Een klim van bijna 70 kilometer, op meer dan 4.000 meter hoogte en met een stijgingspercentage van meer dan 10%. Voor een gezonde sporter is het een uitdaging van formaat. Voor de 28-jarige Peter uit Tessenderlo des te meer. Hij heeft mucoviscidose en leeft op amper 60% longcapaciteit. In Over Winnaars – vorige week goed voor 809.000 kijkers en 30,3% marktaandeel (VVA 18-54, live +3) – is echter niets onmogelijk. Peter gaat in op de uitdaging van Koen Wauters om samen de moeilijkste col ter wereld, de Hawaïaanse Mauna Kea, op te fietsen.

Peter lijdt al zijn hele leven aan mucoviscidose, de ziekte waarbij er zich overal in het lichaam een taaie slijmmassa ophoopt. Vooral in de longen. Zijn longcapaciteit van 60% hoopt hij nog lang te behouden, dankzij een dagelijkse dosis sport. Bewegen is voor Peter dus van levensbelang. Door te trainen, komen de slijmen in zijn longen los, kan hij beter ademen en loopt hij minder snel longziektes op.

Tot 2014 was Peter een extreme sporter. Extreme mountainbike-parcours, duatlons, fietstochten van 1.000 kilometer… Hij ging geen enkele sportieve uitdaging uit de weg. Tot zijn lichaam aan de alarmbel trok. Peters vetpercentage was zo laag geworden dat het zijn immuunsysteem aantastte. Hij moest de extreme sportprestaties vaarwel zeggen en zich tevreden stellen met eenvoudige fietstochtjes door het Kempenland. In de winter van 2016 stelt Koen Wauters hem echter voor om per fiets de vulkaan Mauna Kea te bedwingen, volgens gespecialiseerde websites de moeilijkste beklimming ter wereld.

Na een uitgebreide longtest is longspecialist prof. Dupont duidelijk: “Dit kan je gerust een zeer zotte uitdaging noemen. Niet riskant, maar wel zot”. Toch zijn Peter en Koen vastberaden om de top van de Mauna Kea te halen. Onder nauwgezette begeleiding van prof. Hespel, de specialist in inspanningsfysiologie die meereist naar Hawaï, vatten ze de loodzware trainingen aan. Vijf maanden lang gaan Peter en Koen tot het uiterste… Overstijgen ze zichzelf? Of is de top van de Mauna Kea letterlijk té hoog gegrepen?

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over