Geen bloemen, maar solidariteit : De European Film Academy wordt 30 jaar!

The European Film Academy stelt tijdens de Berlinale THE TRIAL: THE STATE OF RUSSIA VS OLEG SENTSOV voor in de Berlinale Special- sectie.

De première vindt plaats in de Haus der Berliner Festspiele in aanwezigheid van de nicht van de - in gevangenschap levende - regisseur, zijn advocaat, producenten en vrienden.

In mei 2014 werd de Ukraiënse regisseur Oleg Sentsov gearresteerd door de Federale Veiligheidsdienst van de Russische federatie in zijn huis in Simferopol (Crimea), aangezien hij betrokken was bij de ondersteuning van de Euro Maiden - protesten in Kiev en zich verzet had tegen de annexatie van Crimea bij Rusland. Meer dan een jaar later op het einde van het proces, dat volgens Amnesty International beschreven werd als een ‘onfair proces in een militaire rechtbank’, werd Oleg Sentsov veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap wegens het plegen van misdaden "van terroristische aard".

In zijn documentaire, onderzoekt Askold Kurov de waarheid achter deze politieke mediaproces. Waren de getuigen tijdens de ondervragen onder dwang geplaatst? Welk effect had de hechtenis en het proces zelf op de beschuldigde en zijn familie? De film toont evenzeer de solidariteit tussen Sentsov en zijn filmcollega’s zoals Agnieszka Holland, Ken Loach en Pedro Almodovar en de European Film Academy. Daarom start het dertigste jaar van de European Film Academy met de vertoning van deze documentaire in de hoop de vrijlating van Oleg Sentsov onder de aandacht te brengen en te promoten.

De vertoning zal gevolgd worden door een kort gesprek met o.a. EFA voorzitster Agnieszka Holland, Oleg Sentsov’s nicht Natalya Kaplan, zijn advocaat Dimitri Dintze, de filmregisseur Askold Kurov en de producenten Max Tuula, Maria Gavrilova, Dariusz Jabłoński en Olga Zhurzhenko. Moderator: Mike Downey, afgevaardigd bestuurder van de EFA Raad van Bestuur.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: