring for Scorsese’-concert plaats, met composities van onder andere Bernard Herrmann (‘Taxi Driver’), Howard Shore (‘Gangs of New York’) en Elmer Bernstein (‘Cape Fear’). De focus op Scorsese wordt nog vervolledigd met een boek samengesteld door Patrick Duynslaegher, een CD van het ‘Scoring for Scorsese’-concert en een educatief project voor jongeren.

Ook ons festivalcafé draait dit jaar rond Scorsese en heeft de toepasselijke naam ‘Marty’s Bar’ gekregen. De ideale plaats om tussen twee vertoningen wat te verpozen of na de avondvoorstelling nog een glaasje te drinken met wat vrienden.

Parcours
Om het publiek wegwijs te maken in het programma, stellen we traditioneel verschillende parcours voor. Zo is er ‘geschikt voor kinderen’ voor de allerkleinsten,‘ExploreZone’ voor de jeugd en ‘Plusparcours’ voor 65-plussers. Dit jaar zijn er ook enkele thematische parcours, waaronder ‘Sex is back’ (prikkelende cinema zonder taboes), ‘On The Edge’ (voor de avontuurlijke filmliefhebber), ‘Gay Scene’ en‘American Paranoia’ (over de paranoia die Amerika in zijn greep houdt). Daarnaast worden de Belgische films in de spotlights geplaatst in het ‘Belgian Cinema Today’-parcours. 

Film Fest Friends
Nieuw dit jaar zijn onze ‘Film Fest Friends’, die een aantal exclusieve voordelen en kortingen genieten, zoals korting op de voorstellingen en de mogelijkheid om tickets te reserveren voor de start van de officiële verkoop. 

Film Fest Gent on Tour
Voor wie maar niet genoeg krijgt van het Film Fest Gent presenteren we elke derde donderdag van de maand in Kinepolis in Gent, Kortrijk, Antwerpen, Leuven en Hasselt ‘Film Fest Gent on tour’. In oktober maar liefst twee keer: eerst wordt er op de openingsavond met ‘The Fifth Estate’ getourd, nadien volgt op 17 oktober ‘Inside Llewyn Davis’ van Joel en Ethan Coen. (Voor meer info, klik hier)

Het volledige programma en meer informatie vindt u opwww.filmfestival.be of in onze gratis programmabrochure Knack Focus Special.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: