Het festivalseizoen is bijna aangebroken. Met nog maar enkele weken te gaan, staat het Paradise City team te popelen om enkele interessante details van zijn duurzaamheidsacties te delen. Als het groenste muziekfestival van België (en een van de groenste ter wereld, volgens de internationale non-profit A Greener Festival), heeft Paradise City elk jaar zijn energiegegevens tot in detail bijgehouden en geëvalueerd. Vandaag delen we de details van het ambitieuze Green Power Plan in nauwe samenwerking met Eneco - een cruciale stap om tegen 2025 het eerste festival in België te worden dat uitsluitend op hernieuwbare energie draait.

Wat het energieverbruik in 2022 betreft, heeft onze partner Audi geholpen ons energieplan duurzamer te maken met een gigantisch zonnepaneel van 170 m2, het grootste in zijn soort op een Europees evenement. Hierdoor konden we het aandeel zonne-energie verdubbelen tot 20%. We zijn dus blij dat we Audi (en dit zonnepaneel) deze zomer opnieuw aan boord hebben. De rest van de gebruikte energie was afkomstig van biobrandstof (HVO), een uitstekende oplossing om de koolstofuitstoot te minimaliseren, al heeft de productie ervan een negatieve impact op het milieu.

Ook duurzame energiepionier Eneco zet zijn schouders onder het Green Power Plan, en ondersteunt Paradise City om de afhankelijkheid van biobrandstof te verminderen en het aandeel zonne-energie in het totale energieverbruik deze zomer te verhogen van 20% naar 50%. Paradise City en Eneco delen een gemeenschappelijke duurzaamheidsvisie en werken samen om hun langetermijnplan voor groene energie te realiseren. Als nieuwe energiepartner zal Eneco Paradise City inspireren en faciliteren om geleidelijk aan een festival te worden dat tegen 2025 voor 100% op hernieuwbare energie draait - een mijlpaal in de Belgische festivalwereld.

Hoe gaat Paradise City de overstap naar 50% zonne-energie maken? Eerst en vooral worden meer dan 90 extra zonnepanelen en drie batterijcontainers geïnstalleerd op het eiland voor ons kasteel, waardoor het Eneco Solar Island ontstaat. Met dit initiatief wordt de totale oppervlakte aan zonnepanelen opgevoerd tot 435m2 en worden de Contrast Stage en diverse bars rechtstreeks van stroom voorzien. Bovendien zorgt de steun van Eneco ervoor dat de opbouw van het festival volledig op duurzame energie zal draaien - nog een primeur in de Belgische evenementenwereld.

De samenwerking tussen Eneco en Paradise City is vanzelfsprekend. De energieleverancier is sinds 2007 een van de eersten die voluit inzet op duurzaamheid. Eneco heeft dan ook het doel gesteld om tegen 2035 volledig klimaatneutraal te worden via haar One Planet Plan.

"We zijn blij dat we kunnen samenwerken met een ambitieuze organisatie als Paradise City", zegt Bert Clinckers, algemeen directeur van Eneco België.

"Volledig duurzaam worden is cruciaal voor onze planeet en toekomstige generaties. Daarom ondersteunen wij onze klanten en partners bij het realiseren van hun doelstellingen om CO2-neutraal te worden. We doen dit samen."

Bekijk de green page op onze website voor meer details over de duurzaamheidsinspanningen van Paradise City of kom onze inspanningen ter plaatse bekijken. Tickets voor de komende editie vliegen elke dag sneller de deur uit. Bekijk de volledige line-up, kampeeropties en alle andere details die je nodig hebt via de website.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: