Berlin is gekend van hits als Let’s Face The Music And Dance, Cheek To Cheek, White Christmas,.. en emigreerde vanuit Antwerpen naar de VS

Pieter Van Keymeulen, acteur in o.a. de heruitzendingen van ‘Sara’ en presentator op MENTTV, is niet bij de pakken blijven neerzitten toen het land op slot ging tijdens de coronacrisis. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn eerste solovoorstelling te schrijven: een one-man- musical over de legendarische componist Irving Berlin. Hij dook in alle boeken en artikels die hij over Berlin kon te pakken krijgen, bekeek elke film en puurde er een biografische monoloog uit die doorspekt is met de hits van Berlin, zijnde onde: Cheek To Cheek, There’s No Business Like Show Business en de kerstklassieker White Christmas. Op zaterdag 7 en zondag 8 november zal hij samen met pianist Thomas Vanhauwaert deze nieuwe productie voor een Coronaproof publiek brengen in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in een regie van Lieven Debrauwer.

“Het idee om een eigen voorstelling te schrijven is niets nieuws. Ik schrijf al jaren eigen nummers, monologen en teksten. Maar wanneer maak je zoiets af, is dan altijd de vraag. Toen de coronacrisis uitbrak, dacht ik: nu is er geen excuus meer, pak die pen en schrijf dat stuk”, aldus een enthousiaste Pieter. “De naam Irving Berlin is misschien niet zo gekend hier in Vlaanderen, maar zijn muziek is dat zeker wel. Berlin schreef zoveel prachtige nummers die zo vaak gecoverd zijn dat ze uitgegroeid zijn tot echte ‘standards’. Van Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Marilyn Monroe tot vandaag de dag zelfs Lady Gaga, elke artiest in het jazz of musicalgenre heeft wel een nummer van Berlin in zijn of haar repertoire.”

Berlin, die meer dan 100 jaar oud, werd vluchtte als kind uit Rusland weg voor de jodenvervolging en stak de oceaan over met de Red Star Line, de scheepmaatschappij die vanaf de kaaien in Antwerpen duizenden migranten naar de VS bracht, allemaal op zoek naar de Amerikaanse Droom. Na veel zwoegen en ploeteren is het Berlin gelukt om zelfs met een beperkte kennis van muziekschriftuur een van de meest toonaangevende componisten van zijn tijd te worden, zowel Hollywood als Broadway te veroveren en werd hij een symbool voor de hele natie. Zijn ‘God Bless America’ is nog steeds het officieuze volkslied dat je bij elke sportwedstrijd te horen krijgt.

Pieter staat niet helemaal alleen op het podium. Hij wordt vergezeld door Thomas Vanhauwaert, bevriend pianist en collega met een even groot respect voor het werk van Berlin. “Als groot liefhebber van The Great American Songbook beschouw ik het als een voorrecht om aan de slag te mogen gaan met de fantastische composities van een van de grootste songwriters aller tijden. Irving Berlin beheerst als geen ander de kunst om in het tijdsbestek van 32 maten een kleurrijk verhaal te vertellen waarin muzikaal vakmanschap en humor steeds hand in hand gaan,” aldus Vanhauwaert.

Voor de regiecoaching tekende Lieven Debrauwer. “Als tiener keek ik elke zaterdagnamiddag naar de BRT. Meestal Hollywoodklassiekers. Een van mijn favorieten werd 'Easter Parade', een film gebaseerd op het werk van Irving Berlin. Een kleine veertig jaar later leerde ik Pieter Van Keymeulen kennen. Hij stak er met kop en schouders bovenuit tijdens de audities voor

'FIERCE’ (Theater M) en ik wist meteen: met deze getalenteerde jongeman wil ik dolgraag samenwerken. Pieter is intens, passioneel, heftig, krachtig ... én een uitstekende zanger!, aldus Debrauwer.

‘Irving Berlin - Een muzikale monoloog’ speelt op zaterdag 7 en zondag 8 november in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen, Hoogstraat 12. Tickets via www.fakkeltheater.be of 070 246 036

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: