Gent Jazz Festival maakte gisteren om 17u25 op de Main Stage de winnaar van Jong Jazztalent Gent 2018 bekend. Jazztrio Pentadox met saxofonist Sylvain Debaisieux, pianist Bram De Looze en drummer Samuel Ber wint de wedstrijd en mag een jaar lang in nauw overleg met de festivalorganisatie en een budget van 10.000 euro aan zijn ingediende project werken!

De winnaar van Jong Jazztalent Gent 2018 is dus gekend: Pentadox. Deze Belgische hedendaagse jazzband die bestaat uit Sylvain Debaisieux (tenorsaxofonist), Bram De Looze (piano) en Samuel Ber (drums) mixt intuïtie met ratio. Elke track is als een bordspel, met z’n eigen regels, melodieën, ritmes en een eigenzinnige filosofie. Voor hun project willen ze hun trio uitbreiden en artiesten in residentie uitnodigen. Onder andere trombonist Georg Lewis helpt hen hun “band vocabulary” uitbreiden. Een eerste stap naar een latere albumrelease.

Jong Jazztalent Gent ging voor de 18de keer op zoek naar getalenteerde jazzbands met een bijzonder en ambitieus project. Uit de 25 inzendingen koos de jury, bestaande uit een groep professionelen uit de sector, de band die zichzelf het Jong Jazztalent van België mag noemen. Beloning? Een podiumplek op de Main Stage van Gent Jazz Festival 2019, professioneel advies, studiotijd en een jaar lang de tijd om het ingediende project uit te werken met een geldsom van € 10.000.

Jong Jazztalent Gent is een initiatief van Brouwerij Duvel Moortgat en Gent Jazz Festival, met de steun van het Vi.be-platform van Poppunt.

En hoe zit het met de winnaars van vorig jaar?

Steiger, dat zijn Gilles Vandecaveye (toetsen), Kobe Boon (bas) en Simon Raman (drums). In de loop van het jaar werkten ze aan hun project #LOCATIONS. De drie muzikanten treden in gesprek via zelfgeschreven composities en vrije improvisaties. Hun uiteenlopende invloeden vormen samen met hun gezamenlijke jazzachtergrond de unieke sound van de band. Steiger nam in de loop van het jaar zeven verschillende nummers op zeven verschillende locaties op en verwerkt die omgevingen via soundscapes in hun livenummers. Op 1 juli openen ze hiermee de tweede dag van Gent Jazz Festival.

Deze zomer ook nog te zien op Jazz Middelheim, daarna release van hun volgend CD/LP bij SDBAN die hand in hand gaat met een tournee doorheen de Benelux.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: