Ik ben geen notoir Spinvis fan. Eigenlijk ken ik maar weinig nummers van de Nederlanders. Dat ze al even geen nieuwe plaat hebben gemaakt zal daar wel voor iets tussenzitten. Hebben ze dan de hele tijd stilgezeten? Nope, Erik de Jong en de zijne waagden zich aan een 'dans opera' en stonden daar vorige week mee in de AB.

De Brusselse concertzaal is even omgetoverd tot theatertent waar hier en daar nog een lege plek is te bespeuren bij het begin van de voorstelling. 'Kintsukuroi' brengt het verhaal van een seismoloog en de eeuwige zoektocht naar zijn gestorven geliefde. Hij, gespeeld door danser David Krugel, beweegt zwaar, dramatisch over het podium. Zijn personage is het leven op jonge leeftijd al beu. Wil weg van de menigte en trekt als seismoloog naar een godvergeten eiland. Zij, danseres Karin Lambrechtse, komt hem korte tijd helpen en is zijn tegenpool. Dartel, fris, feëeriek beweegt ze de hele voorstelling langs hem. Samen dansend in het begin maar daarna immer onbereikbaar. De tsunami slaat een gat tussen hen. Hij blijft daarna angstvallig zoeken naar een teken van leven.

Het verhaal op zich is al zeer poëtisch en dat wordt nog versterkt door de offstagestem van de protagonist. Eens horen we zijn huidige oudemannenstem mijmeren. Dan horen we zijn jonge ik. Moe, rusteloos, op zoek naar stilte. Ze worden geflankeerd door een groep muzikanten die zich de hele voorstelling aan de zij- en achterkanten van het spektakel bevinden. En hoewel de dans het verhaal brengt, draagt de muziek echt bij tot het geheel. De dromerige, parlando nummers van Erik met daarbij de keuze voor instrumenten als een zingende zaag nemen je verder mee. Je zintuigen worden op zovele vlakken verwend dat de tranen op het eind van de voorstelling in je ogen staan.

Ik sta recht en breng een applaus ten berde dat mijn handen roodgloeiend achterlaat. Als niet-Spinvis fan stoort het me niet dat 'Kintsukuroi' slechts een voldragen Spinvis nummer of 2 telt. Al zal de Spinvis lover toch uitkijken naar die nieuwe plaat. Na wat ik gezien heb, kijk ook ik uit.

Ps: de hele voorstelling dacht ik aan 'Circque' van Flip Kowlier. Zijn prachtige, dramatische verhaal zou zo mooi tot zijn recht komen in deze vorm van opera. Daarom een warme oproep aan Flip: doe ook eens van 'dans opera'.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Spinvis
Locatie: 
AB, Brussel
Meer over