Zaterdag op GMM 2019, zonnig weer en misschien wel de beste line-up van het weekend, zo blijkt ook op de weide die op dit vroege uur al behoorlijk vol staat.

Starten doen we vandaag op de mainstage met Bad Wolves, Tommy Vext mag het beste komen geven van zichzelf en doet dit dan ook vol overgave. Reeds vroeg in de show creërt hij een Wall of Death in het publiek om ze op te warmen voor Slipknot vanavond. Met een energie om u tegen te zeggen palmt hij het publiek volledig in en als ze hun cover van Zombie spelen zijn de emoties niet te houden. Na een knuffel met de front row, sluiten ze deze, toch wel, topshow, op dit vroege uur af.

Op de Jupiler Stage zijn de gasten van State Champs ondertussen aan hun set begonnen. Met een duidelijke invloed uit de 90's punk scene weten ze het matige, maar enthousiaste publiek te bekoren. Als zelfs een aantal crew members aan het crowdsurfen slaan weet je dat deze gasten in de toekomst wel nog eens op GMM zullen aanwezig zijn.

Dan is het tijd voor Beasts in Black. Deze Finse Power Metalband komt maar wat graag dan ook hun nieuwe album "From Hell With Love" voorstellen aan het Belgische publiek in de Metal Dome. Met een theatrale opkomst en stevige riffs staat de tent in no time op zijn kop. Uiteraard is Anton Kabanen niet aan zijn proefstuk toe als we spreken over Power Metal bands, en brengt dan ook een meer dan behoorlijke show.

Waar Beasts in Black als nieuwe band in de scene zit, zo is Hammerfall één van de oudgedienden, waardoor de plaats op de Main Stage dan ook meer dan terecht is. Ondanks de bandleden toch niet meer van de allerjongste zijn, mogen we spreken van een energetische en theatrale show. Met bekende nummers als Last Man Standing en Hearts On Fire maken ze een goede indruk en het vermoeden is groot dat ze, na het uitbrengen van hun nieuwe studioalbum later dit jaar, volgend jaar nogmaals op dit podium zullen staan.

De optredens volgen vandaag in hoog tempo en zo staan de Hard Rockers van Three Days Grace vrij snel na Hammerfall op de Main Stage. Deze band is terug van weggeweest en staat voor de eerste keer op Graspop. Met I Hate Everything About You zingt het publiek luidkeels mee, zelfs na 10 jaar zijn de lyrics en de riffs nog up to date. Bij Riot vormt er een dikke moshpit te vormen voor het podium en zo mogen we afscheid nemen van de Canadezen.

De fans van klassiekers worden vandaag royaal gesoigneerd wanneer Phil Campbell & The Bastard Sons in een overvolle Metal Dome het beste van eigen werk, maar ook van Mötorhead komen brengen. De bekende lead gitarist van Mötorhead heeft er zeker goed aan gedaan met de oprichting van deze band want zowel Aces Of Spades als Rock Out zorgen voor een headbangende menigte, terwijl de artiesten zelf ook zichtbaar genieten.

Op naar de Main Stage voor de GMM-oudgedienden van vandaag, die beiden ooit in het voorprogramma van Metallica gespeeld hebben. Zo mag Trivium voor de zesde keer op dit podium staan en Godsmack voor de derde keer. En beiden zorgen voor een goede performance en hebben het publiek volledig mee. Wanneer Sullt Erna nog een pittige hint richting de dames van het publiek geeft is de sfeer gezet. Na een indrukwekkend drumduo en een powerfull brengen van Stand Alone is het publiek klaar voor de eerste headliner van de dag: Disturbed!

Waar kan je beter het nieuwe album Evolution komen voorstellen dan op een overvolle wei van GMM? Juist! De band rond David Draiman mag het podium opwarmen en zorgt hier ook voor. Na het starten met het nieuwe nummer Are You Ready volgen al snel de klassiekers en is de setlist vrij voorspelbaar. Wanneer er dan The Sound Of Silence gespeeld wordt beginnen de vraagtekens te rijzen en is de drive een beetje uit het optreden, ook al staan er klassiek geschoolde muzikanten bij op het podium. Uiteraard mag op het einde Stricken en The Sickness niet ontbreken. Wat een verrassende set had moeten worden, werd als snel vrij eentonig en voorspelbaar, toch mogen we niet klagen van de muzikale kwaliteiten van de band en de stem van David Draiman.

Dan maar hopen dat Lamb Of God het wat beter doet, wat ook blijkt als frontman Randy Blythe zo een energie op het aanwezige (vooral Slipknot) publiek overbrengt. Met Omerta, As The Palace Burns en Redneck zorgen ze voor een topshow, die duidelijk op zijn plaats is op de Main Stage! Steeds welkom voor meer in de volgende jaren!

Voor de zevende keer op de Desselse weide staat Slipknot vandaag. Met carriere van 24 jaar mogen we toch al spreken van een gevestigde waarde in de scene en dit maken ze ook waar. Met een ietswat voorspelbare show, maar met de nodige show en effecten er rond brengen ze misschien wel het beste optreden van dit weekend. Met zowel Unsainted als Before I Forget, Sic, Duality en Psychosocial brengen ze een loeiharde set die zeer strak uitgevoerd is. Wanneer bij Spit It Out een mega Sit Down georganiseerd wordt door Corey Taylor is het publiek buiten de zinnen en mogen ze afsluiten met Surfacing, om zo de toon te zetten voor de tournee van 2020 en misschien ook wel een achtste passage op Graspop.

Voor de liefhebbers en degene met nog wat energie is er nog het machtige Bizkit Park en Bulls on Parade, twee cover bands van Limb Bizkit - Linkin Park en RATM, en zoals mijn west-vlaamse overburen daags nadien op de camping vertelden: vree wijs!

Op naar de laatste dag van dit uitverkochte festival!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Graspop
Datum: 
22/06/2019
Locatie: 
Dessel
Meer over