Kobe Ilsen en Danira Boukhriss doen de test

Vanavond draait Over eten helemaal over kant-en-klaarmaaltijden. Het is de ziekte van deze tijd: iedereen is altijd druk-druk bezig. Een uitdagende job, kinderen, een druk sociaal leven: geen wonder dat vers koken er dan niet altijd van komt. Maar geen zorgen: van lasagne over balletjes in tomatensaus tot Aziatische wokgerechten, allen bestaan ze in kant-en-klare versies. Een enorme tijdswinst, dat wel, maar hoe gezond zijn die kant-en-klaarmaaltijden? Kobe Ilsen en Danira Boukhriss zoeken het uit in deze zesde aflevering van Over eten.

Hoe gezond zijn kant-en-klaarmaaltijden?

Kobe mag langsgaan bij Culinor, een grote speler op de markt. Hoe worden die maaltijden gemaakt? Over eten koopt ook een assortiment van honderd kant-en-klaarmaaltijden in verschillende supermarkten. Rosa Luyten van het Vlaams Instituut Gezond Leven analyseert ze: hoe gezond zijn ze?

Een experiment: Danira leeft drie weken op maaltijdshakes

Kan het nog sneller dan een kant-en-klare lasagne, bijvoorbeeld? Ja, zo blijkt. Op het internet vind je reclame voor maaltijdshakes. Vloeibare voeding waar alle voedingsstoffen inzitten die iemand nodig heeft op een dag. Zijn dat de kant-en-klaarmaaltijden van de toekomst?

Nooit meer koken, geen boodschappen meer moeten doen… nog sneller en eenvoudiger dus. Danira ziet dat wel zitten. Ze gaat voluit voor het experiment en schrapt drie weken lang alle vaste voeding van haar menu en leeft volledig op shakes. Wat doet dat met haar gezondheid? En wat doet dat met haar sociaal leven?

Leven (en eten) met diabetes

Wat eet auteur Lize Spit? Ze heeft een bijzonder eetverhaal: Lize heeft diabetes type 1. Dat betekent dat ze haar suikerinname voortdurend moet monitoren en dat ze zichzelf op tijd en stond insuline moet toedienen. Een hele opgave waar ze dag in dag uit mee bezig is. Kobe trok een dag met Lize op.

Over eten: woensdag 5 december om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: