Festival pakt als eerste in België uit met volledig CO2-neutrale generatoren

Dat Paradise City het groenste der festivals is en dat ook wil blijven, bewijzen de bijkomende inspanningen die de organisatie dit jaar levert.

Het festival zal 3 dagen draaien op generatoren die geen CO2 uitstoten. Dankzij de ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant en Powershop, is het festival erin geslaagd om een substantiële investering te doen om de ecologische voetafdruk nog verder te verlagen. De generatoren zullen werken op biobrandstof van GoodFuels die volledig CO2-neutraal gecertificeerd zijn.

Smart Flower

Daarnaast is er nog een Belgische primeur, mede mogelijk gemaakt door Eneco: Paradise City zal het eerste Belgische festival zijn dat de Smart Flower zal gebruiken. De Smart Flower is een mast met zonnepanelen in de vorm van een bloem die meedraait met de zon en die zo maximaal zonne-energie opneemt. Een derde primeur is de GreenBattery die zal gebruikt worden voor de stroomvoorziening van het festivalrestaurant. GreenBattery is een gigantische batterij die enkel wordt opgeladen met schone energie (i.c. zon en wind).

Tijdens de op- en afbouw, wordt er 75% minder fossiele brandstof verbruikt door het aanwenden van zonnepanelen, batterijen en generatoren. Een hybride generator op zonne-energie zal de meeste stroom leveren, terwijl een bijkomende traditionele generator enkel ingezet zal worden wanneer dat nodig is.

Afvalplan

Het is Paradise City dus menens als het op het verkleinen van de ecologische voetafdruk aankomt en wordt er ook gekeken hoe de afvalberg zo laag mogelijk kan worden gehouden. Samen met Ecofest wordt er een afvalplan uitgewerkt waarbij er zo weinig mogelijk afval wordt gegenereerd dankzij het gebruik van bijvoorbeeld bio-afbreekbare borden en bestek. Voor de eerste keer zullen ook alle voedselresten wordt geconverteerd tot biomassa. GFT en swill (natte biomassa) gaan naar methaniseringseenheden waar het wordt omgezet in biogas en energetisch gevaloriseerd wordt.

Zoals de vorige jaren zal Paradise City enkel werken met herbruikbare bekers, wordt er gefilterd kraantjeswater verkocht en is de camping helemaal groen dankzij de generator die enkel op zonne-energie werkt. Bovendien is Paradise City nog altijd het enige festival dat dankzij Eneco gratis kartonnen tenten van Kartent aanbiedt aan zijn campingbezoekers. Deze tenten worden na het festival allemaal netjes opgeruimd en gerecycleerd.

Zoals ieder jaar heeft Paradise City het CO2 neutraal label waarbij de overgebleven CO2-emissie wordt berekend en vervolgens geneutraliseerd wordt via investeringen in duurzame projecten. Zo kregen al om en bij de 300 families in Uganda duurzame ovens dankzij Paradise City.

Carpool paradise

De organisatoren kijken verder dan de festivalwei en trachten ook bezoekers aan te moedigen bewust te pendelen. Zo heeft Paradise City een deal met Uber waarbij bezoekers die met z’n drieën samen reizen, genieten van 25 euro korting op hun rit. Voor de eerste keer zal Uber (enkel voor de terugrit) ook beschikbaar zijn voor de mensen die buiten Brussel wonen. Dus bezoekers kunnen eenvoudig heen met openbaar vervoer en in de late uurtjes veilig terug naar huis met een gedeelde Uber. En mensen die van Brussel naar Perk willen carpoolen, kunnen gebruik maken van het autodeelsysteem van Zipcar (www.zipcar.be) waarbij ze 80 minuten gratis een auto kunnen gebruiken. Er wordt voor de Zipcars een afzonderlijke parking voorzien die voor enkele dagen een Zipcar zone wordt zodat bezoekers ook weer terug naar Brussel kunnen geraken met een deelauto. Het eventueel resterende krediet blijft overigens tot twee maand na het festival geldig.

Op de Paradise City website werden ook fietsroutes uitgestippeld zodat bezoekers eenvoudig met de fiets naar het festival kunnen komen en dat helemaal CO2 neutraal.

Subsidie

Paradise City krijgt ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant. “Paradise City krijgt voor haar project een subsidie van 59.700 euro voor de komende 2 jaar,” aldus Tie Roefs; gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Met deze subsidie voor duurzame milieu- en klimaatprojecten steunen we initiatieven die bijdragen aan onze ambitie om klimaatneutraal te worden tegen 2040. Alleen kunnen we dat niet en dus roepen we de hulp in van gemeenten, bedrijven, scholen, organisaties en burgers. Het ecologisch festival past perfect in ons klimaatactieplan.”

Showcases

Ook op het festivalterrein zelf zullen bezoekers bewust worden gemaakt van de groene zaak. Niet op een belerende, noch kneuterige manier, maar middels concrete toepassingen en activaties. Zo zal BePlanet (www.beplanet.be) op zaterdag het Vélo M2 project voorstellen, waarbij cargofietsen worden ingezet om energie te leveren (voor het opladen van je smartphone bijvoorbeeld). Naast BePlanet zal ook Klimaatzaak (www.klimaatzaak.eu) aanwezig zijn op het festival waar de festivalbezoekers hun zaak kunnen ondersteunen door de waarborg van de hun herbruikbare bekers te doneren.

Festival

Naast al deze inspanningen om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, brengt Paradise City elektronische muziek voor fijnproevers in een wondermooie setting van het kasteel van Ribaucourt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over