‘Maybe The Moon’ is het tweede album van Polar Twins, het duo bestaande uit twee zwaargewichten die in de Nederlandse, alternatieve, muziekgeschiedenis een belangrijke plaats innemen: Mark Ritsema (Spasmodique) en Dirk Polak (Mecano).

Mark Ritsema was de frontman van de in 1982 opgerichte post-punk band Spasmodique. Deze stopte er in 2005 mee, waardoor Ritsema meer tijd had voor andere zaken. Zoals zijn andere band Raskolnikov. In 2018 maakte hij nog het album ‘Roxy Jazz Music’ met stemmige en jazzy covers van Roxy Music. Kunstenaar en dichter Dirk Polak is al zo’n veertig jaar de zanger van Mecano (Unltd). Hiernaast schildert hij en is hij bezig met objecten van meccano. Onlangs nam hij een nummer op met de Franse band Marquis de Sade en afgelopen maand september verscheen een nieuwe track van Mecano Unltd, ‘Noble Bliss’.

Beide ontmoetten elkaar in 2012. Het klikte direct en ze gingen aan de slag met het schrijven en opnemen van gezamenlijke songs. Dat resulteerde in 2013 in hun debuutalbum ‘Wee Small Hours At Swansneck’. Het maken van een opvolger hiervan duurde wat langer.

‘Maybe The Moon’

Het album is ontstaan in de huiskamers van beide muzikanten. Hier werden de songs geboren, besproken en geoefend. De definitieve opnames zijn gemaakt in de Rotterdamse studio SanteBoutique. Hier waren ook de gastmuzikanten aanwezig die het geluid zo’n rijke klankkleur geven. We horen o.a. violen van Anne Bakker (Agnes Obel, Machinefabriek), bastonen van Peter Jester (Rosa Ensemble) en marimba- en vibrafoonklanken van Maria Martinez Paya (Lip Stick Percussion Duo). De muziek gaat richting baroque-pop, vooral in de vijfdelige suite ‘Suite Jumeaux Polaires’. Zelf noemen ze het Europese folk, wat mede door de bijna overal aanwezige accordeon van Dirk Polak een uitstekende omschrijving is. De nummers worden gezongen in het Engels, Frans en Duits. De teksten zijn poëtisch en staan vol weltschmerz, surrealisme en literaire verwijzingen.

Artwork

Aan de vormgeving van de plaat hebben veel kunstenaars bijgedragen. De voorkant van de hoes is gedaan door de zussen Sandra en Iris Derks. Op de achterkant staat een kunstwerk van Joop van Brakel (Nasmak). Op de binnenhoes staat bij de tekst van iedere song een apart illustratie, van o.a. Mark Ritsema, Dirk Polak, Aldert Mantje of Joeri Rook.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over