Best Kept Secret, de naam zegt het al zo'n beetje, dit festival lijkt wel heel goed verborgen gehouden. Maar daar komt wel meer en meer verandering in. Begin deze maand hoorden we er al mensen over praten op Rock Am Ring in Duitsland. En één van onze fotografen stond vorig jaar ook al klaar om hierover een fotoverslag te maken. Dus kon FVM dit jaar ook niet wegblijven van dit festival en reden we vrijdag tot net over de Nederlandse grens naar het safairpark de Beekse Bergen.

De affiche van Best Kept Secret was zeer belovend. Zo stonden o.a. Interpol, Pixies, School is Cool, Babyshambles, Franz Ferdinand, Angus & Julia Stone, Lykke Li, Elbow en nog heel veel anderen op de planning. Verspreid over 5 podia die op een kleine wandelafstand van elkaar gelegen waren. Tussen de podia door, vond je misschien nog wel de grootste verrassing van al, namelijk de eet- en drankstandjes. Die waren namelijk niet zoals op al die andere grotere festivals. Hier kreeg je super gezellige kraampjes, busjes die allemaal aangepast waren aan wat ze serveerde. Opgesteld tussen de bomen, met picknicktafels zeer comfortabel om van je eten te genieten. Wat ze serveerde was ook al helemaal anders. De gebruikelijke frietjes en burgers waren natuurlijk aanwezig, maar toch weer net een beetje anders. Er werd ook goed gezorgd voor een gezonde maaltijd, soepen en smoothies, en ook voor vegetariërs en veganisten werd er gezorgd.

Maar de muziek was voor velen natuurlijk nog net iets belangrijker. Onder de 5 podia waren podium One en Two de grootste. One stond opgesteld op het strand naast de grote vijver, super tof, maar het weer van vrijdag wilde nog niet helemaal mee om hier alle charmes van mee te krijgen. Two was in de grote tent, op een boogscheut van One. Veel mensen wisselden tussen deze twee. In Four waren het DJ-sets.

Ondertussen genoten wij van die heerlijke dingen op de menukaarten. Wortel-kokossoepje met gember en koriander als voor gerechtje en een Tortilla met Vega-kip als hoofdgerecht, we hebben al veel slechter gegeten op een festival. Over het algemeen bleef het nog redelijk rustig op BKS, zo ook met Midlake, uit Texas, op het hoofdpodium. Het publiek genoot wel, maar nog in stilte. Bij stage Two was de tent goed volgelopen voor Breton. En de sfeer zat wel goed voor deze indieband uit Londen.

En toen kwam de zon te voorschijn, na enkele regendruppels uit een zwarte wolk, klaarde de hemel helemaal open en ging iedereen staan genieten in het zonnetje, wachtend op James Blake. Voor James Blake was er veel volk afgezakt naar het hoofdpodium. Hoewel de elektronische muziek die hij bracht met zijn band niet echt mijn ding was, waren er wel wat opzwepende stukken waar hij het publiek mee in beweging bracht en je mensen vrolijk kunnen zien rondspringen. De bassen stonden soms echter wel net iets te luid. Je broek trilde er letterlijk van en het vaagde de rest van de muziek uit. 'Limit to Your Love' was natuurlijk een zeer bekend nummer. Zijn rustige nummers aan de piano kwamen iets beter over, maar het was allemaal een wirwar van zeemzoeterige ballades met elektronische beatmuziek en dat was niet echt ieders ding.

In de tent van Stage Two werd ondertussen alles in gereedheid gebracht voor Interpol. Hen zagen we jaren geleden voor het eerst in het voorprogramma van U2 en we waren wel benieuwd hoe deze band geëvolueerd was. 'Say Hello To Angels' was hun opener, maar het publiek werd echt enthousiast van het tweede 'Evil' en zong heel luid "Rosemary" mee om het nummer in te zetten. Ze speelden ook nieuwe nummers zoals 'Desire'. Dit Interpol had gerust op het hoofdpodium mogen gepland worden, want de tent was eigenlijk te klein voor hen. 'All The Rage Back Home' was een zeer stevig nummer, maar ondertussen waren er al heel wat mensen richting het hoofdpodium gegaan om een goed plekje te vinden om naar Pixies te gaan kijken en luisteren. Zij, die al vertrokken waren, misten ook nog een stevig 'PDA'. Hoewel het publiek wat uitgedund was, zat de sfeer er nog wel in.

Terwijl de rest van het volk, dat bij Interpol nog in de tent stond, richting het hoofdpodium kwam, startte Pixies met 'Bone Machine'.  Zanger Frank Black en zijn companen waren vooral actief eind jaren ’80, begin jaren ‘90, maar sinds 2004 treden ze weer samen op. Op 'Hey' zagen we het publiek mee doen. De bassiste Paz is niet meer de originele bassiste van toen, maar was de enige vrouw die we vrijdag op het hoofdpodium zagen en hoorden in backing vocals tijdens o.a. 'Bagboy'. Dat nummer was een van de nummers van het nieuwste album ‘Indie Cindy’ dat ze in 2014 uitbrachtten. Het publiek wachtte wel op die bekendere hits want toen we de eerste tonen van 'Here Comes Your Man' hoorden zagen we het publiek echt van plezier rondspringen. De hits blijven het nog altijd goed doen.

Na Pixies was het nog de beurt aan Caribou en dan zat de eerste dag van Best Kept Secret er al weer op. Zaterdagmiddag begint het terug opnieuw en voor wie nog wil, het is nog niet uitverkocht, check www.bestkeptsecret.nl . Het is niet ver de grens over.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Best Kept Secret
Datum: 
20-22 juni 2014
Locatie: 
Beekse Bergen
Meer informatie
Meer over