Freerunning-expert Pieter Schiffeleers is de ambassadeur van de zevende Buitenspeeldag, op woensdag 2 april 2014. Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet, alle Vlaamse kinderzenders en tal van andere partners willen de kinderen aanmoedigen om die dag buiten te gaan spelen. Als freerunning-specialist is Pieter Schiffeleers de perfecte ambassadeur van de Buitenspeeldag. Beter dan wie ook weet hij hoe je van elke omgeving een speelterrein kan maken, hoe samen buiten spelen het groepsgevoel stimuleert en een community creëert, en vooral dat buiten spelen gewoon geweldig plezant is.

Pieter Schiffeleers (22) studeert voor sportleraar en doet al acht jaar aan freerunning, een sportdiscipline waarbij je zo snel mogelijk door je omgeving van punt A naar punt B beweegt en waarbij je onderweg allerlei obstakels overwint. “Maar freerunning is meer dan alleen maar over muurtjes springen”, benadrukt Pieter, “Freerunning draagt ook een bepaalde mentaliteit en een aantal basisprincipes met zich mee. Zo zijn respect voor je omgeving en veiligheid superbelangrijk voor freerunners”.

Buiten spelen is fun

Pieter Schiffeleers is er trots op dat hij ambassadeur mag zijn van de Buitenspeeldag: “Ik wil als ambassadeur mijn uiterste best doen om kinderen te overtuigen dat buiten spelen fun is, vooral als je het samen met anderen doet. Het is zeker niet de bedoeling dat alle kinderen nu plots freerunner worden. Freerunning is maar een van de vele dingen die je buiten kan doen. Maar er zijn wel heel wat raakvlakken tussen freerunning en de Buitenspeeldag. Het buitenaspect natuurlijk en het idee dat je van elke omgeving een speelterrein kan maken. Daarnaast delen freerunning en de Buitenspeeldag ook een aantal sociale en maatschappelijke aspecten: door buiten te spelen kom je in contact met andere mensen en bouw je een community op. Kinderen krijgen op die manier het gevoel dat ze erbij horen en krijgen meer zelfvertrouwen. Freerunning en buiten spelen in het algemeen zijn heel rustgevend en ontstressend doordat je helemaal gefocust bent op het bewegen en spelen. En zowel bij freerunning als bij spelen in het algemeen leer je ook constant bij. Als ambassadeur van de Buitenspeeldag wil ik vooral proberen om de kinderen te inspireren en in beweging te krijgen. Via de deelnemende kinderzenders zal ik ook leuke, haalbare en veilige tips aanreiken om buiten actief bezig te zijn.”

De Buitenspeeldag

De Buitenspeeldag is een initiatief van kinderzender Nickelodeon en Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet, samen met Ketnet en sinds dit jaar ook VTMKZOOM. Alle Vlaamse kinderzenders trekken op woensdagnamiddag 2 april tussen 13.00 en 17.00 u. de stekker uit. Ze stoppen dan met hun uitzendingen en willen de kinderen zo aansporen om buiten te gaan spelen. Op www.buitenspeeldag.be kunnen de kinderen ontdekken wat er op woensdag 2 april in hun gemeente zoal gebeurt. Dat deze editie van de Buitenspeeldag een groot succes zal worden, staat buiten kijf: 211 steden en gemeenten, 8 Antwerpse districten en 15 organisaties zullen activiteiten organiseren. Het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid en de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten verzorgen het secretariaat van de Buitenspeeldag en de ondersteuning van de deelnemende gemeenten en verenigingen.

Pieter Schiffeleers

Pieter Schiffeleers is 22 jaar en student Lichamelijke Opvoeding. Hij doet al acht jaar aan parkour en freerunning. Dat zijn allebei disciplines waarbij je door je omgeving van punt A naar punt B beweegt. Het verschil tussen de twee is dat het bij parkour vooral om snelheid en efficiëntie gaat, terwijl bij freerunning ook de sierlijkheid en acrobatie belangrijk zijn. Pieter was één van de eerste leraars parkour en freerunning in België en geeft les in die discipline via de club Exception Movement, die hij mee heeft opgericht. In zijn vrije tijd doet hij dus vooral aan parkour en freerunning, maar hij houdt ook van breakdance, tricking, capoeira, krachttraining, lopen, yoga… kortom, alles wat met bewegen en sport te maken heeft. Hij gaat ook geregeld snowboarden en heeft een passie voor reizen, want dat betekent voor hem trainen op nieuwe plaatsen en met nieuwe mensen. Voor televisie werkte hij eerder onder meer mee aan reportages in Magazinski van OP12 en Sjieke Dinges van Ketnet.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: