Alibaba en Izatullah waren allebei nauwelijks vijftien toen ze in België aankwamen, alleen en op de vlucht voor het oorlogsgeweld in hun vaderland Afghanistan. Beiden volgden ze heel kronkelige wegen om te overleven in onze samenleving. Panorama volgde de kleine en grote stappen die de twee jongens zetten. Het resultaat is een bijwijlen rauw maar zeer realistisch portret van hun gevecht voor een menswaardige toekomst. Op donderdag 10 oktober in Panorama op Canvas.

Alibaba zwierf bijna drie jaar van opvangcentrum naar opvangcentrum, hij maakte een heel moeilijke tijd door. Hij had moeite om zichzelf onder controle te krijgen, ging geregeld op de vuist met andere asielzoekers of met begeleiders. Even verzeilde hij in de gevangenis. Hij worstelde ook met een zware identiteitscrisis en had psychiatrische begeleiding nodig.

Izatullah is ook een vechter, maar van een ander type. Hij vluchtte weg uit Afghanistan toen de druk om taliban-strijder te worden te groot werd. Hier vecht hij voor een vaste job en een stabiele situatie.

Allebei kregen ze een tijdlang intensieve begeleiding van het Antwerpse OCMW, dat niet-begeleide minderjarige asielzoekers wegwijs maakt in onze samenleving. Nu ze de kaap van de meerderjarigheid bereikt hebben, moeten ze op eigen vleugels verder. Het had het verhaal van de Afghaans-West-Vlaamse loodgieter Navid Sharifi kunnen zijn.

Panorama – Jong en op de vlucht: donderdag 10 oktober om 21.35 uur op Canvas.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: