Aflevering 9 van De Verraders op zondag 10 november om 19u55 en aansluitend De Ronde Tafel om 21u30 bij VTM
Het is de voorlaatste dag en het aantal kasteelbewoners in De Verradersneemt zienderogen af. 48 uur voor de finale breekt een cruciale fase van het spel aan. Verraders Sean, Roman en William kregen vorige week tijdens het conclaaf alweer een speciale opdracht van Staf. “Ik verwacht vier namen op deze lijst. Jullie moeten sowieso één van die vier kandidaten op de lijst vermoorden volgende nacht.” In plaats van meteen iemand van de bondgenoten te vermoorden, moeten ze dus een dodenlijst maken. Daarop moeten de verraders vier namen schrijven, waarvan één de volgende nacht sowieso vermoord wordt. “Echt een vervelend iets omdat ik de dodenlijst niet goed kan voorspellen. Ik had veel liever meteen gemoord”, klinkt het bij William. Maar welke vier namen staan er op die dodenlijst? Zetten de verraders hun eigen namen op de lijst? En nemen ze daarmee een levensgevaarlijk risico?
“I’m still alive, bitches!”, lacht William wanneer hij als laatste aan het ontbijt verschijnt. De bondgenoten zijn in totale verwarring wanneer ze ontdekken dat er die nacht niemand is vermoord. “We zijn weer compleet, net als de verwarring”, klinkt het bij één van de bondgenoten. “Iedere keer als je denkt dat je op een spoor zit, komt er weer een twist en ben je weer compleet het noorden kwijt.” Staf maakt het mysterie compleet door bij het ontbijt de namen op de dodenlijst bekend te maken. De geruchtenmolen draait meteen op volle toeren. “Staan er één of twee verraders op de dodenlijst? Ik denk twee want de verraders hebben wel lef. Dat is duidelijk”, klinkt het.
Bekijk hier de preview uit de aflevering:
Voor de vier mensen die op de dodenlijst prijken, wordt de missie belangrijker dan ooit. “Er valt een schild te winnen. Voor jullie bruikbaar, voor de rest waardeloos. De dolk is voor iedereen interessant”, klinkt het bij Staf. Dat stelt de verraders meteen ook voor een duidelijke missie. “Als iemand op de lijst het schild pakt, zou dat niet goed zijn, want dan kunnen we die persoon al niet meer vermoorden”, legt Sean uit.
Tijdens de missie moeten de kandidaten open kaart spelen over wie ze wel of niet vertrouwen. Om de beurt mag één persoon een kist openen, waarbij de kisten in chronologische volgorde van 1 tot 13 worden doorlopen. Elke kandidaat wijst de volgende persoon aan die een kist mag openen. In sommige kisten ligt een munt, in andere niet. Wie een munt vindt, kan mogelijk de sleutel voor de tweede fase van het spel bemachtigen. De kandidaat die kist 13 opent, krijgt gegarandeerd toegang tot de wapenkamer. Maar wie zal wie de wapenkamer gunnen? Zullen de bondgenoten hun kaarten op tafel leggen, of blijven ze elkaar wantrouwen? En wie verwerft de cruciale sleutel die hen verder helpt in het spel?
De verraders zitten intussen in de knoop met hun eigen strategieën. Ze moeten last-minute hun plannen bijsturen, maar de communicatie loopt stroef. Zonder het door te hebben, brengen ze elkaar in een moeilijke positie. “Als drie verraders moeten we ons eigen spel spelen maar er moet consensus zijn over het plan of de strategie”, klinkt het bij Roman. Heeft dit alles gevolgen aan de Ronde Tafel? En sneuvelt er een verrader of een bondgenoot vlak voor de finale?